STRAH I PANIKA NA ISLANDU! Šta bi se desilo ako vulkan zaista eruptira?! (FOTO)

Autor:

Svet

14.11.2023

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Grindavik je već pretrpeo veliki broj potresa, zbog čega je evakuisano hiljade stanovnika.

STRAH I PANIKA NA ISLANDU! Šta bi se desilo ako vulkan zaista eruptira?! (FOTO)

Foto: Tanjug-AP

Strah od potencijalne vulkanske erupcije i dalje vlada na Islandu. Ova zemlja, koja je već poznata po svojim vulkanima, ponovo se suočava sa mogućnošću da se jedan od njih aktivira. Građani se pitaju šta bi se moglo dogoditi ukoliko do erupcije dođe, a stručnjaci upozoravaju na moguće posledice.

Pre svega, erupcija bi prouzrokovala štetu na lokalnoj infrastrukturi, dok bi oslobađanje toksičnih isparenja predstavljalo još jedan problem. Podzemne reke magme, koje se trenutno nalaze ispod grada Grindavik, u dužini od 15 kilometara, jure ka površini i prostiru se od Islanda do Atlantskog okeana.

 

 


Uticaj erupcije na ostatak zemlje zavisiće od toga gde će magma izaći na površinu. Stručnjaci ističu da je Grindavik veoma blizu delova koji mogu eruptirati, ali da će ipak najveći uticaj biti određen tačkom pucanja. Postoji mogućnost da se magma ulije u more, što bi dovelo do eksplozivnog oblaka pepela, jer bi vrela stena došla u kontakt sa vodom.

Grad Grindavik je već pretrpeo veliki broj potresa, zbog čega je evakuisano hiljade stanovnika. Iako su potresi slabiji u poslednjih nekoliko dana, postoji velika verovatnoća da će doći do erupcije. Pukotine se i dalje pojavljuju, a tlo se deformiše. Prema podacima islandskog meteorološkog zavoda, magma se nalazi na samo 800 metara od izbijanja na površinu Zemlje.

Stručnjaci su izjavili da će erupcija biti manja nego što se prvobitno mislilo. Ipak, još uvek postoji rizik od ozbiljnih posledica. Pored toga, Island je već imao slično iskustvo 2010. godine, kada je erupcija vulkana Ejeafjatlajokutl uzrokovala poremećaje u vazdušnom saobraćaju širom Evrope. Milioni putnika su bili zaglavljeni na aerodromima, a ova prirodna katastrofa je ostavila dugotrajne posledice.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading