RAKETNI NAPAD NA KIJEV! Ukrajina ODBILA pregovore, Ruska VOJSKA UŠLA u Melitopolj, Bajden SANKCIONIŠE Putina! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

25.02.2022

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin je naredio je vojnu akciju na istoku Ukrajine, koja je počela rano juče i zaprepastila čitav svet.

RAKETNI NAPAD NA KIJEV! Ukrajina ODBILA pregovore, Ruska VOJSKA UŠLA u Melitopolj, Bajden SANKCIONIŠE Putina! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Šta se tokom jučerašnjeg dana događalo u Ukrajini pročitajte ovde.

23:41-  Železnička stanica u Kijevu prepuna ljudi

Kako se vidi na jednom video snimku, glavna železnička stanica u Kijevu večeras je prepuna ljudi koji pokušavaju da napuste Kijev.

 

 

23:36 - Rezultati operacije ruskih snaga u Ukrajini

Vladimir Putin je ujutru 24. februara, u svom obraćanju narodu, najavio da će Moskva pružiti vojnu pomoć Donjeckoj i Luganskoj Narodnim Republikama po Ugovoru o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći.

Predsednik je izneo uveravanja da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine, nego samo njenu demilitarizaciju i denacifikaciju. Prvi rezultati specijalne operacije ruskih Oružanih snaga u Ukrajini - onesposobljeno је 211 vojnih infrastrukturnih objekata.

23:23 - Američka političarka citirala srpsku izreku

 

23:10 - Putin: Ovaj čovek ne sme pobeći

Ruskim trupama, a posebno obaveštajcima, naređeno je da pokušaju da spreče beg iz Ukrajine bivšeg sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost zemlje (NSDC) Aleksandra Turčinova.

22:51 - Oglasio se Stoltenberg

Zemlje NATO-a spremne su da u narednim danima rasporede svoje snage za brzo reagovanje od 40.000 ljudi, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Imamo saveznike. SAD i Velika Britanija su pojačale svoju spremnost i snage za odgovor koje su pridružene NATO-u i snage za odgovor NATO-a. To su dodatne snage koje možemo da rasporedimo. Ne kažem da ćemo rasporediti sve. Ali brojnost raspoređenih snaga NATO-a se utrostručila od 2014. i iznosi oko 40.000 vojnika - rekao je Jens Stoltenberg, prenosi Sputnjik.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

22:29 - Ruska vojska je ušla u grad Melitopolj

Ruska vojska je bez otpora ušla u ukrajinski grad Melitopolj na jugu Ukrajine, saopštilo je večeras rusko Ministarstvo odbrane.

- Nakon amfibijskog juriša u rejonu naselja Azov u Ukrajini ruske jedinice su krenule u marš i bez otpora ušle u Melitopolj - navodi se u saopštenju.

BBC prenosi da je na društvenim mrežama objavljen verifikovan video snimak na kojem se vide borbe u Melitopolju.

22:15 - Bajden uvodi sankcije Putinu

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena će sankcionisati ruskog predsednika Vladimira Putina i druge visoke zvaničnike u Moskvi kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, potvrdila je u petak portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Džo Bajden

21:51 - Abhazija priznala DNR i LNR

Predsednik Abhazije Aslan Bžanija potpisao je ukaze kojima se priznaje nezavisnost DNR i LNR, saopštila je njegova pres služba.

U obraćanju građanima on je rekao da Abhazija pomno prati dešavanja oko Donbasa.

Izrazio je uverenje da abhasko društvo podržava tu odluku.

Kako je rekao, Abhaziju povezuju posebni odnosi sa narodima DNR i LNR i svaki građanin saoseća iskreno sa njihovom borbom za pravo na dostojanstven život.

21:38 - SAD raspoređuju dodatne snage u Evropi

Američki predsednik Džo Bajden naredio je raspoređivanje dodatnih snaga za jačanje američkih kapaciteta u Evropi i podršku NATO saveznicima.

Bajden je u saopštenju rekao da će SAD braniti svaki pedalj teritorije NATO-a.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

21:25 - Zaharova: Kijev odlaže pregovore

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je večeras da je Kijev odbio da pregovara o ukrajinskoj krizi i da je predložio da to pitanje bude odloženo za sutra.

- Ukrajinska strana je odbila da pregovara. Predstavnici kijevskog režima su predložili da se ovo pitanje odloži za sutra - rekla je Zaharova, prenose ruski mediji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

21:13 - Traje raketni napad na Kijev

U toku je raketni napad ruskih snaga na glavni grad Ukranije, preneli su reporteri britanskih medija. Gradonačelnik Kijeva je potvrdio da su ruske snage uništile termoelektranu u blizini prestonice.

 

 

20:48 - Sankcije protiv Putina već danas?

Sjedinjene Američke Države planiraju da uvedu sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu već danas, izjavila su dva izvora upoznata sa tom odlukom.

Sankcije će verovatno biti uvedene i drugim ruskim zvaničnicima, rekao je jedan od izvora, preneo je CNN.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Vladimir Putin

20:20 - Bajden razgovarao sa Zelenskim

Predsednik SAD DŽozef Bajden i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarali su danas o sankcijama i pomoći u odbrani.

Bela kuća je potvrdila da je sastanak trajao od 11.52 do 12.32. časova, preneo je CNN.

Ukrajinski predsednik je podelio detalje razgovora na svom Tviter nalogu.

20:11 - Definitivno! Černobilj u ruskim rukama

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz nuklearne elektrane koji je definitivno potvrdio da se Černobilj sada nalazi u ruskim rukama.

Černobilj je sada pod kontrolom jedinica Vazdušno-desantnih snaga Rusije.

 

 

19:44 - Pet eksplozija za 3-5 minuta

U zoni termoelektrane Kijev ĆP-6 večeras se dogodilo pet eksplozija, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

- U blizini ĆP-6 dogodilo se pet eksplozija u intervalu od 3-5 minuta. Hitne službe idu tamo. Očekujemo da saznamo detalje - napisao je Kličko na Telegram kanalu, prenosi Interfaks Ukrajina.

ĆP-6 je najmoćnija termoelektrana u Ukrajini, a nalazi se na severoistocnoj periferiji Kijeva u Desnjanskom okrugu.

19:27 - Džonson uvodi sankcije Putinu i Lavrovu

Britanski premijer Boris Džonson uvešće odmah sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, kao odgovor na napad na Ukrajinu, saopšteno je večeras iz Dauning strita.

Ova odluka je došla nakon što je britanska vlada u četvrtak uvela set sankcija ruskim bankama, avio-kompanijama i oligarsima koji su bliski Kremlju, kao odgovor na vojnu ofanzivu u Ukrajini, preneo je Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson

19:11 - Zelenski: Svi smo ovde, branimo našu državu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je danas video snimak sa ulica Kijeva kako bi negirao glasine da je pobegao iz glavnog grada.

- Svi smo ovde - rekao je Zelenski, koji je bio u društvu najbližih savetnika i ukrajinskog premijera, prenosi BBC.

- Branimo svoju nezavisnost, našu državu. I nastavićemo to da radimo - poručio je Zelenski.

18:51 - Ruska vojska oborila 12 ukrajinskih letelica

Ruska vojska oborila je 12 ukrajinskih letelica tokom specijalnih operacija u Ukrajini, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Oboreno je šest borbenih aviona, jedan helikopter i pet dronova. Uništeno je 67 tenkova i ostalih oklopnih vozila, 16 raketnih sistema, 87 specijalnozvanih vojnih automobila - rekao je on, prenosi TASS.

18:34 - Srbija ne uvodi sankcije Rusiji 

Srbija će se prilikom odluke o donošenje resktriktvnih mera i sankcija prema bilo kojoj državi, pa i Rusiji, voditi isključivo svojim interesima - rekao je Vučić i pojasnio da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

Republika

Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić

18:26 - Policijski čas i u Odesi

Vlasti Odese uvele su policijski čas u gradu, koji će trajati od 23.00 do 5.00 časova, saopštila je u danas pres-služba gradske uprave.

Naredbu o uvođenju policijskog časa potpisao je gradonačelnik Odese Genadij Truhanov, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je policijski čas zbog vojne operacije Rusije uveden u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, kao i u nizu gradova i regioma, među kojima su Lavov, Nikolajev, Harkov i Zaporožje.

18:12 - Zelenski: Poslednji put da me vidite živog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski navodno je evropskim liderima tokom sinoćnjeg razgovora rekao da bi "ovo mogao biti poslednji put da me vidite živog".

Republika

Foto: youtube.com/ World Economic Forum

Vladimir Zelenski

17:57 - Pada Kijev?

Kijev bi mogao da padne u šake ruskih snaga za svega nekoliko sati, prognoze su zapadnih obaveštajnih zvaničnika.

Ukrajinska prestonica je na ivici pada pošto je ukrajinska protivvazdušna odbrana gotovo eliminisana, rekao je visoki zapadni obaveštajni zvaničnik.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

 


Pojedine ruske trupe su već ušle u predgrađa Kijeva, dok se odvijaju i borbe u blizini prestonice Kijeva.

Ruska vojska takođe kontroliše nekoliko aerodroma koje može da koristi da usmeri više snaga u zemlju.

17:51 - Rusija izbačena sa "Pesme Evrovizije"

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije.

Izvršni odbor EBU-a doneo je odluku na osnovu ranije današnje preporuke upravnog tela Pesme Evrovizije, Referentne grupe, na osnovu pravila događaja i vrednosti EBU-a. Preporuku Referentne grupe podržao je i televizijski komitet EBU-a, navodi se u saopštenju.

17:46 - Rusija uzvraća udarac Savetu Evrope

Savet Evrope, zbog suspenzije članstva Rusije u organizaciji, mora da vrati naknadu od 32,5 miliona evra koju je platila početkom godine, izjavio je Vladimir DŽabarov, prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove, prenose RIA novosti.

- Godišnji doprinos Rusije u budžet Saveta Evrope je 32,5 miliona evra. Poštovani Savet Evrope, ako se dobro sećam, doprinosi su uplaćeni početkom godine. Zato budite ljubazni, pokažite pristojnost i vratite ruski doprinos. za tekuću godinu. Sve je pošteno! - napisao je senator na svom Telegram kanalu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

17:32 - Novinarka BBC-a preživela golgotu 

Novinarka videla snimak bombardovanog doma svoje porodice u Kijevu što ju je slomilo.

Ukrajinka Olga Malčevska, novinarka BBC-ja u programu uživo usred noći saznala da je zgrada u kojoj živi njena porodica u Kijevu bombardovana.

Novinarka je u emisiji govorila o tome da je uživo u etru videla snimak bombardovanog doma svoje porodice u Kijevu što ju je slomilo toliko da je jedva uspela da govori.

 

 

17:17 - RUSIJA ISKLJUČENA IZ SAVETA EVROPE!

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je da isključi Rusiju iz članstva u toj organizaciji, saopštio je ministar inostranih poslova Rusije Luiđi di Majo.

- Komitet ministara Saveta Evrope, kojim predsedava Italija, odlučio je da isključi Rusiju iz svojih redova, rukovodeći se članom 8 svoje povelje. Italija smatra da je to neophodna mera u svetlu neprihvatljive vojne agresije Rusije na Ukrajinu, koja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava - rekao je Luiđi di Majo.

Republika

Foto: tanjug/AP

Kremlj

16:50 Ramzan Kadirov: Više od 10.000 Čečena čeka Putinov znak

Čečenski lider Ramzan Kadirov okupio je više od 10.000 boraca koji su spremi da dejstvuju u Ukrajini.

Kako je on rekao, borci koji služe na putu Ahmata-Hadži Kadirova bez problema će zauzeti najvrelije tačke u Ukrajini

16:20 - Berbok: Nemačka će prihvatiti sve ljude koji beže iz Ukrajine

Nemačka će prihvatiti sve ljude koji beže iz Ukrajine, rekla je ministarka spoljnih poslova te zemlje.

Analena Berbok pozvala je ruskog predsednika Vladimira Putina da "zaustavi krvoproliće" i pozvala EU da učini sve da se pripremi za dolazak izbeglica.

Ona je dodala da je Nemačka koordinirala raspodelu ukrajinskih izbeglica sa zemljama kao što su Poljska i Кanada.

15:52 - Angela Merkel: Nema opravdanja

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel danas je oštro osudila napad Rusije na Ukrajinu, nazvavši ga “dubokom prekretnicom u evropskoj istoriji posle završetka Hladnog rata”.

Ona je rekla da “nema opravdanja za očigledan napad na međunarodno pravo”.

15:46 - Obraća se Vladimir Putin

- Ovi nacionalisti koji su uključeni u ukrajinske snage ohrabruju ukrajinske grupe da napadnu i deluju kao ljudski štit - rekao je Putin.

Ovi nacionalsiti imaju teško oružje u centralnim delovima Kijeva i Harkova, očekuju da im ruske trupe uzvrate vatrom.

- Pokušavaju da urade ovo da bi okrivili Rusiju za civilne žrtve - rekao je Putin.

Kako je naveo, na to su ih naveli Amerikanci.

- Želim još jednom da se obratim muškarcima u ukrajinskoj armiji. Nemojte da dozvolite da ovi nacionalsiti iskoriste vas, vaše žene i decu, kao ljudski štiti. Bilo bi lakše pregovarati sa vama, nego sa ovim grupama nacista - rekao je on.

On je naredio ruskim trupama da deluju časno i da budu efektivni u zaštiti ruskog naroda i njihove otadžbine.

Svakog časa mogu da počnu pregovori Moskve i Kijeva, javljaju ruski mediji.

15:44 - Protest solidarnosti sa Ukrajinom u Sarajevu

Na Trgu dece u Sarajevu danas je održan protest podrške i solidarnosti sa Ukrajinom u organizaciji neformalne grupe građana, kojih je bilo nekoliko desetina.

"Sarajevo 1992. - Kijev 2022. godine”; “umesto rata i destrukcije - dostojanstvo i solidarnost”; “stojimo uz Ukrajinu”; “anti-ratna pozicija je jedina opcija”; “zaustavite rat - ne napuštajte Ukrajinu kao što ste napustili BiH”, neke su od poruka koje su nosili.”

15:34 - Borelj: Ako bude jedinstva...

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da će ruski predsednik Vladimir Putin i ruski ministar spoljnih poslova biti pod udarom sankcija, pod uslovom da bude jedinstva ministara EU.
 

15.30 - "Osam godina smo vas čekali"

Na društvenoj mreži „Vkontakte" objavljen je video na kome je prikazano kretanje ruske oklopne tehnike, pretpostavlja se, kod Harkova.

Autor videa pozdravlja dolazak ruske vojske: „Neka vas čuva Bog, momci. Osam godina smo vas čekali".

 

 

15:20 - Direktor MI6: Razotkrili smo Putina 

Špijuni iz SAD i Velike Britanije razotkrili su najveći napad na neku evropsku državu od Drugog svetskog rata, po odluci Vladimira Putina, tvrdi direktor britanske agencije MI6 Ričard Mur.

- Razotkrili smo Putinove pokušaje da predstavi lažne napade kako bi opravdao svoju invaziju. Ovaj napad je dugo planiran, nije isprovociran, u pitanju je surova agresija - rekao je Mur, a preneo Rojters.

General Lazarević: Pandorina kutija otvorena pre 23 godine

Penzionisani general Vladimir Lazarević (72), komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na KiM, koji je pred Haškom tribunalom osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, kaže da, jednostavno gledano, između krize u Ukrajini i Kosovskog problema ima sličnosti, ali da bi bilo kakvo dublje dovođenje u vezu ova dva slučaja predstavljalo flagrantno uprošćavanje i jednog i drugog problema. On objašnjava da je napad na SR Jugoslaviju bio zločinački čin u kojem je 19 zemalja, članica NATO, napalo SR Jugoslaviju.

- Iako je bombardovanje sprovedeno pod izgovorom sprečavanja genocida i humanitarne katastrofe na KiM, pravi razlog je isključivo geostrateški interes zapada - kaže Lazarević za Kurir, dodajući da je tada, pre 23 godine ubijeno međunarodno pravo i otvorena Pandorina kutija čije posledice ovih dana jasno vidimo u Ukrajini.

15:11 - Ukrajina: Vojna vozila ulaze da brane Kijev

Ukrajinska vojna vozila ulaze u prestonicu Kijev kako bi ga odbranila od ruskih trupa koje napreduju, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Kako je preneo Rojters, gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko nešto ranije je izjavio da je grad "ušao u odbrambenu fazu".

BBC je javio da je ukrajinska vlada pozvala građane da prave molotovljeve koktele i brane grad.

Stamatović: Sankcije, nikako!

Srbija nikada ne sme da uvede sankcije Rusiji, koja je jedini garant opstanka Srba u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji, poručio je danas predsednik Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović.

15:02 - Erdogan: NATO je morao odlučnije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je stav Zapada o ruskoj operaciji u Ukrajini.

- NATO je trebao da preduzme odlučniji korak - rekao je Erdogan u petak, dok se nastavlja ruska vojna intervencija u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

14:51 - EU: Putin se ponaša kao nacista

Portaprol EU, Peter Stano, ocenio da niko ne može da previdi koji je konačni cilj ruske vojne invazije na Ukrajinu.

On je odbacio objašnjenja predsednika Rusije Vladimira Putina da je u pitanju prevencija genocida i "denacifikacija" Ukrajine.

- To je potpuno besmisleno, jer je on taj koji ga (genocid) čini ili je na putu da ga napravi. On govori o oslobađanu Ukrajine od nacizma, ali on se ponaša kao nacista - ocenio je Stano.

Portparol EU je na rednovnoj konferenciji za novinare u Briselu rekao i da niko ne zna Putnov konačni cilj, jer ga on, kako kaže Stano, nikada zvanično nije saopštio.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

14:49 - Blumberg: Nije opcija

- Isključivanje Rusije iz SVIFT-a trenutno nije na listi pripremljenih sankcija - zbog zabrinutosti u vezi sa snabdevanjem energentima, prenosi Blumberg.

14:47 - Samozvano Kosovo uvelo sankcije Rusiji

Vlada Kosova odobrila je danas sankcije Rusiji, piše prištinska "Koha".

Premijer samozvanog Kosova Aljbin Kurti rekao je da se sankcijama pridružuju partnerskim zemljama, kao što su SAD i EU, kao i da su sankcije odgovor na, kako je rekao, rusku okupaciju Ukrajine.

 

14:38 - Putinu i Lavrovu EU planira da zamrzne imovinu!

EU se sprema da zamrzne imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u okviru treće runde sankcija Rusiji, piše "Fajnenšel tajms" (FT).

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

14.16 - Rusi opkolili Černigov

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage opkolile grad Černigov, koji se nalazi oko 150 km severno od glavnog grada Kijeva.

"Blokiranje grada Černigova je završeno", rekao je portparol Igor Konašenkov, u komentaru ruske novinske agencije Interfaks.

14.15 - Papa u Ambasadi Rusije


Papa Franjo susreo se u petak s ruskim ambasadorom u Vatikanu u ruskoj ambasadi kako bi izrazio zabrinutost zbog invazije na Ukrajinu.

 

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je za CNN da je Papa otišao da izrazi svoju "zabrinutost zbog rata" u Ukrajini i da je sat i po bio na sastanku.

 

Poseta se smatra neobičnom jer nije u skladu s uobičajenim protokolima.

13.58 - Poruka Lukašenka

- Lukašenko je uverio Putina da će biti spreman da stvori sve uslove za održavanje pregovora između Rusije i Ukrajine i za bezbednost pregovarača - rekao je Peskov.

13:53 - Slede pregovori u Minsku?

- Putin je spreman da pošalje rusku delegaciju u Minsk na pregovore sa ukrajinskom - rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, u ruskoj delegaciji će biti predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova i administracije Kremlja.

- Zelenski je najavio spremnost da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine. U početku je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je svrha operacije da se pomogne LNR i DNR, uključujući i demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine. I ovo, u stvari, je sastavna komponenta neutralnog statusa - objasnio je on.

13:37 - Talibani zabrinuti za civilne žrtve?

Avganistanski talibani su rekli da su "zabrinuti" zbog mogućnosti civilnih žrtava u Ukrajini, prenosi Gardijan .

Talibansko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da će ostati neutralno u skladu sa svojom spoljnom politikom.

Republika

Foto: tiktok.com/printscreen

 

 

13:34 - Rusko ministarstvo: Koriste vas kao živi štit

 Ministarstvo odbrane Rusije apelovalo je na građane Ukrajine.

- Vaše nacionalističko rukovodstvo koristi iste metode kao i teroristi. Žele da vas iskoriste kao živi štit. Ruske oružane snage neće nanositi nikakve udare po stambenim zonama ukrajinske prestonice - navodi se u saopštenju.

13:29 - Kadirov okupio 10.000 boraca

Povodom situacije u Ukrajini, Kadirov je u Groznom okupio više od 10.000 boraca čečenskih organa za sprovođenje zakona, javlja dopisnik Sputnjika.

- Zvanično izjavljujem da će najvrelije tačke u Ukrajini zauzeti čečenski borci, borci koji služe na putu Ahmata-Hadži Kadirova - rekao je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

13:22 - Ukrajinska policija: Ako videte osobu sa crvenom oznakom...

Ukrajinska policija je na svojoj Facebook stranici objavila da je zbog ruske agresije pojačala aktivnosti vezanu uz osiguravanje ukrajinskih gradova i sela.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Policija je uputila ljude da pažljivo prate kretanja u svojoj blizini i da posebno pripaze na sumnjive osobe i predmete.

Građani koji uoče sumnjive osobe s crvenim elementom na odjeći iste trebaju odmah prijaviti policiji. Takođe, policija je stanovnike Ukrajine upozorila da na ulicu ne izlaze u odeći s vojničkim motivima i uniformama.

 

 

13:10 - HITNA VEST! Putin: Spremni smo za razgovore

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru sa kineskim kolegom Si Đinpingom da je Rusija spremna da održi pregovore sa Ukrajinom na visokom nivou.

- SAD i NATO su dugo ignorisale opravdanu zabrinutost Rusije za bezbednost, više puta su odustajali od svojih obaveza i nastavili su da se šire vojno na istok, dolazeći na ivicu ruske crvene linije - kazao je Putin Siju, preneo je Rojters, pozivajući se na ČTV.

 

 

13:04 - Nariškin: Rusija bila prinuđena da zastiti sebe i saveznike

Tokom neuspešnih pregovora sa zapadnim liderima, ruska strana je primetila njihov prezir prema principu nedeljive bezbednosti i bila je prinuđena da samostalno zaštiti sebe i svoje saveznike, saopštio je direktor ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin za TV kanal Rusija-24, prenosi TAS S.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Tokom poslednje serije neproduktivnih razgovora sa liderima Zapada, rusko rukovodstvo se uverilo da je princip jednakih garancija bezbednosti za sve članice OEBS, koji se i navodi u dokumentima OEBS, prazna fraza za SAD i druge članice NATO - rekao je Nariškin.

Vučić se obraća tačno u 18:15 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima danas u 18.15 časova.

Vučić će se obratiti javnosti u Palati Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

13:02 - Si i Putin na vezi

Si Đinping je telefonirao Putinu, javila je kineska televizija.

- Kina zalaže za rešenje pregovorima između Rusije i Ukrajine - navedeno je.

12:54 - Milanović: Hrvatska će postupati u okviru svojih obaveza

Hrvatski predsednik Zoran Milanović pozvao je danas Rusiju da prekine sa, kako kaže, vojnim napadima na Ukrajinu i istakao da se nada smirivanju situacije i nastavku diplomatskih aktivnosti u cilju pronalaženja mirnog rešenja.

- Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Evropske unije postupaće u ovoj situaciji u okviru svojih obveza - poručio je Milanović.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

12:49 - Sirija se izjasnila

Predsednik Sirije Bašar el Asad izrazio je snažnu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu, saopštio je Kremlj.

Asad je istovremeno osudio, kako je ocenio, destabilizujuću politiku Sjedinjenih Država i NATO-a, koja je svojevremeno dovela do ozbiljne degradacije situacije u Sredozemlju i na Bliskom Istoku, prenosi Interfaks.

Razgovor je održan na inicijativu sirijske strane.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

12:41 - Savetnik Zelenskog: Pregovori i o neutralnom statusu

- Ukrajina želi mir i spremna je za razgovore sa Rusijom, uključujući i o neutralnom statusu prema NATO alijansi - rekao je za Rojters savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak.

- Ako su razgovori mogući, trebalo bi da se održe. Ako u Moskvi kažu da žele razgovore, uključujući i o neutralnom statusu, ne bojimo ih se - kazao je Podoljak za Rojters.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

12:28 - Udarno: Zelenski ponudio pregovore Putinu

Predsednik Ukrajine Volodim Zelenski ponudio je pregovore ruskog predsedniku Vladimiru Putinu.

 

 

 

12:27 - Nemci: Zelenski je u Kijevu

Nemačka vlada je saopštila da se, prema njenim informacijama, Zelenski nalazi u Kijevu.

12:22 - Rusi u strogom centru Kijeva

Ruska armija prodrla je u najuži centar Kijeva na svega nekoliko stotina metara od predsedničke palate i najvažnijih državnih institucija.

Očekuje se da ova vest u narednim satima bude ozvaničena.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Gde je nestao Zelenski?!

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da je trebalo da stupi u kontakt sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim pre sat i po, ali da se ispostavilo da je telefon ukrajinskog lidera nedostupan.

Prema rečima italijanskog premijera, sinoć je učestvovao u vanrednoj sednici Evropskog saveta, kao i predsednik Zelenski.

- To je bio zaista dramatičan momenat, stupanje u kontakt sa Zelenskim. On se sklonio u neki deo Kijeva. Rekao je da Ukrajina nema više vremena, da su on i njegova porodica meta invazije ruskih snaga. To je veoma pogodilo sve učesnike. Jutros me je našao i dogovorili smo se da održimo telefonski razgovor u 9.30, ali ispostavilo se da je to nemoguće, Zeleski više nije bio dostupan - rekao je Dragi.

Nešto kasnije je saopšteno da je sa aerodroma Žuljani u Kijevu poleteo avion, iako je nebo nad Ukrajinom zatvoreno. U gradu se čuje pucnjava.

12:18 - Miniranje plaža

Ukrajinska vojska postavlja mine na plaže u okolini Odese iz straha od ruskog pomorskog desanta.

 

 

12:12 - Ukrajinska ambasada: Ovo je heroj

"Ovog teškog dana za našu zemlju, kada ukrajinski narod pruža otpor ruskim okupatorima na sve strane, jedno od najtežih mesta na karti Ukrajine bila je Krimska prevlaka, gde je neprijatelja prvi susreo poseban bataljon marinaca", saopštila je ukrajinska ambasada.

U svom saoptenju ukrajinska ambasada je dodala:

- Da bi se zaustavilo napredovanje kolone tenkova, odlučeno je da se raznese Genjičeski drumski most - navodi se.

 

Foto: printscreen

 

 

12:09 - Tenk pregazio automobil u Kijevu?!

Društvenim mrežama širi se uznemirujući snimak koji je navodno nastao na ulicama Kijeva.

Snimak možete pogledati na ovom linku.

12:08 - Odlikovanja za ukrajinske graničare

Ukrajina je saopštila da će posthumno odlikovati grupu ukrajinskih graničara koji su poginuli u odbrani Zmijskog ostrva u Crnom moru tokom ruske invazije i koji su, prema navodima Kijeva, odbili da se predaju pre toga.

- Ukrajina je u četvrtak izgubila kontakt sa svojim snagama na Zmijskom ostrvu, južno od luke Odesa, nakon što je Rusija izvela udare iz vazduha i sa mora - saopštio je Kijev.

Ukrajinski zvaničnik je saopštio da je na ostrvu 13 vojnika ubijeno, i pustio je javno audio snimak za koji su on i novine "Ukrajinska pravda" objasnili da se radi o razgovoru između ukrajinskih i ruskih snaga, prenosi Rojters.
 

Koalicija NADA: Srbija da ostane vojno neutralna, ne u NATO

Srpska koalicija NADA, koju čini Pokret obnove Kraljevine Srbije, Demokratska stranka Srbije i 25 udruženja, poručila je danas da se zalaže za vojnu neutralnost Srbije, bez pristupanja bilo kom vojnom savezu.

Kandidat za predsednika ispred te koalicije, Miloš Jovanović, pitanje vojne neutralnosti smatra rešenim, čvrstim i neupitnim opredeljenjem građana Srbije.

On je u saopštenju naveo da ćemo to opredeljenje dalje jačati donošenjem normativnih akata i da Srbija nikada neće postati članica NATO jer, kako kaže, tamo po prirodi stvari ni ne pripada.

"Moja stranka je bila dosledna i utrla put vojnoj neutralnosti, a sada su je svi prihvatili. Vreme je pokazalo koliko je to bila ispravna odluka, a tek će pokazati", izjavio je Jovanović.

11:55 - Rusija: Pojačavamo saradnju sa Azijom

Rusko Ministarstvo ekonomije saopštilo je danas da radi na merama za minimiziranje efekata zapadnih sankcija uvedenih zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, i da će pojačati trgovinske i ekonomske veze sa azijskim zemljama.

- Svesni smo da će se pritisak sankcija sa kojima se suočavamo od 2014. sada intenzivirati - saopštilo je ministarstvo, prenosi Rojters.

11:52 - Kijev: Stiže moderno oružje

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov najavio je da će Ukrajina uskoro dobiti savremeno naoružanje od partnera.

Reznikov je na Fejsbuku napisao da je cele noći razgovarao sa ministrima odbrane država koje Ukrajini pružaju stalnu podršku i da reakcija sveta postaje jasnija, prenosi agencija UNIAN.

- Uskoro ćemo dobiti dodatno pojačanje u vidu savremenog naoružanja i drugih resursa od naših partnera - dodao je Reznikov.

Kličko: Boriću se!

Legendarni ukrajinsko bokser, a sada gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko učestvovaće u ratu sa Rusima.

Vitalij Kličko je najavio da će uzeti oružje i otići na front.

- Ovo je već sad krvavi rat. Nemam drugog izbora, moram to da uradim. Boriću se.

11:50 Poruka premijerke Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić oštro je reagovala na pisanaja tajkunskih medija da je Vučić odbio predlog EU da podrži teritorijalni integritet Ukrajine.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11:35 Peskov: Sigurni smo da će period normalizacije odnosa između Rusije i Zapada doći na ovaj ili onaj način

Na pitanje da li se Zelenski smatra predsednikom u Kremlju, odgovorio je: "Naravno"!

Peskov je rekao i da je Kremlj obratio pažnju na izjavu o spremnosti Zelenskog za pregovore o neutralnom statusu Ukrajine.

- Mi ćemo to analizirati, smatramo da je „pomak ka pozitivnom" - naveo je on.

11:33 - Lavrov: Zelenski nije spreman na razgovor o neutralnom status

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski laže kada tvrdi da je spreman da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, prenose ruske agencije.

Šef ruske diplomatije je dodao da ne vidi mogućnost da Moskva prizna aktuelnu ukrajinsku vladu kao demokratsku.

Republika

Foto: twitter.com/printscreen

 

 

11:30 Jake eksplozije u Harkovu, udari i u drugim gradovima

Jake eksplozije čule su se danas u gradu Harkovu na istoku Ukrajine, saopštili su očevici Rojtersu.

Navodi se da su raketni udari i upozorenja o vazdušnim napadima prijavljivani u drugim gradovima Ukrajine.

Ukrajinska vojska je upozorila danas da su mete ruskih napada sve više civilni objekti.

- Da bi zastrašio stanovništvo Ukrajine, neprijatelj se sve više odlučuje za uništavanje civilne infrastrukture i stambenih objekata - navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, preneo je Rojters.

Prema ovom saopštenju, ruske trupe napreduju ka glavnom gradu Kijevu iz nekoliko pravaca dok se ukrajinske snage bore oko Mariupolja na jugu i Harkova na severoistoku zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

11:28 - Žestok odgovor Moksve

- Rusija je pripremila čitav paket sankcija zemaljama koje su uvele sankcije Moskvi i Zapad će ih osetiti - izjavila je danas predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

- Uzvratne sankcije neće biti identične sankcijama protiv Rusije, ali mi smo sasvim svesni slabosti Zapada. Takođe smo pripremili čitav paket sankcija koje ćemo primeniti protiv onih država koje su uvele sankcije Rusiji - rekla je Matvijenko novinarima, prenosi RIA Novosti.
 

11:24 - Poruka za SAD iz Pekinga

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas na komentar američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je poručio da će svaka zemlja koja podržava rusku invaziju na Ukrajinu biti "udruženo obeležena".

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

10:50 - Zelenski traži jače sankcije za Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas u razgovorima sa svetskim liderima traži još oštrije sankcije prema Rusiji zbog vojne operacije te zemlje u Ukrajini.

Zelenski je saopštio da je u razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen zatražio pojačanje pritiska na Rusiju i još oštrije sankcije.

- Jos nisu iscrpljene sve mogućnosti za sankcije. Pritisak na Rusiju mora da se poveća. Rekao sam to Ursuli fon der Lajen - napisao je Zelenski na Tviteru.

 

 

10:44 - SPECNAC stigao do centra Kijeva! 

 

 

 

 

10:40 - Glas razuma iz EU

Nemački političar i zastupnik AfD-a u Bundestagu Petr Bistron kazao je u izjavi za medije povodom aktuelne situacije u Ukrajini da se neko za ne pridržavanje pravila može kritikovati samo ako se pravila poštuju.

Republika

Foto: Wikipedia/Steffen Prößdorf

 

 

Pomenuo je i Kosovo, a šta je tačno rekao, čitajte u posebnoj vesti.

10:34 - Fudbal trpi zbog rata

Finale Lige šampiona 2022. prebačeno je iz Sankt Peterburga u Pariz na "Stad de Frans", javljaju mediji.

Opširnije informacije možete pročitati ovde.

10:32 - Plenković: Sankcije nisu poslednja poruka Evrope

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je, posle gotovo celonoćnog zasedanja Evropskog saveta i usvojenih zaključaka o specijalnoj vojnoh akciji Rusije u Ukrajini, da ovo sigurno nije poslednja poruku koju će Evropa poslati.

- Zaključci na ovom nivou usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka. Kako bi se pre svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira zajednički konsenzus država članica nakon brutalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu - rekao je Plenković novinarima u Briseu.

10:28 - Ponovo se oglasio Lavrov

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da se ruska operacija se izvodi da bi Ukrajinci, "oslobođeni od ugnjetavanja“, mogli slobodno da određuju svoju budućnost

10:16 - "Žele da unište Zelenskog"

Savetnik u kabinetu predsednika Ukrajine Mihail Podoljak ocenio je da Ruska Federacija želi da uništi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Prema njegovim rečima, to je glavni cilj ruske invazije na Ukrajinu, prenosi agencija UNIAN.

- Jedini cilj je da se uđe u Kijev i uništi rukovodstvo Ukrajine, da se uništi lično predsednik Vladimir Zelenski. Samo to je svrha specijalne operacije - rekao je Podoljak.

Stav Srbije posle sednice za Nacionalnu bezbednost

Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koja se održava danas popodne, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otići će na zvaničnu audijenciju kod patrijarha SPC Porfirija.

Kako je juče najavljeno, on će nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost javnosti saopštiti zvaničan stav Srbije u vezi sa situacijom u Ukrajini i regionu.

10:13 - Poziv građanima Kijeva: Pružite otpor

Ukrajina je pozvala građane da pruže otpor dok ruske snage ulaze u Kijev.

- Pozivamo građane da nas obaveštavaju o kretanju trupa, da prave molotovljeve koktele i neutrališu neprijatelja - stoji u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Kruže snimci na kojima se vidi kako oklopna vozila ulaze u stambene kvartove.

 

 

10:09 - Odjekuju pucnji u blizini vladine četvrti u Kijevu

Asošijejted pres javlja o zvucima pucnjave u blizini vladine četvrti u Kijevu.

10:08 - Gorloka posle napada

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci Gorloke posle napada ukrajinskih snaga.

9:55 - Orban: Neću dozvoliti da Mađarsku gurnu u rat

- Premijer Mađarske Viktor Orban je, posle vanrednog samita EU u Briselu, danas saopštio da su lideri Unije zajednički osudili ruske vojne akcije protiv Ukrajine i odlučili o jedinstvenim sankcijama.

Aleksandrovič: Ne znamo šta se dešava u Černobilju 

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je da očekuje da Srbija osudi invaziju Rusije na njegovu zemlju i naveo da ukrajinska vojska pruža veliki otpor agresoru.

- Imamo dva zadatka. Prvi je vojna odbrana zemlje i to radimo uspešno. Napali su nas sa više strana, ali bezuspešno. Nisu uspeli da se približe Kijevu. Ruski vojnici su probali da se preobučeni u ukrajinske vojne uniforme uvuku u Kijev, ali su uništeni. Jutros su pucali na Kijev i ima žrtava. Na jugu su zauzeli nekoliko gradova. Sever je bezbedan. Situacija je ozbiljna u zoni Černobilja. Sada registrujemo pojačana gama radijaciju. Ne znamo šta se dešava. Tamo postoji skladište nukleranog otpada. To je opasnost po čitavu Evropu - rekao je Aleksandrovič u jutarnjem programu Kurir televizije.

U izjavi objavljenoj na Fejsbuku, nakon samita na kojem se razgovaralo o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Orban je naveo da je na sastanku "stavio do znanja da će se zalagati za nacionalne interese Mađarske" i da neće dozvoliti nikome da "gurne Mađarsku u ovaj rat", prenosi MTI.

9:52 - Nemačka neće isporučiti oružje Ukrajini

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer istakla je da Nemačka ne namerava da isporuči oružje Ukrajini.

- Nismo za isporuku oružja Ukrajini, i na tom stavu se ništa nije promenilo - podvukla je Fezer za ZDF.

9:45 - Ruski tenkovi u Kijevu

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci koji navodno prikazuju ruske tenkove u centru Kijeva.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

 

 

 

 

 

9:39 - Ukrajinski podaci: Rusija izgubila 800 ljudi

Prema podacima Ministarstva odbrane Ukrajine, gubici Rusije prvog dana invazije na Ukrajinu iznosili su oko 800 ljudi. 

Ovo je saopštila zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Malar.

9:37 - Opsada Kijeva

Nakon informacija da su ruske snage ušle u Kijev, na društvenim mrežama objavljeni su i snimci.

 

 

9:35 - Zašto je važan Černobilj?

Ruska i Ukrajinska vojska vodile su bitku za kontrolu nad Černobiljom, još uvek nuklearnim gradom gde je na pojedinim mestima prisutna povišena radijacija.

Zašto je Černobilj od krucijalne važnosti, čitajte u posebnom tekstu.

9.34 - Rusi ušli u Kijev

Kako javlja AFP, ruske snage su ušle u Kijev.

 

 

9:30 - Kijev spreman da pregovara

Ukrajina je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost, saopštio je danas savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

- Ukrajina je uvek ostavljala i ostavlja prostor za pregovore, pa i sada, kada je Rusija krenula u masovnu invaziju - rekao je Podoljak, prenosi ukrajinska agencija UNIAN.

Naglasio je da rat i neprijateljstva moraju biti zaustavljeni.

9:28 - Rusi će se probiti iz pravca Ivankova i Černigova

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko izjavio je da je plan Rusije za danas da se tenkovima probije do Kijeva iz pravca Ivankova i Černigova.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

9:24 - Projektil pogodio školu

Ukrajinski projektil pogodio školu u Gorlovki. Prema tvrdnjama vlasti u granatiranju škole poginula dva nastavnika.

9:22 - Gruzija: Ne pridružujemo se!

- Gruzija se neće pridružiti finansijskim i ekonomskim sankcijama Zapada protiv Rusije - saopštio je gruzijski premijer.

9:21 - Nemačka: Moguće pojedinačne transakcije

Nemačko ministarstvo finansija o sankcijama protiv ruskih banaka: Moguće su pojedinačne transakcije, uključujući i plaćanje gasa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

9:17 - Sastanak u Moskvi

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov će danas u Moskvi primiti šefa Ministarstva spoljnih poslova LNR i prvog zamenika ministra spoljnih poslova DNR. 

9:13 - Oglasilo se Ministarsto odbrane Rusije

- Tokom vojne operacije ruske oružane snage onesposobile su 118 vojnih objekata ukrajinske vojne infrastrukture, uključujući 11 vojnih aerodroma, 13 komandno-kontrolnih centara i centara za komunikaciju, 14 sistema PVO S-300 i Osa i 36 radarskih stanica - navelo je ministarstvo.

Kako se navodi, oboreno je 5 borbenih aviona, 1 helikopter i 5 dronova, uništeno je 18 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 7 višecevnih lansera raketa  i 5 borbenih čamaca.

Tokom neprijateljstava, položilo je oružje i predalo se više od 150 vojnika različitih snaga bezbednosti Ukrajine.

9:11 - Britanski ministar odbrane: Invazija na celu zemlju

Britanski ministar odbrane Ben Volas tvrdi da Rusija namerava da zauzme celu Ukrajinu.

Volas je za Skaj njuz ocenio da ruska vojska nije uspela da ispuni svoj cilj prvog dana akcije u Ukrajini.

Britanski ministar odbrane je procenio da je Rusija prvog dana izgubila više od 450 vojnika u Ukrajini.

9:09 - Poruka Ankare

- Turska može da zatvori Bosfor i Dardanele za ruske vojne brodove, ali ruska strana će imati pravo da vrati svoju flotu u bazu - izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

- Dobili smo zvaničan zahtev od Ukrajine. Odredbe Konvencije iz Montrea izuzetno su jasne i precizne. U ratu, u kome Turska nije jedna od strana, mogu biti preduzete mere protiv zemalja koje učestvuju u njemu. Turska može da ograniči prolaz ruskih vojnih brodova kroz moreuze. Međutim, Konvencija iz Montrea takođe predviđa da brodovi zemalja koje učestvuju u ratu mogu da se vrate u svoje baze i to treba da im bude dozvoljeno - rekao je Čavušoglu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

8:42 - Ima stradalih među pripadnicima DNR

- Tokom protekle noći među pripadnicima DNR ima ranjenih i mrtvih - rekao je Pušilin.

On je naveo i da ukrajinski vojnici koji su potpisali sporazum o neučestvovanju u bitkama moći će da se vrate svojim porodicama nakon završetka neprijateljstava.

8:40 - Džonson: Azil za rukovodstvo Ukrajine

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je rekao da je ta zemlja spremna da da azil rukovodstvu Ukrajine.

- Zapad očekuje da Zelenski postane predsednik u egzilu, pa mu nudi emigraciju - rekao je za Sputnjik član Saveta za međunacionalne odnose predsednika Bezpaljko. 

Prema njegovim rečima, posle nekog vremena vojni potencijal Ukrajine će nestati, a Zelenski će pobeći.

- Ovde mu se unapred nudi azil, pa i s obzirom na to da će u budućnosti svoje aktivnosti već obavljati iz Londona. Ovo podseća na niz vlada u egzilu posle Drugog svetskog rata, tokom Drugog svetskog rata. Bile su čisto dekorativne, ali su formalno bile vlade - naveo je.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

8:37 - NATO ne šalje vojsku u Ukrajinu

- NATO ne razmatra mogućnost slanja trupa u Ukrajinu - rekao je šef poljske obaveštajne službe.

8:35 - Smirile se berze

Azijske berze su se oporavile danas od snažnog pada u četvrtak nakon neočekivanog popravljanja tržišnog raspiloženja na Vol Stritu tokom noći, pošto su investitori odmeravali dugoročni uticaj oštrih zapadnih sankcija Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Cene nafte su usporile rast, posle jučerašnjeg skoka za više od 8,0 procenata na vest o ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini.
 

8:33 - Mediji: U blizini Kijeva tri mosta dignuta u vazduh

U blizini Kijeva, na pravca severozapada, ukrajinske snage digle su u vazduh tri mosta, kako bi bio zaustavljen prolaz ruskih snaga, javlja danas Ukrajinska pravda pozivajući se na izvor u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.
 

8:00 - Plan Rusije je da se probije do Kijeva

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko izjavio je da je plan Rusije za danas da se tenkovima probije do Kijeva iz pravca Ivankova i Černigova.

- Najteži dan će biti danas. Plan neprijatelja je da se kolonama tenkova probije od Ivankova i Černigova do Kijeva.

Dodao je da su branioci Kijeva spremni, prenosi Interfaks Ukrajina.

7:50 - Zelenski: Mi našu zemlju branimo sami

Zelenski je u jutrošnjem obraćanju još jednom prozvao zapadne sile.

Republika

Foto: printskrin

 

 

- I jutros branimo svoju državu sami. Kao i juče, najmoćnije svetske sile gledaju izdaleka, rekao je Zelenski u svom jutrošnjem obraćanju naciji.

7:20 - Masakr na Zmijskom ostrvu, svi ukrajinski vojnici su mrtvi

- Pripadnici ruske mornarice pobili su sve ukrajinske vojnike na Zmijskom otoku u Crnom moru - rekao je ukrajinski predsednik Zelenski. Ubijeno je 13 vojnika, niko nije preživeo, dodao je.

Radi se o malom ostrvu koji se nalazi blizu granice Rumunije i Ukrajine.

 

7:15 - Borbe i dalje traju

Borbe su nastavljene tokom cele noći u Ukrajini. Pojavili su se izveštaji o borbi u ukrajinskom gradu Sumi.

 

Grad se nalazi na severoistoku Ukrajine, a kako je bilo danima pred početak ruskog napada u Sumiju, za "Blic" je ispričala Ukrajinka Jana.

 

7:00 - U raketnom napadu ubijeno nekoliko ukrajinskih graničara
 

U raketnom napadu ruskih snaga na ukrajinski granični punkt u jugoistočnom regionu Zaporožja, ubijeno je nekoliko vojnika, saopštila je granična služba.

Napad se dogodio jutrpos u 04.25 sati po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

Uz ubijene vojnike ima i nekoliko ranjenih, a taj region, kako se navodi, nema kopnenu granicu s Rusijom, a nalazi se na obali Azovskog mora.

6:45 - U Lavovu se oglasile sirene

U gradu Lavovu na zapadu Ukrajine rano jutros oglasile su se sirene, rekao je svedok za Rojters.

Prethodno su mediji javili da su se jutrosu u Kijevu čule jake eksplozije.

Rusija je juče ujutros saopštila da je počela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

6:30 - Ruski tenkovi idu ka Kijevu, ukrajinska vojska srušila most

Kolona ruskih tenkova koja se kreće ka Kijevu zaustavljena je kod sela Ivankov, gde su ukrajinske snage digle most u vazduh kako bi zaustavile kolonu, piše Ukrajinska pravda pozivajući se na izvor u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinska vojska objavila je snimak, na kojem se navodno vidi masivna eksplozija koja se jutros dogodila na nebu iznad Kijeva.
 

Kako se navodi, ruski tenkovi se kreću ka Kijevu, ali je počela borba kod Ivankova.

Ukrajinske snage digle su u vazduh most kako bi zaustavile ruski konvoj, navodi list i dodaje da se Ivankov nalazi na pola puta od granice do Kijeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading