PUTIN U RASCEPU! Jedini izlaz iz MRAČNOG TUNELA - POTPUNA MOBILIZACIJA!

Autor:

Svet

21.07.2022

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da se pred Putinom nalazi velika dilema zbog velikog nedostatka ljudstva.

PUTIN U RASCEPU! Jedini izlaz iz MRAČNOG TUNELA - POTPUNA MOBILIZACIJA!

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Putinove vojne trupe trpe teške poraze od strane Oružanih snaga Ukrajine. Ovoj inofrmaciji u prilog ide činjenica da je situacija u Donbasu ostala nepromenjena, ukrajinske snage i dalje drže liniju otpora, pogotovo zahvaljujući novim sistemima oružja koje su dobile od SAD i Zapada. Reč je o višecevnm raketnim sistemima (HIMARS), koji uništavaju ruske logističke linije i skladišta municije. Na taj način uspevaju da uspore rusku ofanzivu u istočnoj Ukrajini. 

Mobilizacija - jedino dugoročno rešenje

Kako piše američki portal "19frotyfive", koji se bavi stručnim analizama vojnih operacija i državnih sistema bezbednosti, Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da su do utorka ukrajinske snage ubile oko 38.550 ruskih vojnika i ranile otprilike tri puta više, uništile 220 borbenih, jurišnih i transportnih aviona, 188 jurišnih i transportnih helikoptera, 1.691 tenk, 851 artiljerisko oružje, 3.892 oklopna transportera, 248 višecevnih raketnih sistema (MLRS), 15 čamaca, 2.767 vozila i rezervoara za gorivo, 113 protivvazdušne baterija, 693 taktička bespilotna avionska sistema, 70 platformi za specijalnu opremu i četiri pokretna balistička raketna sistema Iskander, kao i 167 krstarećih projektila koje je oborila ukrajinska protivzračna odbrana.

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici

Na osnovu iznetih činjenica, čini se da ruska vojska i dalje trpi teške gubitke u Ukrajini. Moskvi ponestaje ljudstva, a ako ruski predsednik Vladimir Putin ne naredi opštu mobilizaciju, čeka ih teško leto. Ad hoc mere - poput oslanjanja na loše obučene dobrovoljačke bataljone ili plaćenike privatnih vojnih kompanija - biće dovoljne još neko vreme, ali one neće i ne mogu biti dugoročno rešenje, zaključuje "19fortyfive".

Žrtvovanje etničkih manjina

Neke mere, koje će Kremlj morati da aktivira, kako bi eventualno preokrenuo situaciju u svoju korist, mogle bi da izazovu otpor u etničkim enklavama u Rusiji. To će se desiti ukoliko se mobilišu etničke manjine, tvrdi Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem izveštaju. 

Foto: Prinskrin

Čečen

- Uočili smo kako na frontu već prevladavaju trupe iz Čečenije, Južne Osetije, Tuve, Tatarstana, Baškortostana, Čuvašije... To sugeriše da Putin neće biti voljan da sprovede opštu mobilizaciju delimično zbog nevoljnosti da mobiliše veći broj etničkih Rusa - zaključili su iz ISW-a.

Veliki ruski gubici

U svojoj dnevnoj proceni stanja na ratištu, britansko ministarstvo odbrane usredsredilo se ipak na brojke, tačnije na brojnost ruske vojske.

Rusija je napala Ukrajinu s oko 200.000 vojnika. Gotovo pet meseci kasnije, ubijeno je njih 40.000, a ranjeno 120.000, prema ukrajinskim podacima. Ovi brojevi temelje se na zvaničnim tvrdnjama ukrajinskih vlasti, pa im treba pristupiti s dozom opreza, ali i podaci iz zapadnih i nezavisnih izvora potvrđuju da je veliki deo ukrajinskih tvrdnji tačan - ipak, CIA navodi 15.000 ubijenih ruskih vojnika i oko 45.000 ranjenih. Prošle nedelje, admiral Ser Toni Radakin, britanski načelnik Štabodbrane, procenio je da su Rusi izgubili (ubijeni plus ranjeni) čak 50.000 vojnika, prenosi Informer. 

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici

- Rusija se bori svim silama, od početka invazije, da uspostavi efektivnu ofanzivu. Kako vreme ide, taj problem postaje sve veći. Osim što se suočavaju s velikim nedostatkom ljudstva, rusko vođstvo ima ispred sebe dilemu: hoće li poslati rezerviste u Donbas ili će se koncentrisati na odbrane od ukrajinskih protivnapada kod Hersona. Glavni politički cilj Rusije je zauzimanje celog Donjecka. I dok Rusija još uvek može da ostvari i druge teritorijalne dobitke, njihov operativni tempo i stopa napredovanja verojatno će ostati vrlo spori i neće dobiti priliku za pauzu koja im je potrebna za reorganizaciju - procenila je britanska vojna obaveštajna služba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading