INFLACIJA NE MOŽE NEKOME DA BUDE RAT, A NEKOM BRAT: Guvernerka NBS upozorila: VELIKI TRGOVINSKI LANCI diktiraju cene, ima prostora za MANJE MARŽE

Autor:

Vesti

16.08.2023

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jorgovanka Tabaković navela da su trgovinske marže grupe maloprodajnih lanaca nominalno veće u 2022. godinu u odnosu na 2019. za 36,6 odsto.

INFLACIJA NE MOŽE NEKOME DA BUDE RAT, A NEKOM BRAT: Guvernerka NBS upozorila: VELIKI TRGOVINSKI LANCI diktiraju cene, ima prostora za MANJE MARŽE

Foto: Shutterstock

Veliki trgovinski lanci u Srbiji diktiraju cene na tržištu, istakla je na izveštaju o inflaciji guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

- Oni u cenu proizvoda ugrađuju ne samo stvarne troškove, već koriste situaciju svoje velike pregovaračke moći, pa uslovljavaju proizvođače da bi za njihove proizvode dobili nižu cenu i to koriste da zarađuje mnogo - kaže guvernerka.

Ona ističe da je pojava da trgovci uslovljavaju isporučioca hrane da se njihova roba nađe na njihovim policama stara više od decenije.

- Oni ih uslovljavaju za policu u posećenom trgovinskom lancu koji ima veliki parking i igraonicu u kojoj roditelji mogu da ostave decu dok obavljaju kupovinu. Plaća se da se uđe u lanac, pa se plaća više da se proizvod nađe u vidnom polju potrošača, a u isto vreme se plaćanje dobavljačima za robu na vrši ni u rokovima koji su zakonom propisani, ni u dogovorenim rokovima - kaže Tabaković.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Guverner ističe da će onaj ko se pobuni dobiti odgovor da njegova prikolica kupusa i nije bila nekog kvaliteta, pa je više imao troškova od nje, nego dobiti.

Zato i ne treba da čudi što će mnogi da odluče da parkiraju svoj kamion sa lubenicama negde na Dedinju i da ih prodaju na ulici, jer ne žele da pristanu da bude ucenjeni. Ovo je stvarnost sa kojom se suočavamo zato što neko misli da može u ovim okolnostima mesto i uslove kupovine da prodaje ucenjujući proizvođače - kaže ona.

Tabaković poziva trgovinske lance da mimo pokrića troškova i neke normalne zarade, ne idu u veće iskorišćavanje.

Inflacija ne može nekome da bude rat, a nekome brat. Inflacija je problem svih nas i niko ne bi smeo da zarađuje na njoj. Lanci mogu da nastave rad i sa odmerenim održanjem marže, ali da ih povećavaju tako da ugroze potrošačku moć za koju vidimo da pada kod najvećeg broja stanovnika - zaključuje ona.

Tabaković je izjavila da se uočava prostor, imajući u vidu dinamiku trgovinskih marži u maloprodajnim lancima u Srbji, da se stope marži smanje bez ugrožavanja funkcionalnosti trgovine, piše Tanjug.

Tabakovićeva je navela da su trgovinske marže grupe maloprodajnih lanaca nominalno veće u 2022. godinu u odnosu na 2019. za 36,6 odsto.

Stopa trgovinskih marži se konstantno povećava i ono komulativno iznosi dva procentna poena prihoda od prodaje robe, odnosno sa 24,8 odsto u 2019, ona je u 2022. godini bila 26,8 odsto, što sa drugim faktorima utiče na više cene - kazala je guvernerka.

Prema njenim rečima, povećanje marže prisutno je kod svih pet prodajnih lanaca u Srbiji.

Tabakovićeva je dodala i da su maloprodajne cene u posmatranim prodajnim lancima na sličnom nivou, pa se relativno brži rast marži u odnosu na konkurente može pripisati, pre svega, komparativno nižim cenama nabavke.

To potvrđuje, ističe guvernerka, i činjenica da je promet relativno brže rastao kod prodajnih lanaca koji su ostvarili veće povećanje trgovinske marže iako postoji sličnost u pogledu asortimana.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading