NA RAMIĆA ISPALJENO 36 HITACA, UBIJEN NASRED GLAVNE ULICE! Ubica i dalje na slobodi, optužnica promenjena?

Autor:

Hronika

12.12.2023

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje trojici osumnjičenih za ubistvo Mehmeda Ramića je u toku, a glavni ubica je na slobodi i dalje.

NA RAMIĆA ISPALJENO 36 HITACA, UBIJEN NASRED GLAVNE ULICE! Ubica i dalje na slobodi, optužnica promenjena?

Foto: printscreen/facebook

Mehmed Ramić

Pre tačno dve godine, 12. decembra 2021. godine ubijen je Mehmed Ramić, na jednoj od glavnih saobraćajnica u Sarajevu, u Ulici Zmaja od Bosne na Pofalićima.

Suđenje trojici optuženih za ovaj zločin i dalje traje, dok je prvoosumnjičeni, Adel K. i dalje u bekstvu.

Na Ramića je pucano dok se nalazio u vozilu u pokretu, a na njena je ispaljeno 36 hitaca.

Pred Kantonalnim sudom Sarajevo se za njegovo ubistvo trenutno vodi postupak protiv Amela Jašarevića, Edvina Imamovića i Igora Zuke. Međutim, glavni osumnjičeni Adel K. je odmah po ubistvu Ramića, navodno pobegao u Crnu Goru, dve godine nakon počinjenog krivičnog dela on se i dalje nalazi u bekstvu.

Optužnica protiv trojice podignuta je devet meseci nakon ubistva Ramića, tačnije u septembru 2022. godine, a Adelu K. se ne može suditi dok se nalazi u bekstvu, piše Klix.

Javnost je više puta bila isključena sa suđenja na kom se vodi postupak protiv Jašarevića, Imamovića i Zuke, a čak se dešavalo da ni porodica ubijenog Ramića nije mogla da prisustvuje suđenju i saslušavanju svedoka.  Potom se i porodica Ramić javno oglasila i saopštila da Tužilaštvo Kantona Sarajevo planira da sklopi sporazum o priznanju krivice sa trojicom osumnjičenih.

Ubrzo se Kantonalno tužilaštvo KS oglasilo i demantovalo pomenute navode, ali prema rečima porodice Ramić, došlo je do izmene optužnice i to u korist optuženih.

Naime, prema prvobitnoj optužnici, predviđena zatvorska kazna bila je od 10 do 40 godina. Ali, nakon izmene optužnice o čemu su informisani prisutni na ročištu održanom u petak 8. decembra, predviđena zatvorska kazna je od pet do 20 godina.

- Na suđenju dana 8. decembra 2023. godine saznajemo da je došlo do izmene optužnice i to iz člana 166. stav 2. tačka B (kazna dugotrajnog zatvora) na član 166 stav 1 za koje je zaprećena kazna zatvora sa znatno manjom kaznom - kaže porodica ubijenog Ramića.

Kao počinioci ubistva se terete Adel K. i Jašarević, dok su Imamović i Zuko optužni za pomoć počiniocu posle učinjenog krivičnog dela.

- Sve se dešava iza zatvorenih vrata, dve godine nakon ubistva. Bez ikakvih obaveštenja o izmeni optužnice. Pitamo Tužilaštvo KS: Šta je definicija bezobzirnog i nasilničkog ako ne ubistvo sa ispaljenih 36 metaka na jednoj od najfrekventnijih raskrsnica glavnog grada, na tramvajskim šinama, između dva stajališta, pred mnogobrojnim građanima čiji su životi takođe dovedeni u opasnost. Osim toga, s obzirom na to da su pucali dok je automobil bio u pokretu, time su doveli u opasnost i ostale građane koji su se nalazi na cesti u svojim automobilima - poručuju Ramići za Klix.ba i dodaju da ih zanima šta je dovelo do toga da postupajuća tužiteljka Tužilaštva KS izmeni optužnicu i da li je glavna kantonalna tužiteljka upoznata sa izmenama.

- Mesto i način je nemoguće izmeniti, a samim time ni izvršenje krivičnog dela. Nije nam jasno zašto se izlazi u susret optuženim koji su već osuđivani za različita krivična dela. Po ko zna koji put sve ovo je izazvalo strah, uznemirenje i nepoverenje u rad institucija.

Takođe, ističu da njihova borba neće stati te da će biti istrajni u njoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading