ČEKA SE KATASTROFA: Vulkan na Islandu samo što nije PRORADIO, čitav grad u strahu! Evo gde možete pratiti šta se dešava UŽIVO

Autor:

Svet

13.11.2023

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grindavik na jugozapadnoj obali Islanda evakuisan je u subotu u ranim jutarnjim satima, nakon što je pomeranje magme ispod Zemljine kore izazvalo stotine zemljotresa koji, kako se veruje, prethode erupciji

ČEKA SE KATASTROFA: Vulkan na Islandu samo što nije PRORADIO, čitav grad u strahu! Evo gde možete pratiti šta se dešava UŽIVO

Foto: printscreen/youtube.com

Stručnjaci su izrazili bojazan da bi vulkanska erupcija, koja se uskoro očekuje, mogla da uništi grad Grindavik u blizini Rejkjavika.

U Grindaviku, koji je u blizini glavnog grada Islanda, živi oko 4.000 ljudi i taj grad bi mogao biti teško oštećen u vulkanskoj erupciji, koja se očekuje u roku od nekoliko sati ili dana, navodi Gardijan.

Grindavik na jugozapadnoj obali Islanda evakuisan je u subotu u ranim jutarnjim satima, nakon što je pomeranje magme ispod Zemljine kore izazvalo stotine zemljotresa koji, kako se veruje, prethode erupciji.

- Zaista smo zabrinuti za sve kuće i infrastrukturu u tom području - rekao je Vidir Rejnison, šef islandske uprave za civilnu zaštitu i vanredne situacije.

Grad Grindavik, na oko 40 kilometara jugozapadno od Rejkjavika, nalazi se u blizini rezervoara slatke vode i geotermalne elektrane Svartsengi, koja je glavni snabdevač strujom za 30.000 stanovnika na poluostrvu Rejkjanes.

Na ovom kanalu YouTube-a možete pratiti dešavanja oko vulkana iz minuta u minut.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading