BAJDEN PRIMAO ŠPIJUNE U KUĆI PUNOJ TAJNIH SPISA? Američki predsednik se sve dublje kopa u "garaža gejt"!

Autor:

Svet

15.01.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što su dokumenti iz predsedničke administracije otkriveni i u garaži i privatnom domu šefa države republikanci traže da se otkrije koga je tu sve dovodio.

BAJDEN PRIMAO ŠPIJUNE U KUĆI PUNOJ TAJNIH SPISA? Američki predsednik se sve dublje kopa u "garaža gejt"!

Foto: Tanjug/AP

Republikanci su zatražili od Bele kuće da objavi ko je sve posećivao privatne posede američkog predsednika Džoa Bajdena nakon što je obelodanjeno da je on tu nelegalno držao tajne dokumente uzete iz zvanične rezidencije šefa države, ali je demokratska administracija odbila da iznese te podatke.

Time se Bajden dodatno ukopao u probleme u već dovoljno opasnoj aferi "garaža gejt" oko poverljivih spisa iz vremena kada je bio potpredsednik SAD od 2009. do 2017, a za koje se sada ispostavilo da ih je nosio gde je hteo, protivno propisu da sve te papire nakon okončanja mandata preda nacionalnom arhivu. Upravo zbog ovog krivičnog dela iznošenja i skrivanja dokumenata s oznakom poverljivo demokrate su želele da dignu federalnu optužnicu protiv Donalda Trampa, bivšeg republikanskog šefa Bele kuće. Pošto je nakon poslednjih izbora za Kongres Republikanska partija preuzela kontrolu nad Predstavničkim domom, situacija se promenila, pa je Džejms Komer, predsedavajući Komiteta za nadzor, zatražio od Rona Klajna, Bajdenovog šefa kabineta, da objavi ko je sve posećivao predsednika u njegovoj kući u Vilmingtonu u saveznoj državi Delaver.

Kamalu Haris opet nazvao predsednicom

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Kamala Haris

Bajden je nastavio sa serijom gafova u vezi s potpredsednicom Kamalom Haris pošto ju je već najmanje šesti put pomenuo kao "predsednicu Haris", ovog puta prilikom obraćanja u Beloj kući. Najnoviji gaf se odigrao 12. januara, a prethodno je u oktobru 2022. "predsednici Haris" poželeo srećan rođendan.

Republikanci očigledno sumnjaju da je Bajden tokom šest godina, koliko je prošlo između njegovog potpredsedničkog i predsedničkog mandata, tu primao osobe koje nisu prošle bezbednosnu proveru. Tajni spisi su, osim u kući, nađeni i u njegovoj garaži, kao i u "Pen Bajden centru", nevladinoj organizaciji za koju je Bajden dobio kancelariju u Vašingtonu od Univerziteta Pensilvanija, baš u vreme kada je ovaj univerzitet primao donacije iz Kine.

Bajdenu je s univerziteta u 2017. i 2018. isplaćeno oko 780.000 dolara iako se samo šest puta pojavio na kampusu, što je duplo više od najplaćenijeg tamošnjeg redovnog profesora, pa se sumnja da je to, u stvari, bio samo paravan za finansije koje su stizale iz Pekinga.

Otkako je preuzeo predsedničku funkciju, Bajden je skoro 200 dana ili više od četvrtine dosadašnjeg mandata proveo u kući u Vilmingtonu, provodeći tamo skoro svaki vikend. Merik Garland, američki državni tužilac, imenovao je specijalnog tužioca za istragu postupanja Bajdena u vezi s poverljivim državnim dokumentima.

Gardijan: Tramp je jedini pobednik afere

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Donald Tramp

Britanski list Gardijan objavio je da je Tramp jedini politički pobednik afere oko pronalaska dokumenata koje je Bajden nelegalno držao u posedu. Navodi se da se Bajdenov slučaj razlikuje od Trampovog, ali da predstavlja veliki udarac naporima predsedničke administracije da procesuira bivšeg šefa Bele kuće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zglobni Skoč

16.01.2023 09:04

Jadan izgovor za ljudsko biće u svakom pogledu.Uostalom, globalistima koji su ga postavili za marionetu, upravo ovakvi i odgovaraju.Mada je i Tramp u njihovim rukama, pogledajte samo simbole na njegovoj zgradi i biće vam sve jasno.I on je jedan od "igrača", nema nikakve sumnje.