BAJDEN POKAZAO DA JE JAČI OD SIJA: PRVO PRIČAŠ SA MNOM, PA S BIZNISMENIMA! Odbijen jedini zahtev kineskog vođe na forumu u San Francisku

Autor:

Svet

15.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća ne dopušta da se Đinping bez njenog odobrenja dogovori s kompanijama iz SAD.

BAJDEN POKAZAO DA JE JAČI OD SIJA: PRVO PRIČAŠ SA MNOM, PA S BIZNISMENIMA! Odbijen jedini zahtev kineskog vođe na forumu u San Francisku

Foto: Republika.rs

Američki predsednik Džo Bajden izvojevao je pobedu nad vođom kineske države i komunističke partije Si Đinpingom pre nego što je počeo forum Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APES) u San Francisku. Odbijen je jedini Sijev zahtev da bude počasni gost na banketu američkih poslovnih magnata pre susreta s Bajdenom, koji nije želeo da oni postignu neki dogovor bez njegovog odobrenja.

TEŠKI PREGOVORI

Američki Volstrit žurnal objavio je svoja saznanja iz Bele kuće da je mesecima vođena ozbiljna rasprava s Pekingom o tome, ali da je Bajden bio odlučan. Si je, na kraju, ipak pristao da prvo razgovara s američkim predsednikom, pa tek onda s moćnim šefovima kompanija. Bajden nije želeo da dođe u situaciju da ne može da odobri neki dogovor i da se posledično sukobi s američkom poslovnom zajednicom, koja mu je važna i zbog prikupljanja sredstava za kampanju za predsedničke izbore naredne godine.

Peking je morao da popusti jer inače Si ne bi dobio priliku da se sastane s američkim biznismenima pošto s njima mora da razjasni veliki problem za Kinu. Naime, njihove kompanije u Kini izvlače sve više profita, a ne reinvestiraju ga u zemlji. Da je Si insistirao da prvo bude na banketu, Bajden je mogao da otkaže sastanak, pa bi i šefovi američkih kompanija bili uzdržaniji i manje spremni na saradnju.

Veza u pregovorima Vašingtona i Pekinga bio je Miron Brilijant, poslovni konsultant s dugim stažom u Kini. Preko njega je Beloj kući bilo poručeno da Bajden nikako ne sme da posrami Sija u San Francisku. U maju je Peking posetio i virektor CIA Vilijam Berns, pa dva meseca kasnije i ideolog američke diplomatije 100-godišnji Henri Kisindžer. Protokol i detalji sastanka konačno su utvrđeni tokom boravka kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija krajem prošlog meseca u Vašingtonu.

PROBLEM ATOMSKI ARSENAL

Boni Glazer, jedan od najuticajnijih eksperata za Kinu u SAD, objasnila je da se na svakom samitu Peking i Vašington nadmeću u tome ko je u jačoj poziciji. Kineski Global tajms je u najavi Sijeve posete citirao kineske i američke stručnjake koji veruju da će sastanak pomoći da ove dve velike sile spreče da se razmimoilaženja pretvore u nekontrolisan sukob. Za Ameriku je važno i što Kina, prema obaveštajnim izvorima, ubrzano povećava nuklearni arsenal.

Međutim, upozorava se i da nije uvek dobro kad se sastanu čelnici globalnih sila. Podseća se da su se u Beču 1961. sreli američki predsednik Džon Kenedi i sovjetski lider Nikita Hruščov, ali da to nije sprečilo Kubansku krizu naredne godine, kada je svet bio najbliži atomskom ratu. Takođe da su se u junu 2021. u Ženevi sastali Džo Bajden i Vladimir Putin, a da je osam meseci kasnije Rusija napala Ukrajinu.

Narkomani i beskućnici najureni iz centra

Vlasti San Franciska su uoči foruma APES iz elitnog dela grada uklonile mnoštvo beskućnika, koji su tu živeli u šatorima. U drugi deo grada potisnuti su i narkomani i dileri koji su trgovali u svojim kampovima oko raskrsnica, gde je predoziranje heroinom i fentanilom svakodnevica.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom i gradonačelnica London Brid kunu se da šatori nisu uklonjeni samo zbog foruma i dolaska Si Đinpinga. Međutim, stanovnici San Franciska im ne veruju jer se policija pojavila na ulicama tek pre nekoliko dana.

- Ovo znači da je grad sve vreme mogao to da uradi, ali nije želeo. Čim Si ode, policije će biti manje, a dileri će ponovo postaviti šatore - rekao je aktivista Riči Li Vajn.

Relativna sigurnost u centru zbunila je ekipu češke televizije, koja je otišla dalje od centra da snimi reportažu. Postavili su kamere ispred knjižare kada su im prišla trojica maskiranih razbojnika i uperila pištolje. Oteli su im opremu vrednu više od 18.000 dolara i pobegli.

SVAĐA U SENATU: DIŽI GU*ICU DA SE BIJEMO

Saslušanje u Američkom kongresu pretvorilo se u žestoku svađu i mahanje pesnicama, pa je predsedvajući Berni Sanders morao jako da udara drvenim čekićem o sto da bi smirio senatora Markvejna Malina, koji je izazvao na tuču predsednika sindikata kamiondžija Šona Obrajana.

Senator Malin je čak ustao i skinuo prsten.

- Možemo sve završiti ovde - rekao je Malin, koji je šest minuta razmenjivao uvrede s Obrajanom, a predsedavajući Sanders je uzalud upozoravao Malina da je senator SAD.

Obrajan je prihvatio izazov, pa je Malin povikao: "Onda diži gu*icu."

Ipak, sve je ostalo na koškanju, a senator Kevin Kremer kasnije je rekao da svađu ne treba shvatiti previše ozbiljno.

- Senat je dinamično mesto. Više ne nosimo bele perike, kao u 18. veku - rekao je Kremer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading