''IZRAELSKI NAPADI KAO NACISTIČKI PROGON JEVREJA!'' Erdogan kipi od besa, Netanijahua uporedio s Hitlerom!

Autor:

Svet

27.12.2023

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izneo je oštre kritike na račun izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, poredeći ga sa nacističkim liderom Adolfom Hitlerom.

''IZRAELSKI NAPADI KAO NACISTIČKI PROGON JEVREJA!'' Erdogan kipi od besa, Netanijahua uporedio s Hitlerom!

Foto: Tanjug/AP

Erdogan je takođe uporedio izraelske napade na Gazu sa nacističkim progonom Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Ova izjava došla je tokom govora na događaju u Ankari, gde je Erdogan ponovio svoje neslaganje sa zapadnom podrškom Izraelu. Turski lider je naglasio da je Turska spremna da pruži podršku akademicima i naučnicima koji su suočeni sa progonom zbog svojih stavova o sukobu u Gazi.

- Netanjahu se ne razlikuje od Hitlera - izjavio je Erdogan, osuđujući izraelske vojne operacije i nazivajući ih varvarskim napadima, masakrima i pljačkom. U svojoj prethodnoj izjavi prošle nedelje, Erdogan je ocenio kao sramotno to što "slavne" države pasivno posmatraju dešavanja na Bliskom istoku.

- Istorija će suditi onima koji su odgovorni za izazivanje ove odvratne slike, onima koji su pokušali da je legitimizuju i onima koji su zatvorili oči pred njom - dodao je turski predsednik na ceremoniji dodele predsedničkih nagrada za kulturu i umetnost u Ankari.

Ove izjave turskog predsednika dolaze u trenutku kada međunarodna zajednica prati situaciju na Bliskom istoku i izraelske vojne operacije u Gazi, izazivajući podeljene reakcije i različita mišljenja širom sveta.

I sredinom decembra kabinet turskog predsednika je saopštio da je Tajip Erdogan rekao američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru da Vašington ima istorijsku odgovornost da što pre postignu trajni prekid vatre u Gazi.

- Produbljivanje i produženje izraelskih napada u Gazi moglo bi da ima negativne regionalne i globalne posledice - rekao je Erdogan Bajdenu, saopštio je njegov kabinet.

Istorijska je odgovornost SAD da osiguraju trajni prekid vatre u regionu što je pre moguće - istakao je tada Erdogan.

Predsednik Turske je dodao da bi povlačenje američke bezuslovne podrške Izraelu moglo da obezbedi brzi prekid vatre i da su zahtevi za takvim potezom poslednjih dana sve glasniji u svetu i SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading