BRIGA O LJUDIMA UVEK JE BILA I OSTAĆE NAŠA JEDINA POLITIKA: Premijer Vučević s Novosađanima na Vaskrs

Autor:

Vesti

05.05.2024

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je najveći hrišćanski praznik za vernike pravoslavne veroispovesti.

BRIGA O LJUDIMA UVEK JE BILA I OSTAĆE NAŠA JEDINA POLITIKA: Premijer Vučević s Novosađanima na Vaskrs

Foto: Instagram/milosvucevic

Premijer Srbije Miloš Vučević Vaskršnje jutro proveo je sa Novosađanima.

 

 

- U društvu Vesne Turkulov, Adrijane Mesarović i gradonačelnika Milana Đurića radost Vaskršnjeg jutra podelio sam sa dragim Novosađanima u centru Srpske Atine. Briga o ljudima uvek je bila i ostaće naša jedina politika! Ljudi su naša snaga! Živeo Novi Sad! Živela Srbija - poručio je premijer.

Danas je najveći hrišćanski praznik za vernike pravoslavne veroispovesti, a kao i svake godine ponavlja se dilema oko toga kako se pravilno čestita Uskrs, odnosno Vaskrs.

Povodom ovog praznika svi pravoslavni hrišćani jedni drugima upućuju poznat tradicionalni pozdrav i očekuju da im se uzvrati na sličan način, otpozdravom. Međutim, mnogi taj pozdrav ne izgovaraju pravilno.

NIKAD NEMOJTE REĆI „VaskrEsE“! Ili vaskrEsE, ili voskrEsE! Takođe, u pozdravu se nije uobičajio narodni izgovor Hristos uskrsnu.

Evo i zbog čega… Mi danas koristimo oblik “uskrsnuti” koji pripada savremenom srpskom jeziku i zbog kog je pravilno reći i “Uskrs”, kao što se praznik pravilno zove i “Vaskrs”.

Reč “uskrsnuti” potiče od srpskoslovenskog jezika, odnosno srpske redakcije staroslovenskog jezika. Srpska redakcija staroslovenskog jezika nastala je u vreme kada su Srbi u svojoj sredini primili slovensko bogosluženje i slovensku pismenost (tokom X, a najkasnije do prvih decenija XI veka). Od tada pa do prvih decenija XV veka Srbi su pomenute reči izgovarali sa poluglasnikom iza početnog “V”: “vъskrъse” .

Zbog vokalizacije, odnosno gubljenja ovog poluglasnika u kasnijem periodu razvoja jezika, danas i imamo ovakve nedoumice.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Ena

05.05.2024 09:27

Pravi primer kako treba političari da budu uz svoj narod.

Mikica

05.05.2024 09:28

U pravu je Vucevic, danas se o ljudima brine.

Mili

05.05.2024 09:29

Briga o narodu je veca nego ikad pre

Мiraš

05.05.2024 09:35

Premijer Vučević je svojim prisustvom među građanima Novog Sada na Vaskrs pokazao da je briga o ljudima više od političke parole. To je praksa koja unosi toplinu u srca i jača zajednicu.