ŠNAJDER VRBOVAO ZA HRVATSKU SLUŽBU: Diplomata proteran zbog špijunaže, GRUBO prekršio Bečku konvenciju

Autor:

Vesti

20.11.2023

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu.

ŠNAJDER VRBOVAO ZA HRVATSKU SLUŽBU: Diplomata proteran zbog špijunaže, GRUBO prekršio Bečku konvenciju

Foto: shutterstock

Prvi sekretar u Ambasadi Republike Srbije Hrvoje Šnajder proteran je zbog špijunaže.

U pitanju je dokumentovana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu, pišu Novosti.

To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja reguliše diplomatsko konzularne odnose i usled toga je proglašen personom non grata.

Ranije večeras je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo da je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata, prenose Novosti.

- Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading