PRONAĐENO JOŠ 6 FAJLOVA SA POVERLJIVIM DOKUMENTIMA! "Afera korveta" ne prestaje da trese Ameriku!

Autor:

Svet

22.01.2023

07:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo pravde zaplenilo je dodatnih šest predmeta koji se sastoje od poverljivih dokumenata iz Bajdenovog doma u Vilmingtonu.

PRONAĐENO JOŠ 6 FAJLOVA SA POVERLJIVIM DOKUMENTIMA! "Afera korveta" ne prestaje da trese Ameriku!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Još poverljivih dokumenata pronađeno je i zaplenjeno iz kuće predsednika Džoa Bajdena u Vilmingtonu u Delaveru nakon pretresa FBI u petak, saznaje Foks njuz.

- 20. januara 2023. FBI je izvršio planirani, sporazumni pretres predsednikove rezidencije u Vilmingtonu u Delaveru - rekao je za Foks Džozef Ficpatrik, pomoćnik tužioca američkog tužioca za severni okrug Ilinoisa Džona Lauša u subotu.

FBI potraga je počela u petak ujutro u 9:45 i završila se u petak uveče oko 22:30.

Bajdenov lični advokat Bob Bauer rekao je u subotu uveče da je pretres obuhvatio "sve radne, životne i skladišne prostore u kući".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

- Na početku svega ovoga, predsednik je uputio svoje lične advokate da u potpunosti sarađuju sa Ministarstvom pravde. Prema tome, pošto smo prethodno identifikovali i prijavili Ministarstvu pravde mali broj dokumenata sa oznakama "poverljivo" u predsednikovoj kući u Vilmingtonu, i u interesu da se proces završi što je brže moguće, ponudili smo da obezbedimo brz pristup njegovom domu kako bismo omogućili Ministarstvu da izvrši pretres čitavih prostorija za potencijalnu potpredsedničku evidenciju i potencijalnu tajnu dokumentaciju - rekao je Bauer. 

Bauer je rekao da su po dogovoru sa Ministarstvom pravde pretresu bili prisutni i predstavnici Bajdenovog ličnog pravnog tima i kancelarije advokata Bele kuće. Prilikom pretresa nisu bili tu ni predsednik ni prva dama.

- Ministarstvo pravde je imalo pun pristup predsednikovom domu, uključujući lično pisane beleške, dosijee, papire, registratore, memorabilije, liste obaveza, rasporede i podsetnike koji sežu decenijama unazad. Uzeli su i materijale koje su smatrali bitnim za istragu, uključujući šest predmeta koji se sastoje od dokumenata sa oznakama "poverljivo" i okolnih materijala, od kojih su neki bili iz službe predsednika u Senatu, a neki iz perioda kada je bio potpredsednik - rekao je Bauer.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

On je dodao i da su uzeli pisane beleške iz perioda pre nego što je postao predsednik SAD.

Podsetimo, Bajden je napustio američki Senat 2008. godine da bi bio potpredsednik bivšem predsedniku Baraku Obami.

- Predsednikov tim pokušao da uravnoteži važnost javne transparentnosti tamo gde je to potrebno sa utvrđenim normama i ograničenjima neophodnim za zaštitu integriteta istrage. Nastavićemo da to činimo tokom naše saradnje sa Ministrarstvom - rekao je Bauer.

Bauer ističe da je Ministarstvo zaplenilo 6 fajlova, ali ne pominje koliki je broj poverljivih dokumenata u njima.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Džo Bajden

Podsetimo, poverljivi papiri pronađeni su u kancelarijama istraživačkog centra Pen Bajden centra u Vašingtonu 2. novembra 2022, ali su javnosti obelodanjeni tek prošle nedelje.

Druga zaliha poverljivih dokumenata takođe je pronađena u garaži predsednikovog doma u Vilmingtonu. Prošlog vikenda u predsednikovom domu pronađeni su dodatni poverljivi dokumenti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading