SADA JE I ZVANIČNO: Ovu stranku obaveštajci smeju da tretiraju kao OPASNU PO DRŽAVU I NAROD

Autor:

Svet

13.05.2024

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnici stranke nisu se oglašavali ovim povodom

SADA JE I ZVANIČNO: Ovu stranku obaveštajci smeju da tretiraju kao OPASNU PO DRŽAVU I NAROD

Foto: tanjug ap01 AP Christoph Soeder

Nemački viši sud iz Minstera presudio je danas da nemačka obaveštajna služba BfV sme da nastavi da tretira stranku krajnje desnice "Alternativa za Nemačku" (AfD) kao potencijalno ekstremističku stranku, zbog čega ima pravo da sprovodi nadzor nad njom.

Ovom presudom je sud iz savezne nemačke države Severna Rajna-Vestfalija odbio žalbu AfD na presudu nižeg suda iz Kelna 2022. godine, navodeći da je BfV "održala srazmernost u svojim merama".

BfV ima dozvolu, prema ovoj presudi, da istražuje i vrši nadzor nad AfD, uključujući prisluškivanje poziva, kao i da regrutuje članove te stranke kao doušnike, prenosi DW.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je ocenila da današnja presuda dokazuje da je Nemačka spremna da brani svoje demokratske vrednosti, nazivajući je "defanzivnom demokratijom".

AfD, koji vodi u anketama u nekoliko istočnih saveznih država u kojima se održavaju izbore kasnije ove godine, nalazi se pod pojačanim nadzorom zbog navodnih rasističkih izjava njenih članova i navoda da u njenim redovima ima špijuna Rusije i Kine.

AfD, koji i dalje ima pravo žalbe na presudu, u anketama na nacionalnom nivou ima oko 20 odsto glasova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading