OVAKO PROVERITE DA LI UNOSITE DOVOLJNO VODE: Znaci dehidracije vide se na ovom delu TELA i nepogrešivi su (VIDEO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednostavan trik pokazuje da li vašem telu nedostaje vode.

OVAKO PROVERITE DA LI UNOSITE DOVOLJNO VODE: Znaci dehidracije vide se na ovom delu TELA i nepogrešivi su (VIDEO)

Foto: Tiktok/footdocdana

Da li pijete dovoljno vode

Dehidracija je ozbiljan problem koji može nastati kada telo izgubi više tečnosti nego što unosi. Ovaj problem može izazvati niz neprijatnih simptoma, uključujući glavobolje, vrtoglavicu, ekstremnu žeđ i zbunjenost. Čak i blaga dehidracija može izazvati ozbiljne nelagodnosti.

Test turgora kože kao indikator dehidracije

Jedan viralni video na TikToku postao je popularan zbog svoje jednostavne metode provere dehidracije. Video tvrdi da se stiskanjem kože na prstima može odrediti nivo hidratacije u organizmu. Ako se koža brzo vrati u prvobitni oblik nakon stiskanja, to je znak dobre hidratacije. Međutim, ako koža ostaje bez vraćanja u prvobitno stanje, to može ukazivati na dehidraciju.


Objašnjenje medicinskog stručnjaka

Dr Dana Brems, hirurg sa velikim brojem pratilaca na TikToku, objasnila je da test turgora kože može pružiti korisne informacije o nivou hidratacije. Elastičnost kože je ključni faktor - dobro hidrirana koža će se brzo vratiti u svoj prvobitni oblik, dok će dehidrirana koža zadržati oblik duže vreme.

Važnost održavanja hidratacije

Održavanje adekvatnog nivoa hidratacije od vitalnog je značaja za opšte zdravlje. Osim što može izazvati neprijatne simptome, dehidracija može imati ozbiljne posledice po organizam. Stoga je važno redovno unositi dovoljno tečnosti kako bi se izbegla dehidracija i očuvalo optimalno zdravlje, piše "Stil".

 

Iako nije loš cilj, većini ljudi će biti potrebno više vode, savetuju stručnjaci. Žene treba da piju 11,5 čaša vode dnevno, dok muškarci treba da piju 15,5 čaša vode dnevno, kaže Klinika Mejo. Taj broj može biti još veći ako redovno vežbate (i znojite se) ili ako živite u veoma toploj klimi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading