IZRAČUNAT TAČAN BROJ POGINULIH RUSA U UKRAJINI: Evo koliko je stradalo vojnika i oficira, a koliko robijaša i Vagnerovaca

Autor:

Svet

12.08.2023

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preko 30.000 ruskih vojnika je poginulo u Ukrajini od početka invazije Kremlja pre godinu i po dana, tvrdi se u istraživanju koji su sproveli nezavisni novinski sajt Medijazona i ruski servis Bi-Bi-Sija, navodi ruski opozicioni portal Meduza.

IZRAČUNAT TAČAN BROJ POGINULIH RUSA U UKRAJINI: Evo koliko je stradalo vojnika i oficira, a koliko robijaša i Vagnerovaca

Foto: Tanjug/AP

Dva medija proveravali su broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini koristeći javno dostupne informacije iz medijskih izveštaja, društvenih mreža i zvaničnih izjava. Među 30.003 mrtvih vojnika, koje su identifikovali mediji, nalazi se više od 2.400 oficira Oružanih snaga Rusije, od kojih je 284 imalo činu potpukovnika ili više. Prema podacima, iz ruskih zatvora je regrutovano 5.637 poginulih vojnika.

Još 3.167 poginulih vojnika pozvano je u rezerviste tokom ruske masovne mobilizacije u jesen 2022. Poginuo je i oko 2.441 borac privatnih vojnih kompanija, navode novinari.

Prošlog meseca, u odvojenom zbiru, Mediazona i nezavisni novinski sajt Meduza izvestili su da bi broj poginulih vojnika mogao biti oko 47.000. Novinari su iskoristili porast broja ostavinskih predmeta otvorenih za muškarce mlađe od 50 godina od početka rata da bi izračunali ovu cifru.

Ruski zvaničnici retko komentarišu ratne gubitke u ljudstvu, a rusko Ministarstvo odbrane je poslednji put ažuriralo broj poginulih vojnika u septembru 2022. godine, navodeći manje od 6.000 poginulih.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Džonko

12.08.2023 12:26

Baš mi je drago da kao relevantan izvor vaših informacija UVEK uzimate servis BBC-a i opozicionih portala a ne zvanične podatke kada su ruski gubici u pitanja a kada su u pitanju ukrajinski STROGO se oslanjate na zvanične podatke OSU... TOLIKO O ISTINITOM I KOREKTNOM NOVINARSTVU...