PUTINOVE LETEĆE UBICE ZA KOJE ZAPAD NEMA REŠENJE: Dronovi lanset doslovno uništavaju šta stignu

Autor: B. K. - T. B.

Svet

06.07.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na početku rata veličani su turski bajraktari, ali su Rusi u međuvremenu razvili mnogo moćnije letelice-kamikaze.

PUTINOVE LETEĆE UBICE ZA KOJE ZAPAD NEMA REŠENJE: Dronovi lanset doslovno uništavaju šta stignu

Foto: Tanjug/AP

Jedna od prekretnica rata u Ukrajini bila je masovna upotreba osavremenjenih dronova lanset. Zahvaljujući tim letelicama-kamikazama ruske snage su uništile veliki broj neprijateljskih tenkova, oklopnih vozila i artiljerije, čak i kilometrima daleko od linije fronta. To je, kako pišu vojni eksperti, u velikoj meri preokrenulo stanje na ratištu i znatno usporilo ukrajinsku kontraofanzivu.

Lanseti, ne bez razloga, prozvani su Putinovim letećim ubicama, a za NATO stratege i ukrajinske komandante zasad su noćna mora i teško rešiva enigma.

RETKA PRILIKA

Mada oficiri u Kijevu retko hvale neko rusko oružje, u slučaju lanseta nije bilo tako. Savetnik ministra odbrane Ukrajine Jurij Sak izjavio je za britanski Dejli telegraf da su im hitno potrebna sredstva za borbu protiv ovih ruskih bespilotnih letelica.

- Naši obaveštajci izveštavaju da je Rusija počela više da ulaže u proizvodnju ovih bespilotnih letelica. To je dobro oružje. Brine nas što može da ošteti našu opremu i predstavlja ozbiljnu opasnost za naše snage - rekao je Sak.

Kako je ocenio vojni analitičar Aleksandar Radić, uticaj lanseta na frontu je bio veliki.

- Sada Rusi imaju sredstvo za kontragranatiranje, a to je dron lanset. On je tu promenio pravila igre - izneo je vojni ekspert.

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

Ljuban Karan, nekadašnji pukovnik KOS, ističe u razgovoru za Republiku da je Rusija, kada je reč o dronovima, nadmašila Tursku i Iran, zemlje koje su dosad bile broj jedan na tom polju, prva s bajraktarima, koje koriste Ukrajinci, druga s geranima.

- Velike sile nisu na vreme shvatile značaj dronova u budućnosti ratovanja, te su tako više pažnje posvećivale skupocenim letelicama, koje male sile nisu mogle sebi da priušte. Tako su, kada je reč o proizvodnji i upotrebi dronova, do sada prednjačili Turska i Iran. Ipak, rat u Ukrajini je pokazao značaj dronova, a Rusi su neke stvari na vreme shvatili - ističe Karan.

Činjenice o lansetu

- dron je razvila "Zala aero grupa", podružnica ruskog odbrambenog giganta koncerna "Kalašnjikov"

- postoje dve verzije lanseta: izdelije-52, s letom u trajanju od 30 minuta i bojevom glavom od kilogram, i izdelije-51, koji može da leti 40 minuta i ima bojevu glavu od tri kilograma

- ima cilindrični trup s dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X

- ima električni propeler s dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu

- izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji

- leti ka cilju pomoću inercijalnog navigacionog sistema, a operater koristi ugrađeni elektrooptički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i "zaključa" metu

- dron nadleće operativno područje, locira i prati neprijatelja, istražuje moguće mete da bi pomogao da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac

UNAPREDILI GA

Naš sagovornik dodaje da Rusi imaju moderne fabrike u vojnoj industriji:

- Rusi imaju velike kapacitete, najbolju vazduhoplovnu industriju, moderne fabrike za proizvodnju oružja, poligone i dobre naučnike, te im iz tog razloga nije bio problem da proizvedu dron koji, kako se i pokazuje sada, prevazilazi turski bajraktar i iranski geran. Od početka proizvodnje lanseta Rusi su dosta toga unapredili. Lanset se pokazao kao veoma precizan, ima veliki domet, dugo može da bude u vazduhu i čeka cilj koliko god je potrebno.

Koje su im glavne mete

1. Tenkovi i oklopna vozila

2. Depoi s municijom

3. Neprijateljski rovovi

4. Pozadinski položaji

5. Neprijateljska artiljerija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading