"SRBIJA JE NA PRAVOM PUTU": Intervju sa Tanjom Miščević

Autor:

Vesti

19.11.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka za evropske integracije govori o najnovijem izveštaju Evropske komisije.

"SRBIJA JE NA PRAVOM PUTU": Intervju sa Tanjom Miščević

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Evropska komisija (EK) u godišnjem izveštaju konstatovala je napredak Srbije ka članstvu u EU u gotovo svim oblastima. Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević ukazuje za Srpski telegraf da EK i članice EU pomno prate sve što Srbija radi na putu ka članstvu, a posebno u tri ključne političke oblasti. To su vladavina prava, dijalog s Prištinom i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, pa je i sam izveštaj rezultat njihove procene.

- A napretka ima, to je ocena koju smo dobili od naših evropskih partnera. Naravno, dobili smo i preporuke na koji način dalje treba da radimo da bismo brže dostigli sve ono što se od države kandidata očekuje. Sam formalni dalji napredak zavisi od država članica EU i da li će ga biti do kraja godine, znaćemo polovinom decembra, kad se održava samit šefova država ili vlada EU.

U delu medija objavljena je netačna vest da je izveštaj negativan za Srbiju iako on tada još nije bio objavljen.

- Odjek koji u javnosti ima ovogodišnji izveštaj pokazatelj je da naše društvo, a pre svega politička scena, mediji i nevladin sektor razumeju da je proširenje EU ponovo postalo važna tema. I to je dobro jer je upravo ta javnost doprinela da se više nego ranijih godina čuju ocene o napretku postignutom za godinu dana, koji je nesporan, ali i preporuke šta nam je dalje činiti, kojih takođe ima dosta i na kojima ćemo raditi i ne čekajući novu vladu, gde god je to moguće. Građanima zaista ne znači mnogo neka pojedinačna ocena u samom izveštaju, ali većini će svakako značiti to što je i EK sama zabeležila: da postoji napredak u gotovo svim oblastima, negde veći, a negde manji.

Ekonomski kriterijumi su veoma visoko ocenjeni, koji je naš zadatak za 2024?
- Srpska ekonomija jeste najbolje ocenjena, a kao jedan od pokazatelja da tu stojimo vrlo dobro je i taj da je porasla stopa zaposlenosti na 69,3 odsto, a da se istovremeno smanjila nezaposlenost mladih gotovo četiri procenta i sada iznosi 15,1. Važno je da podstičemo konkurentnost naše privrede, da jačamo sektore energetike i saobraćaja i njihovo umrežavanje s evropskim tržištem.

Prema planu rasta, kandidati bi mogli mnogo više da koriste tržište EU ako se prethodno regionalno integrišu. Srbija je pokrenula inicijativu "Otvoreni Balkan" i u nju poziva i druge. Zar to nije dovoljno, šta još u Briselu očekuju od nas?

- U izveštaju smo dobili i dobru ocenu za napore koje ulažemo u regionalnu saradnju, posebno za razvoj odnosa sa susedima. Plan rasta, koji je predložila EK, jeste način da se ubrza naše već desetogodišnje pregovaranje o članstvu u EU i to integracijom u jedinstveno tržište, zajedno s regionalnim tržištem organizovanim u CEFTA. Taj plan može da donese mnoge koristi državama kandidatima, ali i države članice EU moraju da se saglase oko toga da nam otvore vrata kada za to ispunimo uslove, kao i da za to obezbede dodatne fondove kao podršku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading