PUTIN SPREMA VELIKO ZLO, PRAVI 2,5 MILIONA GRANATA MESEČNO: Proizvodnja namenske industrije šokirala NATO

Autor:

Vesti

13.11.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska služba MI-6 objavila da Rusi u jednoj smeni naprave isti broj artiljerijskih projektila kao SAD za mesec dana.

PUTIN SPREMA VELIKO ZLO, PRAVI 2,5 MILIONA GRANATA MESEČNO: Proizvodnja namenske industrije šokirala NATO

Foto: Tanjug/Ap

NATO je u šoku. Britanska obaveštajna služba MI-6 utvrdila je da Rusija mesečno proizvodi do 2,5 miliona artiljerijskih granata različitog kalibra. Pritom su posle dve godine napora da uvećaju proizvodnju SAD došle do brojke od samo 36 hiljada granata mesečno, koliko Rusi izbace za jednu smenu.

POMAŽE I KIM DŽONG UN

Za Zapad je alarmantan podatak da je ruski vojnoindustrijski kompleks po pitanju proizvodnje artiljerijske municije za samo nekoliko meseci premašio zalihe NATO koje su stvarane pune tri decenije. Pritom je EU obećala Kijevu milion granata do marta 2024, ali je do kraja oktobra ispunila samo 30 odsto od toga.

O radu 597 fabrika ruske namenske malo se zna. Međutim, Rusija je, uprkos velikim kapacitetima, svela na minimum izvoz struje u Tursku i još neke zemlje, što se objašnjava povećanim radom namenske. Ova kolosalna proizvodnja omogućila je ruskoj armiji da dnevno troši 60.000-70.000 granata, dok Ukrajinci ne mogu da ispale više od 15.000.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Un i Vladimir Putin

Početkom rata na zapadu je procenjivano da Rusija može da proizvede oko 200.000 granata mesečno. S obzirom na to da su prošle godine potrošili oko 11 miliona granata, smatralo se da ove neće moći da održe isti intenzitet artiljerijske vatre. Međutim, dok je podizao proizvodnju, Kremlj je uvozio artiljerijsku municiju, za koju stručnjaci navode da nosi oznaku F i da je reč o iranskim granatama. U septembru je Vladimir Putin u Vladivostoku primio severnokorejskog lidera Kim Džong Una, pa se očekuje da i s te strane stignu granate.

Deputat ruske Državne dume general Andrej Gurulev objašnjava da su nove količine neophodne za stvaranje makar dva artiljerijska korpusa za proboj u rezervi generalštaba, čija je namena da omoguće upravljanje velikom masom oruđa na pravcima glavnog udara.

- To menja situaciju. Ove godine je oko 400.000 vojnika potpisalo profesionalni ugovor i većina njih namenjena je za stvaranje strategijske rezerve. Mi imamo za njih oružje, ali je za proboj odbrane protivnika neophodno još nekoliko meseci rada namenske - rekao je Gurulev.

OFANZIVA NA PROLEĆE

Naime, Rusi su iz izjave načelnika ukrajinskog generalštaba Valerija Zalužnog da su obe strane ušle u pat-poziciju zaključili da on želi da zamrzne front dok mobilizacijom i zapadnim oružjem ne obnovi potencijal svoje vojske naredne godine. Gurulev kaže da je neophodno ratovati na distanci, artiljerijom da bi se izbegli bespotrebni gubici, ali da će glavna protivmera biti moćna ofanziva, koja će probiti ukrajinsku odbranu po celoj dubini njenog operativnog prostora.

Opet prave čudovište T-80

Ruske posade su letos svedočile da su trošile oko 150 granata dnevno, što je zahtevalo zamenu topovske cevi svakih od sedam do 10 dana. Čeljabinski traktorski zavod saopštio je da proizvodi 15 odsto više dizel tenkovskih motora nego u sovjetsko vreme. Na osnovu toga, stručnjaci ocenjuju da samo ova fabrika daje oko 1.500 dizel-motora godišnje za zamenu, ali i za novoproizvedene tenkove.
U januaru je Vladimir Putin najavio da će ove godine vojska dobiti 1.600 tenkova. Međutim, najvećim delom reč je o modernizaciji tenkova iz ratnih rezervi: T-62, T-72 i T-80. Od tog broja se 240 komada odnosilo na proizvodnju T-90. Napravljeno je i 40 armata T-14, koje su samo isprobane na ratištu. Plan za sledeću godinu se još ne zna, osim da će u proizvodnju opet ući moćni T-80, koji pokreću gasne turbine.

SATELITI OTKRILI NOVE FABRIKE ORUŽJA

1. Rusija je duplirala odbrambeni budžet na oko 120 milijardi dolara, koji je prvi put premašio izdvajanja za socijalne potrebe. Pritom se proširuju kapaciteti fabrika namenske, pa je tako u Kazanju izgrađen novi hangar, dugačak 300 metara. Anatolij Hrapčinski, ekspert za ruske avione, rekao je da satelitski snimci ukazuju na nove mogućnosti u popravci i modernizaciji strateških bombardera tu-22M3 i tu-160.
2. Fabrika aviona u Irkutsku dobila je novu pistu i dva objekta, te očigledno povećava kapacitete za proizvodnju su-30 pošto je vojska naručila još 60 komada.
3. Uralska fabrika civilne avijacije u Jekaterinburgu bavi se i popravkom motora vojnih helikoptera. Snimci su pokazali da je završen novi pogon.
4. Fabrika mašina Dubni u Kronštatu proizvodi rakete vazduh-zemlja kh-101, koje mogu da nose običnu i nuklearnu bojevu glavu. Tu je podignut veliki novi objekat. Fabrika proizvodi i dronove, a primila je nove zaposlene za rad u tri smene.
5. Proizvođač dronova Zala Aero, ćerka-firma koncerna Kalašnjikov, kupio je trgovački centar u Iževsku i pretvorio ga u fabriku za proizvodnju poboljšanih iranskih dronova šehid.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading