VELIKI OBRT PARIZA: Francuska će podržati ulazak Ukrajine u NATO kako bi se OBESHRABRILA RUSIJA i ubrzali mirovni pregovori

Autor:

Svet

21.06.2023

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuske vlasti će podržati ulazak Ukrajine u NATO kako bi se približili mirovni pregovori između Kijeva i Moskve, piše pariski Mond, navodeći da Pariz zauzima ovaj stav u poverljivim razgovorima sa članicama alijanse.

VELIKI OBRT PARIZA: Francuska će podržati ulazak Ukrajine u NATO kako bi se OBESHRABRILA RUSIJA i ubrzali mirovni pregovori

Foto: shutterstock

Na nedavno održanom savetovanju u Jelisejskoj palati, kako navodi list, raspravljalo se o molbi Ukrajine za ulazak u NATO. Francuske vlasti smatraju da prihvatanje aplikacije može postati garancija bezbednosti Ukrajine.

To je opcija koja se sada u Parizu razmatra kao garancija bezbednosti sama po sebi, jer bi ona navodno verovatno obeshrabrila Rusiju da nastavi rat ili da, ako sukob prestane, spreči svaku novu agresiju. U Parizu smatraju da bi to, inače, moglo da ubedi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da uđe u pregovore, kada proceni da je pravi trenutak, u zavisnosti od rezultata kontraofanzive.

Koliko god bilo taktičko, ovo otvaranje prema članstvu Ukrajine predstavlja veliku promenu za Francusku. Postupajući na ovaj način, Pariz se sve više približava pozicijama zemalja centralne Evrope, od kojih se većina, u prvim redovima Poljska i baltičke države, neumorno zalažu za ulazak Ukrajine u NATO.

„Francuska pozicija je sada bliža onoj Poljske nego Nemačke“, potvrđuje jedan strani diplomata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Godine 2008, na samitu u Bukureštu, francuski predsednik Nikola Sarkozi je, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, blokirao svaku perspektivu za brzo pristupanje Ukrajine NATO-u, protivno savetu Sjedinjenih Država, zbog Rusije.

Emanuel Makron se dugo držao ove linije, i pre i posle početka ruske invazije u februaru 2022:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podneo je zahtev za ulazak Ukrajine u NATO po ubrzanom postupku 30. septembra 2022. godine. Istovremeno, on je više puta izjavljivao da Ukrajina ne može da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi sve dok na njenoj teritoriji traju neprijateljstva. Ukrajinski predsednik je objasnio da Kijev želi da dobije „jasan signal“ da će ulazak u NATO biti sproveden po okončanju oružanog sukoba.

Početkom juna ukrajinski predsednik je rekao da ne zna da li će alijansa dati takvo obećanje njegovoj zemlji na julskom samitu u Viljnusu. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je 14. juna rekao da će Ukrajina uskoro dobiti signal od Severnoatlantske alijanse da će u budućnosti postati članica vojnog bloka. Takođe je dozvolio stvaranje Saveta NATO-Ukrajina, koji će „dopustiti da se donose odluke“.

Američki predsednik Džo Bajden je 17. juna rekao da njegova zemlja neće olakšati Ukrajini ulazak u NATO, jer Kijev mora da radi na ispunjavanju standarda te organizacije. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading