EVROPSKA CENTRALNA BANKA 10. PUT ZAREDOM DIGLA KAMATNE STOPE: Inflacija u EU ispod tri odsto tek 2025. godine

Autor:

Vesti

14.09.2023

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je najavljeno iz ECB veće kamate stupaju na snagu 20. septembra.

EVROPSKA CENTRALNA BANKA 10. PUT ZAREDOM DIGLA KAMATNE STOPE: Inflacija u EU ispod tri odsto tek 2025. godine

Foto: www.profimedia.rs/pixabay.com

Evropska centralna banka saopštila je danas da je na sastanku odbora danas odlučeno da se referentna kamatna stopa podigne 10. put zaredom, za još 0,25 odsto!

Ključne kamate kao što su kamata za refinansiranje, kamata na kredite i kamata na depozite tako će skočiti na 4,5 odsto, 4,75 i četiri odsto.

Kako je najavljeno iz ECB veće kamate stupaju na snagu 20. septembra

Serija povećanja kamatnih stopa povukla je za sobom kamate sa oko 0,5 odsto u junu 2022. godine na rekordnom nivou. Kako je više puta isticano iz ECB, ključni razlog povećanja bila je revizija projekcija stopa inflacije u EU.

Prema najnovijim rezultatima makroekonomske analize centralne banke inflacija u EU će do kraja godine biti 5,6 odsto, 3,2 odsto sledeće godine, a ciljanih 2,2 odsto tek 2025.

Zvanična stopa inflacije u bloku je 5,3 odsto u avgustu, a predsednica ECB Kristin Lagard je rekla prošlog meseca da bitka protiv inflacije nije završena.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading