EKONOMSKA SILA: PRAVA VEST U PRAVO VREME - REKOOOOORD! Najveće devizne rezerve u istoriji

Autor:

Vesti

15.02.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Količina novca i zlata u trezorima duplirana u poslednjih deset godina.

EKONOMSKA SILA: PRAVA VEST U PRAVO VREME - REKOOOOORD! Najveće devizne rezerve u istoriji

Foto: Tankug/R. Prelić, V.Sporčić Shutterstock

Devizne rezerve Srbije upravo su dostigle istorijski maksimum. Bruto devizne rezerve na kraju januara iznosile su rekordnih 20,913 milijardi evra, što je najviši nivo od 2000, otkad se prate na ovaj način.

Samo u proteklih 10 godina, otkad država sprovodi politiku predsednika Aleksandra Vučića, devizne rezerve su duplirane. Pošto se računa i neto iznos, napomenimo da je i on istorijski visok (iznad 16 milijardi evra).

STEVANOVIĆ: USPELI U SVOJIM PLANOVIMA

Zvanične devizne rezerve kod centralnih banaka drže se u više različitih formi, koje moraju biti tako izabrane da obezbede optimalnu likvidnost zemlje prema inostranstvu, pruže punu podršku monetarnoj politici zemlje, posebno u vođenju politike deviznog kursa, upravljanju javnim dugom, urednom izmirivanju obaveza. A državno rukovodstvo Srbije, predvođeno predsednikom Vučićem, mudro se opredelilo i na kupovinu zlata.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da rezerve rastu jer Srbija ima izuzetan priliv kapitala, investicija, što ukazuje na to da je uspela u protekloj deceniji da napravi stabilno i atraktivno okruženje:

- U Srbiju stižu investicije. Polovina stranog kapitala, koji stigne na zapadni Balkan, završi u Srbiji. Ako godišnje stigne, recimo, četiri milijarde evra kapitala u našu državu, centralna banka je u obavezi da deo tog novca drži u rezervama.

BUŠATLIJA: RASTE KREDIBILITET DRŽAVE

I Mahmut Bušatlija, stručnjak za strana ulaganja, objašnjava da su devizne rezerve garancija za plaćanje inostranstvu:

- I, naravno, što su veće, proporcionalno rastu garancije države, čime raste njen kredibilitet.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže za naš list da je ovaj rekord postignut uprkos nezapamćenoj višestrukoj krizi koja je pogodila svet.

- One predstavljaju važan stub odbrane naše zemlje od širokog spektra rizika koji mogu doći iz međunarodnog i domaćeg okruženja. Ovakav nivo deviznih rezervi garantuje stabilnost našoj ekonomiji, na šta ukazuje činjenica da se nalaze iznad referentnih vrednosti svih mera koje se uobičajeno koriste za ocenu njihove adekvatnosti. Ovim nivoom deviznih rezervi obezbeđuje se 5,8 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda - ističe guvernerka, uz podsećanje da je dinar prema evru nominalno ojačao ,2 odsto u 2022.

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Jorgovanka Tabaković

Mali: Dokaz da su građani u sigurnim rukama

Siniša Mali, ministar finansija, kaže za Srpski telegraf da je visina deviznih rezervi jedne zemlje odraz njene finansijske stabilnosti, jačine ekonomskog sistema i dokaz da je u praksi na delu dobar ekonomski model u koji investiciona javnost ima poverenja:

- Srbija ima sve to. Za građane ovo znači da se neguje domaćinski odnos prema njihovoj finansijskoj imovini. To znači, dragi građani Srbije, da ste u sigurnim rukama i da se država stara o tome da uvek ima rezervu, sačuvan novac, za nepredviđene okolnosti i slučajeve. Znamo šta smo u istoriji sve prošli, u kakvoj smo besparici bili zahvaljujući prethodnoj vlasti. Sada vodimo mudru ekonomsku politiku.

Foto: youtube.com/printscreen

Siniša Mali

Ministar Mali dodaje da su makroekononomska stabilnost koja se reflektuje kroz kontinuirani rast BDP u prethodnim godinama, dobra koordinacija fiskalne i monetarne politike, kao i povećan međunarodni ugled zemlje u svetu, učinili da Srbija bude respektabilna i zadrži performanse koje joj garantuju sigurnu budućnost.

DEVIZNE REZERVE

- 10,17 milijardi evra krajem maja 2012.

- 10, 20 milijardi evra krajem decembra 2016.

- 9,96 milijardi evra krajem decembra 2017.

- 11,26 milijardi evra na kraju decembra 2018.

- 13,378 milijardi evra na kraju decembra 2019.

- 13,694 milijarde evra na kraju januara 2020.

- 16,5 milijardi evra na kraju decembra 2021.

- 19,4 milijarde evra na kraju decembra 2022.

- 20,913 milijardi evra na kraju januara 2023.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading