SRBIN EVAKUISAN NA ISLANDU! Predrag u centru katastrofe - serija zemljotresa tresla, vulkan samo što nije proradio: "Nikada nisu doživeli ovako nešto"!

Autor: Republika/BBC na srpskom

Vesti

14.11.2023

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok na Islandu i dalje postoji zabrinutost zbog potencijalne vulkanske erupcije, lokalnim stanovnicima jednog evakuisanog grada privremeno je dozvoljeno da se vrate kućama kako bi preuzeli osnovne stvari.

SRBIN EVAKUISAN NA ISLANDU! Predrag u centru katastrofe - serija zemljotresa tresla, vulkan samo što nije proradio: "Nikada nisu doživeli ovako nešto"!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Preko 500 zemljotresa pogodilo je jugozapadno poluostrvo Rejkjanes u ponedeljak, s epicentrom oko grada Grindavik, iz kojeg je evakuisano više hiljada ljudi. Iako su zemljotresi poslednjih dana bili manjeg intenziteta, naučnici i dalje upozoravaju na mogućnost vulkanske erupcije.

Profesor vulkanologije na Islandskom univerzitetu, Thor Tordason, tvrdi da i dalje postoji aktivna reka magme koja se proteže na dužini od 15 kilometara ispod površine zemlje, sugerišući da se čini neizbežnim da se erupcija dogodi.

- Zbog toga, nažalost, govorimo od neizbežnoj erupciji. Najverovatnije da će tok erupcije biti u granicama grada Grinadvika - rekao je on za BBC.

Republika

Foto: Raul Moreno / SOPA/ Profimedia

Island

Grad je udaljen samo 15 kilometara južno od međunarodnog aerodroma Keflavik, ali za sada nema prekida u letovima.

Oblak pepela od erupcije islandskog vulkana 2010. doveo je do otkazivanja desetina hiljada letova, ali stručnjaci veruju da je malo verovatno da će se tako nešto ponoviti.

Protekle nedelje zabeležene su hiljade potresa u okolini vulkana Fagradalsfjal. Većina ovih potresa dogodila se na islandskom poluostrvu Rejkjanes, gde su vulkani bili mirni 800 godina sve do erupcije 2021.

Republika

Foto: Elmurod Usubaliev / Anadolu / Profimedia

Island

Evakuisani i Srbi

Predrag, Srbin koji dugi niz godina živi na Islandu, jedan je od onih koji su napustili grad Grindavik u petak, kada je proglašeno vanredno stanje.

Naređenje za evakuaciju Grindavika dato je u ranim jutarnjim satima u subotu.

- Islanđani kažu da nikada nisu doživeli tako nešto - rekao je Predrag za BBC, misleći na seriju zemljotresa koji su u nekoliko sati potresli ribarski gradić sa oko 4.000 stanovnika.

Predrag i njegova žena sada su u skloništu za hitne slučajeve, ali su među onima kojima je u ponedeljak, 13. novembra bilo dozvoljeno da odu u Grindavik kako bi uzeli stvari.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Photo/Brynjar Gunnarsson

Island

Iako nije video nikakvu štetu u oblasti u kojoj živi, rekao je da je u centru grada primetio oštećenja.

Bilo je i izveštaja da se put u pojedinim delovima urušio čak metar.

Drugi lokalni stanovnici kažu da su posebno uznemireni jer se erupcije na Islandu obično dešavaju u nenaseljenim područjima.

- Ovo je jedna od najvećih evakuacija do sada, govorimo o velikom incidentu koji ima veliki uticaj na sve Islanđane - rekao je Aslaug Ingvadotir Tulinius iz islandskog Crvenog krsta za BBC.

Meoteorološka služba je tokom vikenda saopštila i da je tunel kojim teče magma ili užareni, rastopljeni kamen na potezu od severoistoka preko Grindavika i nekih 10 kilometara dalje u unutrašnjost, registrovan na dubini manjoj od 800 metar.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Photo/Brynjar Gunnarsson

Island

Prethodno tokom dana bio je na dubini od 1.500 metara. U četvrtak, zbog povećane seizmičke aktivnosti u toj oblasti, zatvorena je i obližnja znamenitost Plava laguna. Više od 20.000 potresa zabeleženo je na jugozapadu Islanda od kraja oktobra. Islandska Agencija za civilnu zaštitu saopštila je da je odluka o evakuaciji doneta jer se nije moglo isključiti da bi "tunel magme koji se trenutno formira mogao stići do Grindavika".

Agencija je u petak saopštila da ljudi moraju da napuste grad, ali i da nema razloga za paniku.

- Nema neposredne opasnosti, evakuacija je prvenstveno preventivna, a glavni cilj je bezbednost svih stanovnika Grindavika - dodaje se.

Svi putevi u grad otvoreni su samo za hitne slučajeve.

Island je jedan od geološki najaktivnijih regiona u svetu, sa više od 30 aktivnih vulkana.

Inače, u julu je Litli Hrutur ili Mali ovan, proradio u oblasti Fagradalsfjal, što je privuklo turiste da vide „najnoviju bebu vulkana na svetu".

On je bio neaktivan osam vekova, sve do erupcija 2021, 2022. i 2023.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading