NAJVEĆI VULKAN U EVROPI PONOVO AKTIVAN! Iz kratera Etne se sliva lava, podignut nivo UPOZORENJA!

Autor:

Svet

11.11.2023

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Etna, najveći aktivni vulkan u Europi, ponovo je privukla pažnju javnosti svojom erupcijom na Siciliji.

NAJVEĆI VULKAN U EVROPI PONOVO AKTIVAN! Iz kratera Etne se sliva lava, podignut nivo UPOZORENJA!

Foto: Tanjug/AP

U noći između petka i subote, vrela lava izbačena je iz vulkana, ali srećom nije bilo većeg izbacivanja pepela niti izveštaja o šteti.

Italijanski institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) podigao je nivo upozorenja sa žutog na narančasto, ali se operacije na aerodromu Catania odvijaju kao i uobičajeno.


Izdaleka se mogla videti sjajna lava koja je izbijala iz vulkana, zajedno sa krhotinama koje su se spuštale niz planinu. Najaktivniji deo vulkana je jugoistočni krater, koji je ovoga puta bio posebno aktivan.

Etna, koja je visoka oko 3300 metara, privlači turiste svojom lepotom, ali i opasnošću koju nosi. Ovo nije prvi put da je ovaj vulkan eruptirao, a svaki put iznova ostavlja bez daha svojom snagom. Međutim, uprkos njegovoj aktivnosti, aerodrom Catania radi kao i obično, dok mali gradovi u okolini vulkana nastavljaju sa svojim svakodnevnim životom.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading