NEVEROVATNO OTKRIĆE U POMPEJI: Otkrivene izvanredno očuvane freske sa prikazom Jelene Trojanske!

Autor:

Razonoda

28.04.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvanredno očuvane freske otkrivene u Pompeji

NEVEROVATNO OTKRIĆE U POMPEJI: Otkrivene izvanredno očuvane freske sa prikazom Jelene Trojanske!

Foto: wikimedia.org/Paul Vlaar


Arheolozi su nedavno otkrili izvanredno očuvane freske u Pompeji, čuvenom rimskom gradu koji je zatrpan vulkanskim pepelom zbog erupcije vulkana Vezuv 79. godine. Ove freske su pronađene u prostoriji za bankete poznatoj kao "Crna soba", koja je bila ofarbana u crno kako bi prikrila čađ od uljanih lampi. Nasuprot tome, mozaički pod u sobi se sastoji od više od milion sitnih i zamršeno raspoređenih belih pločica.

Otkriće u području Regio IX Pompeje

Foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

 

 


Ovo otkriće je deo veće kuće koju arheolozi iskopavaju već godinu dana u području Regio IX Pompeje. Kuća je imala baštu i sobu za prijem, a bila je locirana u stambenom i poslovnom okrugu. U susedstvu se nalazila pekara u kojoj su otkriveni ljudski skeleti, svetilište, kao i vešeraj. Postoji sumnja da su ove tri oblasti, kuća, pekara i vešernica, bile u vlasništvu iste osobe, a arheolozi su pronašli inicijale "ARV" na zidovima, što ukazuje na političku propagandu i vlasnika, bogatog političara Aulusa Rustiusa Verusa.

Detalji o sali i freskama

Sala u kojoj su pronađene freske je dugačka oko 15 metara i široka 6 metara, a povezuje se sa otvorenim dvorištem koje izgleda kao hodnik za poslugu na otvorenom, sa dugim stepeništem koje vodi na prvi sprat. Ove izuzetne freske prikazuju grčke mitske figure i članove grčkog panteona bogova. Dve od njih prikazuju scene iz grčke mitologije i književnosti, od kojih jedna prikazuje Jelenu Trojansku, prelepu ženu iz grčke mitologije koja prvi put sreće Parisa, princa Troje. Druga freska prikazuje trojansku sveštenicu Kasandru kako sedi, dok bog Apolon pokušava da je zavede.

Foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

 

 


Zaštita fresaka od stihije i urušavanja

Da bi freske bile zaštićene od stihije i urušavanja, arheolozi su primenili posebnu metodu ubrizgavanja gipsa specijalnim lepkom. Trenutno se zidanje podupire privremenim krovovima i skelama kako bi se osigurala njihova celovitost. Ovo otkriće predstavlja izuzetan doprinos razumevanju života i umetnosti u antičkom Rimu, pružajući nam uvid u bogatstvo detalja i značenja koje su Rimljani utkali u svoje svakodnevne prostore.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading