RAZOTKRIO ZLOŽINE U AMERICI, PA POSTAO HEROJ PROTIV VRHA DRŽAVE! Poslednja šansa: Poznat rok za žalbu protiv izručenja Asanža Vašingtonu!

Autor:

Svet

20.12.2023

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž u februaru će imati poslednju priliku da se pred Visokim sudom u Londonu izbori protiv naloga za izručenja Sjedinjenim državama, saopštile su njegove pristalice.

RAZOTKRIO ZLOŽINE U AMERICI, PA POSTAO HEROJ PROTIV VRHA DRŽAVE! Poslednja šansa: Poznat rok za žalbu protiv izručenja Asanža Vašingtonu!

Foto: www.profimedia.rs

www.profimedia.rs

Velika Britanija je dala zeleno svetlo za njegovo izručenje, ali on je pokušao da poništi tu odluku. Aktivisti su rekli da će javna rasprava biti održana pred Višim sudom od 20. do 21. februara, kada će dvoje sudija razmotriti raniju presudu kojom je Asanžu odbijena dozvola da podnese žalbu.

- Dvodnevno saslušanje može biti posednja šansa za Džulijana Asanža da spreči svoje izručenje u SAD - navodi se u saopštenju "Vikiliksa".

Američke vlasti traže Asanža (52) prema optužnici u 18 tačaka, uključujući jednu zbog špijuniranja, u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša putem "Vikiliksa".

Vašington tvrdi da je to ugrozilo živote ljudi.

Asanžove pristalice kažu da je on heroj protiv establišmenta koji je žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD i da je njegovo krivično gonjenje napad na novinarstvo i slobodu govora.

Podsetimo, sredinom avgusta smo izvestili da je moguć dogovor američkih vlasti i osnivača Vikiliksa Džulijana Asandža o priznanju krivice.

Naime, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Kerolajn Kenedi u Australiji nagovestila je da bi moglo da dođe do dogovora o priznanju krivice između Džulijana Asanža i vlasti SAD koji bi mogao da okonča američku poteru za osnivačem "Vikiliksa" i omogući mu da se vrati u Australiju.

Tom prilikom, na pitanje novinara "Sandej Morning Heralda" o tome da li je moguće da SAD i Australija postignu diplomatski dogovor oko Asanža, Kenedi je rekla da je "slučaj u toku" i da se time bavi ministarstvo pravde.

- Dakle, to zapravo nije diplomatsko pitanje, ali mislim da bi moglo da dođe do rešenja - navela je Kenedi u intervjuu za australijski list.

Asanž, australijski državljanin koji je zatvoren u Velikoj Britaniji, bori se protiv ekstradicije u SAD, gde je tražen po 18 optužbi za objavljivanje poverljivih spisa američke vojske i diplomatskih depeša kojima je razotkrio ratne zločine koje su počinile snage SAD.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading