SUKOB U SRCU EUROPE: Francuzi postavili ultimatum, u Berlinu gube živce! Kako nabaviti struju PO NAJNIŽOJ CENI? Ovo je pitanje OPSTANKA!

Autor:

Svet

19.09.2023

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je postavila ultimatum, a Nemačka je uzvratila u sve žešćem sukobu koji ogoljava poremećaj izazvan kombinacijom energetske krize u regionu i zelene agend Evropske unije.

SUKOB U SRCU EUROPE: Francuzi postavili ultimatum, u Berlinu gube živce! Kako nabaviti struju PO NAJNIŽOJ CENI? Ovo je pitanje OPSTANKA!

Foto: Tanjug/AP

Dok se spor vrti oko uloge nuklearne energije u budućem energetskom miksu bloka, suština je tome gde se nalazi industrijsko srce Evrope. Čak i dok su cene pale sa rekordnih nivoa zabeleženih prošle godine, pozicije su se očvrsnule jer Francuska i Nemačka nastoje da izbegnu da budu zaostale dok EU nastoji da postane ugljenično neutralna.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

„Vlade u Parizu i Berlinu traže kako da obezbede struju po najnižoj ceni“, rekao je Kristijan Egenhofer, viši istraživač u CEPS-ovom istraživačkom centru u Briselu. "To je skoro pitanje političkog opstanka."

Potresene takozvanim protestima žutih prsluka u Francuskoj pre pet godina, cene energije i dalje su eksplozivna tema za vladu predsednika Emanuela Makrona. Koalicija kancelara Olafa Šolca u Nemačkoj takođe se suočava sa intenzivnim pritiskom nakon što je podrška pala nakon lošeg pokušaja ovog proleća da se grejanje domaćinstava prebaci sa fosilnih goriva. Opozicione stranke u obe zemlje se bave ovim pitanjem.

EU ne može sebi priuštiti produženi sukob unutar svog industrijskog jezgra. Zakon o smanjenju inflacije američkog predsednika Džoa Bajdena izazvao je zabrinutost zbog toga što SAD privlače investicije, dok nedavna istraga o kineskim subvencijama proizvođača električnih vozila odražava rastuću zabrinutost zbog konkurentske pretnje koju predstavlja azijska supersila.

Prepirka oko cena energije samo je jedan aspekt tenzija između dve zemlje. Francuska i Nemačka su se ove godine suočile oko ključnih elemenata Zelenog dogovora. Prvo, Nemačka je zadržala pravila koja efektivno zabranjuju nova vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. zbog izuzeća za takozvana e-goriva. Zatim je Francuska insistirala na sličnom izdvajanju za nuklearnu energiju u zakonu o obnovljivoj energiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sada, Francuska nastoji da dobije prednost u rekonstrukciji evropskih pravila tržišta električne energije kako bi pomogla u produženju svoje stare i zadužene flote reaktora. Njegov plan bi efektivno omogućio vladi da osigura veću stabilnost za državnu kontrolu Electricite de France SA i da iskoristi nove izvore finansiranja kako bi produžio život svojih reaktora.

Francuskom komunalnom preduzeću su jako potrebna sredstva. EDF je rekao da će možda morati da ulaže 25 milijardi evra (27 milijardi dolara) godišnje da bi proširio rad 56 reaktora iz 1980-ih i 90-ih, izgradio nove, dodao kapacitet vetra i sunca i nadogradio mreže. Problem je što je energetski gigant opterećen dugom od 65 milijardi evra.

Berlin blokira tu inicijativu dok se Nemačka bori da obnovi sopstveni energetski sistem nakon stipiranja ruskog gasa prošle godine i završava decenijski plan zatvaranja svojih nuklearnih reaktora ranije ove godine. Najveća evropska ekonomija zabrinuta je da će Francuska biti u poziciji da potkopa nemačke cene energije ako pariški propis dozvoli EDF-u da prodaje struju po neekonomičnim troškovima.

„Poenta neslaganja je da je francuska energetska infrastruktura državna svojina“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek na događaju u Rostoku. On je odgovorio francuskom kolegi Brunu Le Meru koji je u ranijem javnom nastupu rekao da je nuklearna energija „crvena linija“ za zemlju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Bez pouzdanog pristupa pristupačnoj energiji, Nemačka se plaši da će energetski intenzivne kompanije investirati negde drugde i „izgubiti ovu industrijsku bazu“, rekao je Habek. „Moja poenta nije da Francuska ima nuklearne elektrane; Moja poenta je da operater nuklearnih elektrana može ponuditi jeftine cene ispod tržišne vrednosti.”

Zaista postoji razlog za zabrinutost. S obzirom na to da su troškovi energije u Nemačkoj i dalje visoki i da je sigurnost snabdevanja nesigurna jer zemlja napušta i ugalj, Francuska je privukla skoro 50% više projekata direktnih stranih investicija nego Nemačka u poslednje dve godine.

Poverenje u nemačku energetsku tranziciju — koja uključuje rizično širenje na vodonik — je naglo opalo među preduzećima u zemlji. Skoro trećina proizvođača ili razmišlja o prebacivanju proizvodnje u inostranstvo ili je u procesu, prema istraživanju Nemačke trgovinske i industrijske komore. A Francuska je spremna da im se udvara.

Najveći nemački proizvođač aluminijuma Trimet morao je da smanji proizvodnju tokom prošlogodišnje energetske krize. Ali bogatstvo za svoju topionicu u Saint-Jean-de-Maurienne-u na jugoistoku Francuske promenilo se nakon što je EDF u junu ponudio Trimetovim francuskim operacijama novi desetogodišnji ugovor o snabdevanju ispod trenutnih tržišnih cena. Francuska jeftina nuklearna energija omogućila je Trimetu da unapredi svoju „zelenu transformaciju“, rekao je tada glavni izvršni direktor Filip Šluter.

„Industrijska konkurentnost je važan element u diskusiji između Nemačke i Francuske“, rekao je Kristijan Rubi , generalni sekretar evropske asocijacije energetskog sektora Eurelectric. „Nemačka se suočava sa problemom da Francuska može imati jeftiniju struju dugi niz godina od nuklearne energije.

Republika

Foto: Promo foto

 

 

U pokušaju da odgovori, Habek je predložio privremeno subvencionisanje cena industrijske električne energije, ali se bori da dobije široku podršku. Plan rizikuje nastavak podrške države neefikasnim proizvođačima i usporavanje prijeko potrebne tranzicije na čistu energiju, kaže Klaudija Kemfert , stručnjak za energetiku na njemačkom institutu za ekonomska istraživanja u Berlinu.

„Ambicije Nemačke da subvencioniše cenu električne energije za industriju su isto tako pogrešne kao i Francuske“, rekla je ona. „Nemačka i Francuska bi trebalo da se dogovore o masovnom širenju obnovljivih izvora energije veoma brzo.

Pritisak raste u Parizu jer domaći zakon koji obavezuje EDF da prodaje velike količine električne energije uz veliki popust na trenutne veleprodajne cene ističe krajem 2025.

Viši savetnik francuske vlade tvrdi da bi, prema novoj uredbi koja bi uskoro trebalo da bude predstavljena, budući troškovi električne energije u Francuskoj na kraju bili bliski onima u Nemačkoj i da će se obe zemlje verovatno složiti oko sličnih ciljeva cene električne energije za svoje industrije.

Ali dve zemlje su na suprotnim polovima energetske debate, čineći razlike gotovo nemogućim za premošćivanje. Dok je Nemačka zatvorila preostale reaktore nakon kratkog produženja kako bi pomogla u rešavanju energetske krize, Francuska se oslanja na nuklearnu energiju za oko dve trećine svoje proizvodnje električne energije. Ali sistemu su veoma potrebne nadogradnje, a niz prekida — koji su prošle godine podigli cene struje u Francuskoj na rekordne nivoe — podvukao je hitnost.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

Dok Francuska i Nemačka nastavljaju da se prepiru, vreme pritiska da se postigne dogovor. Ukoliko se spor ne razreši do kraja ove godine, izbori za Evropski parlament sledeće godine mogli bi mesecima da zaustave napredak. U međuvremenu, druge industrijske sile ne miruju.

„Spor između obe zemlje nije dobar za Evropu“, rekao je Henrik Alers, šef konsultantske kuće EI u Nemačkoj. Blok „radije treba da bude ujedinjen u pogledu konkurencije sa Kinom i SAD“.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading