DOKTOR PROPAST IMA NOVO MRAČNO UPOZORENJE: Avet lebdi nad Evropom, i ona se zove STAGFLACIJA! Ako se ne dignu kamate, slede PROBLEMI!

Autor:

Svet

19.09.2023

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nuriel Rubini,poznat kao "Doktor Propast" donosi mračne prognoze za EU, predviđajući da bi je mogla zadesiti "stagflacija," što je termin koji označava kombinaciju visoke inflacije i niskih stopa ekonomskog rasta.

DOKTOR PROPAST IMA NOVO MRAČNO UPOZORENJE: Avet lebdi nad Evropom, i ona se zove STAGFLACIJA! Ako se ne dignu kamate, slede PROBLEMI!

Foto: Foot: Profimedia, Shutterstock

U zadnjem saopštenju Evropske centralne banke (ECB), predsednica Kristin Lagard javno je objasnila odluku o povećanju kamatnih stopa za 0,25 postotna poena.

Ako pažljivo analizirate to saopštenje, primetićete da ECB najavljuje niže stope ekonomskog rasta u 2023., 2024. i 2025. godini u poređenju sa stopama rasta cena. Iako možda nisu izričito priznali da bi mogli upasti u stagflaciju, njihove projekcije jasno pokazuju da bi inflacija mogla ostati iznad stope rasta ekonomije duže od dve godine.

Postoji ozbiljna zabrinutost da će pod pritiskom dužnika, država i kompanija, ECB prestati podizati kamatne stope. Ako se to dogodi, to bi mogla biti druga velika greška ECB-a, nakon što su već kasnili s podizanjem kamatnih stopa i zaustavljanjem kvantitativnog popuštanja kad je inflacija već bila u porastu.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

 

 

Nuriel Rubini, poznat po svojim preciznim prognozama, upozorava da bi ECB i Banka Engleske mogli pogoršati inflaciju ako ne odluče podići kamatne stope na svojim sledećim sastancima. Signali neodlučnosti centralnih banaka ozbiljan su problem. Roubini smatra da bi stope inflacije u evrozoni i Velikoj Britaniji mogle ostati visoke ako se ne podignu kamatne stope te da bi sledeći korak mogao biti "istinska stagflacija."

Inflacija od 3-4 posto možda ne zvuči kao velika pretnja, ali uz stope rasta koje su niže od inflacije, to će verovatno izazvati nove ekonomske probleme. Iako današnje uzroke inflacije ne možemo uporediti s onima iz 70-ih godina, kada su naftni šokovi i recesija uzrokovali stagflaciju, postoje i danas ozbiljni rizici finansijske nestabilnosti.

Cela situacija oko ključnih ekonomskih odluka u EU čini se kao briga za interese dve najveće članice, Italije i Nemačke, koje se suočavaju s dramatičnim ekonomskim usporavanjem, dok Francuska, treća velika članica EU, ne pokazuje posebnu volju za suočavanjem s rastom cena širom Evrope.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading