NEMCI I POSLE 22 GODINE ŠTAMPAJU MARKE UMESTO EVRA! U opticaju čak 12,2 MILIJARDE stare valute, a evo zašto se u priči najviše spominje JUGOSLAVIJA

Autor:

Svet

18.12.2023

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U opticaju se još nalazi novčanica u vrednosti od 5,7 milijardi maraka i kovanica u vrednosti od 6,6 milijardi maraka

NEMCI I POSLE 22 GODINE ŠTAMPAJU MARKE UMESTO EVRA! U opticaju čak 12,2 MILIJARDE stare valute, a evo zašto se u priči najviše spominje JUGOSLAVIJA

Foto: pixabay.com

Evropa ne može da se načudi najnovijoj informaciji po kojoj Nemci i dalje štampaju marke.

U ovom trenutku u opticaju su još 12,2 milijarde nemačkih maraka koje građani nisu zamenili za evro, saopštila je Centralna banka Nemačke.

Samo ove godine zamenjeno je 53 miliona maraka u evre.

“Krajem novembra još je u opticaju bilo kovanica i novčanica nemačke marke u vrednosti od 12,2 milijarde maraka, odnosno 6,24 milijarde evra”, rekao je Burkhard Balc, direktor nemačke Centralne banke.

On je dodao da se najveći broj maraka nalazi u zemljama iz kojih dolazi najviše stranih radnika u Nemačku poput zemalja bivše Jugoslavije i Turske.

"Mi računamo s tim da će i sledeće godine biti masovnog menjanja marke u evre. Ja sam zapanjen činjenicom koliko maraka i u trećoj deceniji nakon uvođenja evra još nije završilo u Centralnoj banci”, rekao je Balc.

On veruje da određena količina maraka nikada neće biti zamenjena u evro zbog toga što će ostati u zbirkama numizmatičara.

U opticaju se još nalazi novčanica u vrednosti od 5,7 milijardi maraka i kovanica u vrednosti od 6,6 milijardi maraka.

"Nemačka marka je širom sveta još omiljena kao novčana rezerva", rekao je Balc.

Nemačka je jedna od šest zemalja Evropske unije u kojima nema vremenskog ograničenja za zamenu stare valute za evro.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading