MISTERIJA 3 KINŽALA: DA LI SU UNIŠTENI PRVI AVIONI F-16? Mnogo kontroverzi posle udara na vojni aerodrom

Autor:

Svet

17.12.2023

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski izvori tvrde i da su hipersonične rakete ubile 40 oficira, među kojima i 12 iz NATO.

MISTERIJA 3 KINŽALA: DA LI SU UNIŠTENI PRVI AVIONI F-16? Mnogo kontroverzi posle udara na vojni aerodrom

Foto: Wikipedia

Da li su tajno prebačeni lovci F-16 bili meta hipersoničnih raketa kinžal u oblasti Hmeljnicki?

Ovim pitanje bave se poslednjih dana vojni eksperti i analitičari na mnogim ruskim Telegram kanalima, ali i zapadni vojni blogeri.

Nakon što su izvedeni višestruki udari na aerodrom u Starokonstantinovu u Hmeljnickoj oblasti, pojavili su se prvi detalji ovih napada. Prema preliminarnim informacijama, korišćene su aerobalističke hipersonične rakete H-47M (kinžal - u prevodu sa ruskog bodež).

MOĆNO, SKUPO...

Ova vrsta municije je veoma moćna i skupa, što dovodi do spekulacija o značaju i važnosti ciljeva napada. Među predviđenim ciljevima sada se prvi put pominju i avioni F-16, koji su navodno tajno prebačeni iz Poljske u Ukrajinu.

Ukrajinski kanali objavili su da je avion mig-31 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije lansirao tri hipersonične rakete kinžal. Napad je indirektno potvrđen činjenicom da su se prvi put alarmi za vazdušnu opasnost oglasili tri puta u jednom danu širom zemlje. Procedura je, inače, takva da kada god uzleti supersonični mig-31, sposoban da nosi hipersoničnu raketu, u celoj Ukrajini je na snazi vazdušna opasnost.

Prema nekim izvorima, saopštava se da je početkom decembra iz Poljske na teritoriju Ukrajine moglo biti prevezeno nekoliko lovaca F-16 (od dva do pet), koji su bili demontirani za transport. Ove akcije Kijev nije zvanično oglašavao. Ruski novinari ranije su javili da su dva F-16 već isporučena Ukrajini.

- Ovi avioni bi mogli biti namenjeni za obuku ukrajinskih pilota i možda nisu u potpunosti borbeno spremni. Međutim, konkretni detalji i potvrda ovih podataka još nisu dostupni - navode ruski mediji.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo potvrdilo je da je aerodrom bio meta napada, ali je tada tvrdilo da nema žrtava i štete. Nedugo zatim, međutim, počele su da se pojavljuju suprotne informacije, koje kažu da su najmanje dva od tri ispaljena kinžala stigla do cilja.
Telegram kanal Intel slava Z, koji važi za relativno pouzdano sredstvo informisanja o zbivanjima na ukrajinskom ratištu, juče je izneo tvrdnju (napisali su da im je to potvrđeno) da je u napadu na aerodrom stradalo čak 40 oficira, od čega 28 ukrajinskih i 12 NATO starešina, koje su tu došle kao podrška Ukrajincima. Kako piše ovaj kanal, aerodrom u Starokonstantinovu je glavno ukrajinsko komandno mesto za vazdušne operacije.

Šta je kinžal

- hipersonična raketa vazduh-zemlja
- leti deset puta brže od zvuka
- domet 2.000 kilometara
- jedan od tri takva projektila koje je ruski predsednik Vladimir Putin predstavio u martu 2018.
- druga dva hipersonična oružja prikazana 2018. jesu projektil avangard, koji se lansira s kopna, te 3M22 cirkon, koji se ispaljuje s podmornice
- kinžal prvi put korišćen u Ukrajini u martu 2018. za napad na podzemno skladište u mestu Ivano-Frankovsk

KROZ ŠUMU

Tajno prebacivanje lovaca iz Poljske u Kijev, inače, već je pominjano u slučaju aviona mig-29.

Prema navodima portala Oruzjeonline, poljski publicista Zbignjev Parafjanovič najavio je tajni transfer deset lovaca iz Poljske u Ukrajinu još u maju 2022, što je prethodilo zvaničnom saopštenju o transferu aviona u okviru međunarodne koalicije podrške Ukrajini. Operacija je izvedena u strogoj tajnosti: poljska vojska je rasklopila lovce na delove i isporučila ih na određeno mesto u šumskom pojasu na granici s Ukrajinom.

Dakle, sasvim je moguće da je isti scenario primenjen i sada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading