ŠPIJUNSKI UDAR PRED IZBORE! OTKRIVAMO: Mreža hrvatskih obaveštajaca rovari po Srbiji

Autor:

Vesti

21.11.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sve načine pokušavaju da podriju aktuelnu vlast koja kvari njihove planove, kaže izvor Republike iz bezbednosnih krugova.

ŠPIJUNSKI UDAR PRED IZBORE! OTKRIVAMO: Mreža hrvatskih obaveštajaca rovari po Srbiji

Foto: ST/B. Jovanović

Hrvatska decenijama vodi prljavi špijunski rat protiv Srbije, ali se njihova služba naročito aktivirala pred izbore 17. decembra jer ne odustaje od pokušaja da oslabe poziciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića u cilju političke i ekonomske destabilizacije naše države.

PLASIRANJE LAŽI

Prvi sekretar u ambasadi Hrvatske u Beogradu Hrvoje Šnajder proglašen je personom non grata zbog dokumentovane špijunaže i vrbovanja za rad za hrvatsku službu. Naime, Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je 20. novembra 2023. donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Šnajdera za nepoželjnu osobu. Osnovano se sumnja da je on samo jedan iz razgranate mreže špijuna koji rovare po našoj zemlji.

- Ovaj slučaj je dokaz da Zagreb želi po svaku cenu da se nametne kao vodeća zemlja Balkana i zato sprovode razne obaveštajne i subverzivne akcije, a jedan od pravaca je delovanje i vrbovanje agenata. To rade preko službi, prvenstveno Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA). Predstojeće izbore vide kao priliku da pokušaju da podriju Vučića, koji kvari njihove planove - priča upućeni sagovornik Republike iz diplomatsko-bezbednosnih krugova.

A zadaci su, kako obrazlaže, plasiranje laži i udar na srpsku privredu i ekonomiju, a propagandnim ratom i razgranatom mrežom saradnika u našoj državi u svim sferama - medijima, politici do diplomatije i bezbednosti. Ništa manje falsifikovanje istorije i kulture kroz negiranje ustaških zločina, Jasenovca.

Obradović: Takve stvari se ne tolerišu

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Darko Obradović

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, kaže za Srpski telegraf da se Srbija i Hrvatska smatraju "dobrim susedima u rivalskom odnosu", ali da nijedna država ne bi tolerisala odstupanje od Bečke konvencije:

- Važno je raditi na podizanju nacionalne otpornosti u odnosu na sve takve pretnje, pa i one koje dolaze iz tzv. prijateljskih država jer često formalni odnosi nisu garancija odsustva ovakvih delatnosti. Ciljevi mogu biti raznovrsni od ekonomije do nacionalne bezbednosti, ali i ti što Srbija nije članica NATO i EU.

ZAPADNA AGENDA

Ilija Životić, profesor Instituta za bezbednost FIM, kaže za Srpski telegraf da Hrvatska već duži niz godina sprovodi obaveštajne aktivnosti usmerene protiv interesa Srbije na više polja. Ranijih godina, ističe, te aktivnosti su bile usmerene na prikupljanje informacija o učesnicima u sukobima na teritoriji Hrvatske 90-ih da bi se podigle tajne optužnice i opstruirao povratak raseljenih, zatim su želeli da svojim privrednicima obezbede da u Srbiji kupuju oranice i preduzeća kao i da zauzmu bolje lokacije za njihove prodajne lance:

- Trenutno ih zanimaju informacije iz sektora odbrane koje bi mogli da dostave Prištini kao njihov verni saveznik. Svemu tome treba dodati i obaveštajne aktivnosti vezane za podršku delu opozicije koja u Hrvatskoj ima svoje medije ili blisko sarađuje s njima, da bi uz njihovu pomoć došli na vlast u Srbiji i samim tim sprovodili agendu u skladu s interesima Zagreba.

I Hrvati uzvratili proterivanjem

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je juče da je Zagreb postupio recipročno i da je odlučeno da se savetnik Ambasade Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata.
- Nota je uručena ambasadorki i u njoj se navodi da savetnik mora da napusti teritoriju Hrvatske - rekao je Grlić Radman i ponovio da Hrvatska odbacuje osnove po kojima je hrvatski diplomata proteran iz Srbije.

Vrbovanje i ucenjivanje

Dugoročni cilj Zagreba, osim potpirivanja mržnje prema Srbima u Hrvatskoj da bi se iselili oni malobrojni koji su preživeli rat, "Oluju" i "Bljesak", ostaje da se zamenom teza Srbija pokaže kao genocidna i zločinačka. Zato vrbuju agente, uglavnom dvojne državljane Srbije i Hrvatske, kao i bivše specijalce MUP i Vojske RSK, koje su ucenjivali optužnicama za navodne ratne zločine, nudili im novac i amnestiju. Primer su hrvatski državljanin Nikola Kajkić i njegov saradnik iz Srbije Dražen Letić, protiv kojih je krajem 2019. podneta krivična prijava za špijunažu u korist Hrvatske. Kajkić je 2017, kao deo špijunskog tima SOA, imao zadatak da Srbiju diskredituje na slučaju "Ovčara" jer Zagreb nije bio zadovoljan presudom beogradskog suda za ratne zločine.

Pokušaj uništavanja arhiva

U nekoliko navrata je SOA u Beogradu pokušavala da ukrade ili uništi arhivsku građu koja se čuva u muzejima, a odnosi se na zločine nad Srbima. Za to je SOA pre nekoliko godina čak angažovala kriminalca iz Sremske Mitrovice koji je trebalo da oformi grupu i izvede jednu ili više takvih akcija u Beogradu. Srpske službe su, međutim, osujetile ovaj plan.

Desničari i navijači kao oruđe

Jedan od pravaca delovanja SOA bio je i održavanje bliskih veza, uključujući i finansijske, preko nekih pripadnika navijačkih grupa, ali i desničarskih organizacija. Takve veze služile su, kako se saznaje, za režirane ispade i izazivanje incidenata na sportskim i političkim skupovima, s ciljem stvaranja negativne slike o dešavanjima u Srbiji.

Krtice u pravosuđu

Hrvatski agenti imali su poseban odsek koji se, kako se sumnja, bavio isključivo sporovima koje Hrvati vode pred našim sudovima. Zadatak je bio da pokušaju da izlobiraju presude u korist hrvatskih firmi u sporovima koji se u Srbiji vode zbog navodno oduzete imovine, kao i u postupcima u kojima Hrvatska traži naknadu troškova za sporove koje su naša preduzeća vodila za povraćaj imovine u toj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (21)

Loading
Jelena

21.11.2023 19:28

Sve te ustaške špijune i druge treba isterati iz Srbije.

Jelena

21.11.2023 19:29

Marš ustaški špijuni iz Srbije. Sve ih treba pohvatati i isterati iz Srbije.

Tina

21.11.2023 19:34

Hrvati igraju dvostruku igru.

Arfa

21.11.2023 19:50

Ovo uhapsili Ponoševog kolegu.