PLAN ZA VELIKI RAT? NATO pravi SANITARNI KORDON, na granice sa Rusijom šalje 300.000 vojnika, ukupan potencijal 4 MILIONA LJUDI

Autor:

Svet

12.07.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO najavio je 7. jula da će jedna od odluka saveznika na samitu u Viljnusu biti preduzimanje krupnih koraka na jačanju taktike odvraćanja i odbrane.

PLAN ZA VELIKI RAT? NATO pravi SANITARNI KORDON, na granice sa Rusijom šalje 300.000 vojnika, ukupan potencijal 4 MILIONA LJUDI

Foto: Printskrin/youtube

„Biće usvojena tri nova regionalna odbrambena plana da bi se suprotstavili dvema glavnim pretnjama NATO-u: Rusiji i terorizmu. Planove će podržati 300.000 vojnika u pojačanoj pripravnosti, uključujući značajnu vazdušnu i pomorsku borbenu moć“, rekao je generalni sekretar, piše Jutarnji list.

Ovo su prvi odbrambeni planovi od završetka Hladnog rata, koji će detaljno odgovoriti na pitanje kako odgovoriti u slučaju mogućeg ruskog napada, koje je na kraju definisao američki general Kris Kavoli.

Prvi regionalni plan obuhvata sever, Atlantik i evropski Arktik, drugi se odnosi na prostor od Baltika preko srednje Evrope do Alpa, a treći na topla mora, Sredozemno i Crno more.

Izrađeni su i podplanovi koji se bave svemirom, sajber operacijama i specijalnim snagama. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Istaknuto je pet neposrednih prioriteta: borbeno sposobne kopnene snage, posebno oklopne brigade; integrisani protivvazdušni i protivraketni odbrambeni sistemi sposobni da zaštite jedinice u pokretu; vatrena moć artiljerije i dalekometnih raketnih bacača; digitalne mreže koje omogućavaju brzo i bezbedno kretanje podataka preko bojnog polja i nazad u štab; logistiku sposobnu da preusmeri velike armije širom Evrope, a da ih održi adekvatno snabdevene.

Iz površnog pogleda, vidi se da su golovi u velikoj meri povezani sa iskustvima odbrane Ukrajine i neuspehom ruskih napada.

General Kavoli će krajem godine dodeliti određene uloge ili delove fronta određenim zemljama. Bataljoni i brigade mogu unapred da upoznaju svoju zonu, bilo da je u pitanju norveško ostrvo ili deo Karpata.

Plan za evropski rat?

Na ruskom portalu Komsomolska pravda pojavio se komentar ove odluke, u kom se navodi da je novi Akcioni plan protiv pretnji iz Rusije u stvari plan za potpuni rat u Evropi, pošto je NATO bez „ruske pretnje“ kao bajka o zečevima bez vuka ili medveda.

Šta je glavna poenta plana? Pre svega, u povećanju broja NATO trupa duž svih ruskih zapadnih granica.   Značenje? Stop "revizionističkoj" Rusiji. I ovim lukavim apelom, američke vojno-politički krugovi zavaravaju staru Evropu: svojim oružjem pumpaju saveznike, omogućavajući američkoj vojnoj industriji da dobije gigantske superprofite, a istovremeno vezuju evropske vojske za svoju odbrambenu industriju za dugo vremena. A uporedo, stavljaju američku brnjicu na celu evropsku ekonomiju, isisavajući iz nje maksimalne moguće resurse, navodi se u članku.

Plan za raspoređivanje 300.000 vojnika NATO-a „u visokom stepenu pripravnosti, uključujući značajne vazdušne i pomorske borbene snage“ ispada svojevrsni „kordon sanitaire“ koji će pokriti evropski deo Rusije.

Kako je na zatvorenom brifingu rekao šef Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer, svaki region će biti odgovoran za svoju komandu NATO-a. Centar (čitaj – Rusija) poveren je komandi u Brunsumu (Holandija). Svemirske i kompjuterske snage biće povezane sa operacijama.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Bauer je rekao da je trenutno pod komandom NATO-a u stalnoj pripravnosti 40.000 vojnih lica, 100 borbenih aviona i 27 brodova. Dakle, govorimo o povećanju broja snaga stalne pripravnosti za 7,5 puta! Ovih 300 hiljada bajoneta trebalo bi da se upotrebi u prvoj fazi sukoba pored armija zemalja NATO-a koje se već nalaze na granicama Rusije.

Ukupan potencijal kopnenih snaga NATO-a premašuje 4 miliona ljudi. Već čujem panične povike građana: Rusija neće moći da se odupre ovoj sili!

Ako bi u slučaju neprijateljskog napada, čak i sa konvencionalnim oružjem, to ugrozilo suverenitet i teritorijalni integritet Rusije, zadržavamo pravo na odgovor, uključujući i upotrebu nuklearnog oružja. NATO može da raspoređuje trupe na ruskim granicama koliko hoće, ali teško da će hteti da ostane bez glave, zaključuje se na kraju.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading