ŠEF STEJT DEPARTMENTA U PROBLEMU ZBOG PREDSEDNIKA! I BLINKEN RADIO ZA KINEZE?

Autor:

Svet

19.01.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar bio direktor Pen Bajden centra, povezanog s Univerzitetom Pensilvanija, u vreme kada su stizale donacije iz Pekinga.

ŠEF STEJT DEPARTMENTA U PROBLEMU ZBOG PREDSEDNIKA! I BLINKEN RADIO ZA KINEZE?

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken, američki državni sekretar i bivši direktor Pen Bajden centra, izjavio je da nije imao saznanja o bilo kakvim poverljivim dokumentima Bele kuće koji su se nalazili u prostorijama te nevladine organizacije, a koji su obelodanjeni prošle nedelje zajedno s onim pronađenim u privatnoj kući američkog predsednika Džoa Bajdena.

Pored kuće u Vilmingtonu, tajni spisi koje je Bajden, suprotno zakonu, izneo nakon što je okončao potpredsednički mandat u administraciji demokratskog predsednika Baraka Obame 2017. nađeni su i u Bajdenovoj garaži zbog čega je afera nazvana "garaža-gejt".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Blinken je vodio vašingtonski NVO čiji je puni naziv Pen Bajden centar za diplomatiju i globalni angažman pre nego što je aktuelni predsednik SAD preuzeo vlast nakon izbora 2020. i imenovao ga na čelo Stejt departmenta.

Bajden je kancelariju za svoj NVO u prestonici dobio od Univerziteta Pensilvanija baš u vreme kada je ovaj univerzitet primao donacije iz Kine.

Bajdenu je s univerziteta u 2017. i 2018. isplaćeno oko 780.000 dolara iako se samo šest puta pojavio na kampusu, što je duplo više od najplaćenijeg tamošnjeg redovnog profesora, pa se sumnja da je to, u stvari, bio samo paravan za finansije koje su stizale iz Pekinga.

Republika

Foto: Ap photo

 

- Baš kao što ste čuli od predsednika Bajdena pre nedelju dana, iznenadio sam se kada sam saznao da je bilo kakva vladina dokumentacija bila prisutna u Pen Bajden centru. Nisam znao za to u to vreme - rekao je Blinken, odgovarajući na pitanje novinara o dokumentima i dodajući da bi on u potpunosti sarađivao s istragom ministarstva pravde.

Bajdenov advokatski tim saopštio je prošle nedelje da je u novembru prošle godine, dva dana pred odlučujuće izbore za Kongres, otkrio oko deset dosijea u zaključanom ormaru u Pen Bajden centru i da su oni predati državnom arhivu.

Bivši republikanski predsednik Donald Tramp odmah je upitao zašto FBI sada ne upadne u Bajdenove privatne posede baš kao što su prošlog leta upali u njegovu vilu u Palm Biču, tražeći spise koji su takođe odneti iz Bele kuće.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

 

Samo dva dana kasnije, 12. januara, Bajdenova administracija je saopštila da je u njegovoj kući pronađen drugi set poverljivih dokumenata iz vremena kada je bio potpredsednik. Bajdenovi advokati pronašli su potom dokumente u garaži, a jedan je pronađen u sobi pored garaže, čime je broj tih tajnih spisa porastao na oko 20.

Ispitan Bajdenov lični advokat

CNN je objavio da je u okviru istrage oko tajnih spisa pronađenih u Pen Bajden centru i njegovim privatnim posedima ispitan Patrik Mur, lični advokat predsednika Amerike.

On je dao izjavu u okviru inicijalne istrage pre nego što je državni tužilac Merik Garland imenovao specijalnog savetnika Roberta Hura da vodi slučaj.

Tramp pokreće kampanju za predsednika iz Južne Karoline

Tramp će 28. januara u Južnoj Karolini održati miting koji će biti njegovo prvo javno pojavljivanje od proglašenje kandidature za predsedničke izbore 2024. prošlog novembra.

Bajden još nije zvanično poručio da će mu biti protivkandidat iako je to najavljivano, ali je afera "garaža-gejt" očigledno poremetila njegove planove.

Blinken u februaru u Pekingu s novim šefom kineske diplomatije

Vang Venbin, portparol ministarstva spoljnjih poslova Kine, pozdravio je najavljenu posetu Blinkena Pekingu i rekao da Kina i SAD komuniciraju oko konkretnih aranžmana.

- Kina se takođe nada da će SAD usvojiti ispravan pogled na Kinu, podržavati dijalog, a ne konfrontaciju - rekao je Vang, komentarišući navode američkih medija da će Blinken posetiti Peking.

Američki neimenovani zvaničnik rekao je ranije za Rojters da će se Blinken sastati sa Ćin Gangom, novim kineskim ministrom spoljnih poslova. Politiko je ranije izvestio da će poseta Pekingu biti održana 5. i 6. februara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading