VELIKA PONUDA SI ĐINPINGA BAJDENU I AMERICI: Poštovati PET STUBOVA saradnje, CRVENE LINIJE NE PRELAZITI! Ili....

Autor:

Svet

16.11.2023

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik Si Đinping je izjavio da dve zemlje treba da izgrade pet stubova na kojima bi se temeljili njihovi odnosi.

VELIKA PONUDA SI ĐINPINGA BAJDENU I AMERICI: Poštovati PET STUBOVA saradnje, CRVENE LINIJE NE PRELAZITI! Ili....

Foto: Tanjug/AP

Zajedničko razvijanje prave percepcije: Kina je posvećena stabilnom, zdravom i održivom odnosu sa Sjedinjenim Državama, ali ima interese koji se moraju čuvati, principe koji se moraju poštovati i crvene linije koje se ne smeju preći.

Zajedničko efikasno upravljanje nesuglasicama: Nesuglasice ne bi trebalo da budu ponor koji razdvaja dve zemlje. Umesto toga, dve strane bi trebalo da traže načine da izgrade mostove koji će im pomoći da hodaju jedna prema drugoj.

Zajedničko unapređivanje obostrano korisne saradnje: Kina i Sjedinjene Države imaju zajedničke interese u širokom spektru oblasti, uključujući tradicionalne oblasti kao što su ekonomija, trgovina i poljoprivreda, kao i oblasti u nastajanju kao što su klimatske promene i veštačka inteligencija (AI).

Zajedničko preuzimanje odgovornosti kao velike zemlje: Problemi sa kojima se ljudsko društvo suočava ne mogu se rešiti bez saradnje velikih zemalja. Kina i Sjedinjene Države treba da budu primer, da pojačaju koordinaciju i saradnju po međunarodnim i regionalnim pitanjima i obezbede više javnih dobara za svet.

Zajedničko promovisanje međuljudske razmene: Dve strane bi trebalo da povećaju broj direktnih letova, unaprede turističku saradnju, prošire međunacionalne razmene, ojačaju obrazovnu saradnju i podstiču i podržavaju veću interakciju i komunikaciju između naroda.

Reakcije na izjavu kineskog predsednika Si Đinpinga su bile različite. Kritičari su istakli da Kina optužuje Sjedinjene Države za “suzbijanje i potiskivanje” u trenucima napetosti. Si Đinping je izrazio frustraciju zbog ekonomskih izazova koje Kina doživljava, za koje krivi zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Državama. Takođe, postoji napetost između SAD i Kine zbog optužbi SAD-a da je Kina poslala visokoletni nadzorni balon preko kontinentalnih Sjedinjenih Država prošlog meseca, a zatim ga oborila borbenim avionom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading