ZAŠTO ĆUTITE? OEBS i ODIHR izbegli pitanja Republike o reakciji opozicije na rezultate izbora

Autor:

Vesti

28.12.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je još 26. decembra javno pitao šefove OEBS u Srbiji i misije ODIHR zašto kriju od međunarodne javnosti da su unapred znali da opozicija u Srbiji neće priznati rezultate izbora.

ZAŠTO ĆUTITE? OEBS i ODIHR izbegli pitanja Republike o reakciji opozicije na rezultate izbora

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

I nakon tri dana pošto ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno pitao da li su unapred znali da opozicija neće priznati rezultate izbora, predstavnici OEBS i ODIHR u Srbiji upadljivo ćute!

Republika je ranije danas na mejl obe organizacije poslala pitanja: Da li će se oglasiti i otkriti da li je tačno da im je unapred rečeno da opozicija, bez obzira na to što je, zahvaljujući istraživanjima, znala kakav će biti ishod, neće priznati rezultate izbora, kao i ako su znali, zašto to nisu rekli? Iz OEBS su nas uputili na ODIHR, koji nije odgovorio do objavljivanja ovog teksta.

Vučić je još 26. decembra javno pitao šefove OEBS u Srbiji i misije ODIHR zašto kriju od međunarodne javnosti da su unapred znali da opozicija u Srbiji neće priznati rezultate izbora.

- Imam važno pitanje za šefa OEBS u Beogradu Jana Bratua i šefa delegacije ODIHR da li im je rečeno i ko im je rekao, a mi znamo i ko i kada, da neće priznati rezultate izbora bez obzira na to što su znali kakvi će oni biti jer svi mi imamo istraživanja. Ja znam da su ti ljudi bili šokirani i pitam ih zašto su to sakrili od javnosti - otkrio je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da čeka da mu iz OEBS kažu da nisu znali.

- A onda ću ja da vam dokažem da su znali, samo su ćutali jer su mislili ako prođe - prošlo je. Nasilje ne može da prođe. Što to niste kazali ljudima da su vam rekli još pre nego što su izbori držani i onda će svi shvatiti da je to ranije pripremano - rekao je predsednik.

On je istakao da svako ima pravo da protestuje dok ne dođe do nasilja.

- Nažalost, znali smo da će da primene nasilje jer im samo ono ostaje kad nemaju argumente - naveo je Vučić.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Darko Obradović

Politički analitičar Darko Obradović podseća da je posao posmatrača da obezbede transparentnost i legitimitet izbornog procesa koji će prihvatiti svi učesnici.

- U cilju relaksacije tenzija obaveza im je da stave tačku na neosnovanu priču o navodnoj izbornoj krađi. Oni iz nekog razloga to ne čine, dok se u privatnom kapacitetu oglašavaju razni njihovi pripadnici, čime dodatno doprinose uzavreloj atmosferi i gubitku poverenja u demokratske procese. Nadamo se da će se oglasiti sada, posle direktne prozivke predsednika Vučića - kaže Obradović.

Muk i iz ambasade Nemačke u Beogradu

Predsednik Srbije nedavno je najavio da državni organi sastavljaju pismo o uplivu i mešanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način. Kako je nemačko ministarstvo spoljnih poslova reklo da su uslovi u kojima su održani izbori neprihvatljivi, a jedan od protestanata Nikola Ristić, koji se zalagao za radikalnu akciju, sarađuje s Dojče vele, pitali smo ambasadu Nemačke u Srbiji da li se pronalaze u priči o "važnoj zemlji koja se meša u naš izborni proces". Odgovori nisu stigli do zaključenja broja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (36)

Loading
Ana Trajković

28.12.2023 19:40

Толико о "непристрасном" мисијама! Ко нама држи предавања..

Rade Stojiljković

28.12.2023 19:42

Ne vredi očekivati bilo kakav istinit odgovor od strane ovih organizacija! Oni su uvek ba strani onih koji eu ih poslali i koji ih finansiraju.

Maja

28.12.2023 19:43

Strasno je koliko su samo jake te manipulacije. Ali opozicija nikada na celu nase drzave.

Nemanja Stojković

28.12.2023 19:44

OEBS je svojevremeno poslao i Vilijema Vokera u južnu pokrajinu, da pripremi "Račak"!