ABRAMSI NEĆE DUGO IZDRŽATI U SUKOBU S RUSIMA: Ukrajina ne planira da šalje američke tenkove na front pre proleća?

Autor:

Svet

23.11.2023

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci izražavaju mišljenje da široka primena ovih tenkova nije izgledna sve do dolaska sledećeg proleća.

ABRAMSI NEĆE DUGO IZDRŽATI U SUKOBU S RUSIMA: Ukrajina ne planira da šalje američke tenkove na front pre proleća?

Foto: Tanjug/AP

Tenkovi Abrams iz SAD-a pokazali su se neefikasnim u Ukrajini zbog nepovoljnih vremenskih uslova i snažnog otpora ruskih snaga, tvrde stručnjaci prema izveštaju portala Biznis insajder, prenose Novosti.

Iako je Bela kuća potvrdila isporuku prve serije od 31 tenka Ukrajini, očekuje se da se ova borbena vozila neće pojaviti na bojištu sve do proleća 2024. godine. Volstrit žurnal prenosi da ukrajinski zvaničnici sumnjaju da će Abramsi izmeniti dinamiku na frontu, a šef ukrajinske obaveštajne službe, Kiril Budanov, priznaje da će ovi tenkovi na liniji fronta imati ograničanu trajnost.

Ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći o nemačkim tenkovima Leopard i borbenim vozilima pešadije "bredli" američke proizvodnje koji su prethodno isporučeni Kijevu, istakao je da "gore lepo".

"Njih (Abramse) je teško iskoristiti... (zbog) pogoršanja vremena i moćnih odbrambenih linija Rusije", navodi se u izveštaju.

Republika

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Foto: Ilustracija

Stručnjaci izražavaju mišljenje da široka primena ovih tenkova nije izgledna sve do dolaska sledećeg proleća. Takođe, ističu da Ukrajina pokazuje oprez u aktivnom korišćenju zapadnih tenkova nakon značajnih gubitaka opreme tokom julske kontraofanzive.

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i prvenstveno zaporoškom pravcu je otpočela 4. juna. Kijev je mobilisao brigade obučene od strane NATO-a i opremljene zapadnom opremom, uključujući poznate tenkove Leopard. Snimci zapaljenih vozila na bojištu izazvali su uznemirenje na Zapadu. Međutim, tri meseca kasnije, predsednik Vladimir Putin izjavljuje da je kontraofanziva ne samo zaustavljena, već i neuspešna. Ministar odbrane Sergej Šojgu dodaje da su ukrajinske oružane snage neuspešno sprovele nasilne napade poslednjih deset dana.

Posebno žestoke borbe odvijaju se oko sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti, gde zauzimanje sela otvara put ukrajinskim snagama prema Tokmaku, iako do toga nije došlo.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinske snage su tokom juna i jula pretrpele značajne gubitke, uključujući više od 43 hiljade ljudi i preko 4,9 hiljada komada oružja. Uništena oprema uključuje avione, helikoptere, oklopna vozila, uključujući i nemačke tenkove Leopard, francuske tenkove na točkovima AMKS i američka borbena vozila pešadije Bredli.

Zapadni mediji posebno ističu efikasnost minskih polja Oružanih snaga Rusije. Američki državni sekretar Antoni Blinken izražava mišljenje da će se ofanziva ukrajinskih snaga nastaviti još mnogo meseci, dok SAD počinju isporučivati kasetnu municiju Kijevu. Ipak, stručnjaci intervjuisani od strane RIA Novosti tvrde da ova vrsta municije neće značajno promeniti situaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading