HRVATI NA UDARU EVROPSKE KOMISIJE: Popili tužbu zbog korišćenje OPASNE ambalaže

Autor:

Svet

16.11.2023

23:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U oktobru 2020. godine, Komisija je poslala službenu opomenu Hrvatskoj, a nakon toga i obrazloženo mišljenje u junu 2021.

HRVATI NA UDARU EVROPSKE KOMISIJE: Popili tužbu zbog korišćenje OPASNE ambalaže

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Hrvatske pred Sudom Evropske unije zbog nepotpunog prenošenja odredbi direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u svoje zakonodavstvo. Osim toga, Hrvatska je dobila i službenu opomenu zbog nepotpunog preuzimanja pravila EU o procesnim garancijama za decu u krivičnim postupcima.

Direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu ima za cilj zaštitu okoline i funkcionisanje unutrašnjeg tržišta. Prema njoj, zemlje članice treba da recikliraju 65% svog ambalažnog otpada do 2025. godine, sa daljim porastom na 70% do 2030. Međutim, Hrvatska nije u potpunosti prenela sve odredbe ove direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo, što je navelo Komisiju da pokrene postupak protiv nje.

U oktobru 2020. godine, Komisija je poslala službenu opomenu Hrvatskoj, a nakon toga i obrazloženo mišljenje u junu 2021. Hrvatska je odgovorila u julu iste godine, navodeći da će direktivu preneti kroz Zakon o gospodarenju otpadom i Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu. Iako je Zakon stupio na snagu u julu 2021. godine, potrebne zakonodavne mere za sprovođenje ovog Zakona nisu donete niti je o tome obaveštena Komisija.

Komisija je odlučila da pokrene postupak protiv Hrvatske pred Sudom Evropske unije zbog nepotpunog prenosa direktive u nacionalno zakonodavstvo. Ukoliko Hrvatska ne preduzme potrebne mere u skladu sa direktivom, Komisija će od Suda EU zatražiti izricanje finansijskih sankcija, prenosi Sputnjik.

Ova direktiva je zakonodavni akt Evropske unije, koji se ne sprovodi direktno u zemljama članicama. Ona definiše cilj koji se želi postići u određenom području, a zemljama članicama se daje rok od dve godine da je ugrade u svoje zakone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading