SRBIJA NE UVODI SANKCIJE RUSIJI! Predsednik Vučić se obratio građanima: Pružamo punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine (VIDEO)

Autor:

Vesti

25.02.2022

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima nakon završene sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

SRBIJA NE UVODI SANKCIJE RUSIJI! Predsednik Vučić se obratio građanima: Pružamo punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine (VIDEO)

Foto: Tanjug

- Za sve građane Evrope i sveta su teški dani, a za nas u Srbiji posebno teški - počeo je Vučić.

- Bili smo suočeni za mnogim kontradiktornostima i problemima koje ne možete javno da predstavljate. Bili smo suočeni sa brojnim pritiscima. Uprkos tome, odluku smo doneli trezveni, hladne glave, jer za to smo birani.

- Bilo je toliko laži i dezinformacija u medijima u Srbiji i regionu po pitanju stavova Srbije, da sam se zapitao zašto neko toliko želi da gleda u srpsko dvorište. Zato što ne može da učini na drugom planu, želi da napakosti Srbiji.

Predsednik je zatim pročitao zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost:

- Republika Srbije najiskrenije žali zbog svega što se dešava na istoku Evropu. I ukrajinski i ruski narod su prijateljski.

- Jedan od osnovnih principa spoljne politike Srbije je dosledno poštovanje nepovredivosti suverenih država, za šta se Srbija zalaže.

Republika

Foto: Tanjug/printscreen

 

- Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

- Srbija će se prilikom odluke o donošenje resktriktvnih mera i sankcija prema bilo kojoj državi, pa i Rusiji, voditi isključivo svojim interesima - rekao je Vučić i pojasnio da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

Predsednik Vučić je zatim sumirao:

- Srbija poštuje Međunarodno pravo, ali Srbija isto tako dobre razume svoje potrebe i bez obzira šta bi neko želeo, ako ne pripada državnom rukovodstvu, Srbija ima svoje vitalne nacionalne i državne interese, ali ima tradicionalna prijateljstva i ne zaboravlja ni 1999, niti 2015.

Kako je istakao Vučić, mi ćemo čuvati naše interese, ali i poštovati dugo građena prijateljstva.

- Mnogo je pažnje posvećeno ovim odlukama, da se ne bi naštetilo Srbiji. Pozivam građane Srbije da imamo jednu stranu - a ta strana je Srbija.

S obzirom na to da je Srbija jedina zemlja Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je rekao:

- Pritisci kakve za ovih devet godina ne pamtim. Takozvani tajkunski mediji su tri sata posle demantija Ane Brnabić držali vest da nećemo da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine. Naneli su veliku štetu Srbiji. Tajkunski mediji u regionu su sve prenosili.

Republika

Foto: Tanjug/printscreen

 

- Što se Viole Fon Kramon tiče, uvek sam se trudio da budem džentlmen, ali sada moram da joj kažem da se uozbilji ili da bar prestane da priča gluposti, što redovno radi. Nije slučajno postala albanska ikona na Kosovu.

- Što se tiče sankcija, kako mislite da ih uvedemo tako preko noći Rusiji, koja nama nije uvodila sankcije i sačuvala nas 2015. u Savetu bezbednosti. Oni su i dan-danas jedini garant Srbiji u Savetu bezbednosti. Ne bi bilo fer, kao što ne bi bilo fer ni da ne poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, koja nam nikad ništa nije nažao učinila.

- Razgovarao sam sa patrijarhom. Razgovor je bio prijateljski, bratski. Tražio sam savet. Pročitao sam mu tekst, ukazao na sve probleme, što on i sam vidi.

- Ja sam predsednik još tri, četiri dana. Nisam ni govorio koliko smo teške razgovore imali ovih dana. Ne pamtim teže u poslednjih devet godina, od onih iz Brisela. Izborićemo se, nego šta ćemo.

- Nastavićemo da radimo, evropski put Srbije je strateški cilj, ali neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko od nje traži.

- Pšenice i kukuruza imamo dovoljno za narednih šest meseci. Kupili smo dodatne količine brašna, kupili i soli. Razgovaraću sa kineskim prijateljima za mleko u prahu. Za sada nema naznaka poremećaja na tržišti, zato ljudi ne moraju da kupuje zalihe.

Republika

Foto: printscreen/Tanjug

 

Predsednik je zatim pokazao slike punih magacina u Šidu, Mitrovici, Pazovi, gde su smešteni i grašak, pasulj, pirinač...

Na tri mesta imamo rezerve energenata.

Republika

Foto: printscreen/Tanjug

 

Upitan da li neuvođenje sankcija Rusiji predstavlja kočnicu na evropskom putu, Vučić je odgovorio:

- Za mesec dana su izbori, pa birajte predsednika koji će uvesti sankcije Rusiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Borislav

25.02.2022 17:40

Mudra odluka, vođena pre svega interesima naše države i građana

Rangi

25.02.2022 18:02

Svaka cast . . . Lepo receno

miki

25.02.2022 18:12

Srbija brale

Cile

25.02.2022 18:13

Odlična odluka naše države.