RUSI UBILI DVA NENAORUŽANA VOJNIKA? Oglasilo se ukrajinsko tužilaštvo, druga strana još uvek bez komentara

Autor: Tanjug

Svet

03.12.2023

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na snimku se vidi kako vojnici, jedan od njih sa podignutim rukama, izlaze dok su bili na nišanu i ležu na zemlju.

RUSI UBILI DVA NENAORUŽANA VOJNIKA? Oglasilo se ukrajinsko tužilaštvo, druga strana još uvek bez komentara

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski zvaničnici pokrenuli su danas istragu o navodima da su ruske snage ubile ukrajinske vojnike koji su se predavali, što je, kako navodi AP, ratni zločin ako se potvrdi.

Istraga je pokrenuta nakon što su se pojavili snimci na društvenim mrežama koji pokazuju da su dvojica uniformisanih muškaraca upucana iz neposredne blizine nakon što su izašli iz zemunice.

Na snimku se vidi kako vojnici, jedan od njih sa podignutim rukama, izlaze dok su bili na nišanu i ležu na zemlju pre nego što, kako se čini, grupa ruskih vojnika otvara vatru.

Nije bilo moguće odmah potvrditi autentičnost snimka ili okolnosti u kojima je snimljen, a nije jasno ni kada se incident dogodio, naveo je AP.   

Ukrajinsko tužilaštvo je danas pokrenulo krivičnu istragu, nekoliko sati nakon što je pres kancelarija ukrajinske vojske u onlajn saopštenju navela da je snimak originalan.

- Na snimku se vidi kako grupa u ruskim uniformama puca iz neposredne blizine na dva nenaoružana vojnika u uniformi Oružanih snaga Ukrajine koji su se predavali - saopštilo je tužilaštvo na aplikaciji za poruke Telegram.

Do sada se nisu oglasile ni ruska vlada niti vojska, navela je američka agencija.

Kijev, njegovi zapadni saveznici i međunarodne organizacije za zaštitu ljudska prava više puta su optuživali Moskvu za kršenje međunarodnog humanitarnog prava otkako je pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Kremlj poriče te navode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading