DŽEJMS BEJKER, BIVŠI AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR: Nemačka podržavala Hrvate, Francuzi su bili uz Srbiju

Autor: A. A. - E. S. T.

Vesti

29.11.2023

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su početkom devedesetih godina prošlog veka obezbedile Evropljanima liderstvo koje su tražili, oni su to prihvatili, ali nikad nisu bili potpuno ujedinjeni, kaže iskusni diplomata.

DŽEJMS BEJKER, BIVŠI AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR: Nemačka podržavala Hrvate, Francuzi su bili uz Srbiju

Foto: Tanjug/AP/Michael Wyke, www.profimedia.rs

Nemačka je podržavala Hrvatsku tokom devedesetih godina prošlog veka, dok su Francuzi podržali Srbiju, rekao je nekadašnji američki državni sekretar Džejms Bejker u prvom intervjuu za srpsku javnost posle 32 godine. On je u razgovoru za Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) izjavio da je za rešavanje problema na teritoriji bivše Jugoslavije Evropljanima bilo potrebno liderstvo, koje su im SAD obezbedile i koje su prihvatili iako nikada nisu bili potpuno ujedinjeni oko toga.

- SAD su drage volje obezbedile Evropi liderstvo koje su tražili, oni su to prihvatili, ali nikad nisu bili potpuno ujedinjeni oko toga. Svi su se povukli sa svojih prvobitnih pozicija. Nemačka je podržavala Hrvatsku, Britanci i Francuzi su podržali Srbiju - kazao je Bejker.

On je izneo i svoja sećanja na dolazak u Beograd 1991.

- Amerika je tada upravo završila pregovore o miroljubivom kraju Hladnog rata. Imali smo ujedinjenu Nemačku, a to niko nije očekivao da će se dogoditi, ujedinjenu u miru i slobodi i kao člana NATO, sredili smo stvari s ničim izazvanom agresijom Sadama Huseina na Kuvajt. Tako da su SAD imale mnogo toga na umu.

U intervjuu povodom objavljivanja knjige Dajane Negroponte "Majstor pregovarač, uloga Džemsa Bejkera na kraju Hladnog rata", koju su izdali IPESE i Klub PLUS, a na podsećanje da je predsednik SAD Džordž Buš Stariji nekoliko puta rekao da neće podržati secesiju i da SAD nisu želele unilateralne poteze, Bejker kaže da su sve te države potpisale helsinške sporazume, u kojima piše da "granice ne mogu da se menjaju, osim kroz pregovore".

Foto: Tanjug/AP/Michael Wyke

Džejms Bejker

U vezi sa slanjem svog zamenika Lorensa Iglbergera u Beograd i navodima iz knjige Negroponteove da je on bio deo "jugoslovenske mafije", Bejker kaže da nije siguran šta je autorka mislila pod tim nazivom.

- Lorens je bio ambasador u Jugoslaviji i bio je veoma dobro poznat Miloševiću i Srbima, a Srbija je bila najbitnija od svih republika bivše SFRJ. Srbija je bila najveća, Milošević je imao lidersku ulogu, pa je naša ideja bila da bi bilo dobro da imamo nekog ko je poznavao Miloševića na čelu onoga što ćemo raditi u bivšoj Jugoslaviji - rekao je Bejker.

Bejker, pod čijim je spoljnopolitičkim vođstvom okončan Hladni rat i počela epoha za koju se verovalo da će doneti mir i prosperitet celoj planeti, u intervjuu govori o tome zašto se to nije dogodilo, da li sada prisustvujemo kraju "posthladnoratovske epohe", kakvi su dogovori pravljeni o širenju NATO, ali jasno ističe da je Srbija devedesetih bila najbitnija od svih republika bivše SFRJ.

Mnogo pretnji svetskom poretku

Foto: www.profimedia.rs

Henri Kisindžer

Povodom mišljenja Henrija Kisindžera da su događaji na Bliskom istoku sada najveća pretnja za svetski poredak, Bejker kaže da ni sam nema sumnje da su ta dešavanja velika pretnja za svetski poredak.
- Postoji mnogo pretnji svetskom poretku. Tu je i agresivan stav Kine u Južnom kineskom moru. Sve ovo su veliki problemi koji stoje pred američkim političarima. Samo bih vas podsetio da su mnogi ljudi u prošlosti potcenjivali sposobnost i posvećenost SAD slobodi i demokratiji i to su radili na svoju štetu - naveo je Bejker.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading