(ISPRAVKA) ŠEST SRBA PUŠTENO NA SLOBODU: Osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima

Autor:

Svet

18.12.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika.rs je dana 18.12.2023. godine objavio tekst pod naslovom " ŠEST SRBA PUŠTENO NA SLOBODU: Osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima", koji je u sebi sadržao manjipulativne činjenice

(ISPRAVKA) ŠEST SRBA PUŠTENO NA SLOBODU:  Osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima

Foto: Youtube/brocode

SIPA

Fekt čeker Raskrinkavanje.ba podvrglo je taj tekst svojoj analizi.

Sadržaj teksta je izmenjen su u skladu sa tom analizom.

Kompletnu analizu možete pogledati ovde.
 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je prvog dana Nove 2024. godine objavilo da je podignuto optužnice protiv šestorice Srba za genocid u Srebrenici. Optuženi su Lazar Ristić (66), Mladen Mihajlović (50), Sreten Milošević (65), Dragoje Ivanović (56), Stanoje Birčaković (51) i Milorad Birčaković (60).

Prema optužnici, ovi pojedinci se terete da su, kao nekadašnji visoki časnici i pripadnici Zvorničke brigade, svesno pomagali izvršenje genocida nad bošnjačkim civilima nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica. Navodi se da su učestvovali u zarobljavanju i zatvaranju preko 800 bošnjačkih muškaraca i dečaka u fiskulturnoj sali škole "Grbavci" u Orahovcu. Nakon toga, zarobljenici su prevezeni na mesto streljanja u blizini škole, gde je streljano preko 800 žrtava, a njihova tela su ukopana u dve masovne grobnice. Optuženi se takođe terete da su uklanjali tragove zločina kako bi sakrili izvršene zločine.

Optužnicom im se stavlja na teret da su bili pomagači u izvršenju genocida.

NAPOMENA:

Iz izvornog teksta su izbačeni delovi koji se odnose na "navodni genocid", a portal "Raskrinkavanje" je ukazao na sledeće u svojoj analizi:

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdio je da su u julu 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili između sedam i osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dečaka, većinom u masovnim egzekucijama.

Sud je zaključio da su ova ubistva bila deo planske i koordinisane akcije, okarakterisao ih kao genocid, i pokazao da je cilj bio prisilno premestiti oko 25.000 ljudi i sistematično ubiti hiljade muškaraca, s namerom da se eliminiše bošnjačko stanovništvo Srebrenice.

Dokazi su pokazali da su domovi i centralna džamija bili uništeni. Tokom sudskih procesa predstavljene su hiljade materijalnih dokaza i svedočenja, a učestvovali su pravni stručnjaci iz celog sveta.

Portal Republika izvinjava svojim čitaocima na plasiranju neproverenih informacija i manipulativnim činjenicama.

(Republika.rs)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading