''SMRT IZRAELU, SMRT AMERICI!'' Hiljade Iranaca na sahrani Musavija u Teheranu: Ajatolah Hamnei najavio odmazdu protiv Izraela!

Autor:

Svet

28.12.2023

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran je u žalosti nakon što je Sajed Razi Musavi, viši savetnik Revolucionarne garde, poginuo u izraelskom vazdušnom napadu u Siriji, prema tvrdnjama iranske države.

''SMRT IZRAELU, SMRT AMERICI!'' Hiljade Iranaca na sahrani Musavija u Teheranu: Ajatolah Hamnei najavio odmazdu protiv Izraela!

Foto: Tanjug/AP

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei predvodio je molitve na Musavijevom pogrebu, izražavajući poštovanje prema "neumornoj borbi ovog mučenika", dok su hiljade Iranaca, okupljenih na centralnom trgu u Teheranu, uzvikivalo parole protiv Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema izveštaju Rojtersa, Musavijevo telo preneto je iz Sirije u sveti šiitski grad Nadžaf u Iraku, da bi potom stiglo u Teheran na centralni trg.

U susretu s Musavijevom porodicom, Hamnei je odao počast preminulom vojnom stručnjaku, čije je ubistvo označeno kao izraelski udar na oblast Zajnabija, predgrađe Damaska.

U četvrtak, tokom "velike sahrane Musavija" na Trgu Imam Hosein, građani su izražavali svoje nezadovoljstvo i bes, uzvikujući parole poput "smrt Izraelu" i "smrt Americi". Mnogi su mahali žutim zastavama na kojima je pisalo "ja sam tvoj protivnik", jasno stavljajući do znanja da se to odnosi na Izrael, kako na persijskom tako i na hebrejskom jeziku.

Iranski zvaničnici su u sredu uputili pretnje Izraelu, najavljujući odmazdu zbog Musavijevog ubistva. Portparol izraelske vojske je, s druge strane, odbio konkretno komentarisati smrt vojnog savetnika, ističući da su preduzeli sve neophodne mere za odbranu zemlje.

Musavi je bio meta izraelskog napada zbog svoje uloge u vojnoj saradnji Irana i njegovih podružnica u regionu. Izraelske bezbednosne službe tvrde da je Iran pojačao transfer oružja šiitskim milicijama u Siriji, posebno nakon što su izraelske odbrambene snage započele rat protiv Hamasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading