GRAD NA NERETVI KOJEM ĆETE SE UVEK VRAĆATI: Mostarske kiše, domaća kafa i lepota od koje zastaje dah

Autor: Aleksandar Novaković

Razonoda

05.05.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle 33 godine ponovo je uspostavljena linija od Beograda do "najomiljenijeg grada bivše Jugoslavije" - Mostara.

GRAD NA NERETVI KOJEM ĆETE SE UVEK VRAĆATI: Mostarske kiše, domaća kafa i lepota od koje zastaje dah

Foto: ST/Tamara Pavišić

Ovo je odlična prilika za nove generacije, ali i one malo starije koji za to nisu imali prilike ranije, da se upoznaju sa bogatom istorijom grada na Neretvi, i ostanu fascinirani lepotom Mostara.

Tokom poslednjeg rata u Jugoslaviji, Mostar je prošao kroz pravu golgotu, mnogo građevina je uništeno, a priča o najvećem gradu Hercegovine je nemoguća bez pominjanja Starog mosta, simbola Mostara.

Foto: ST/Tamara Pavišić

Mostar Stari grad

Možda je istorijat mosta i najbolji pokazatelj kroz šta je prošao Mostar u burnim vremenima.

Stari most je podigao Sulejman Veličanstveni 1566. godine i u tom trenutku to je bio drugi najduži most na svetu, sa kamenim lukom.

Foto: ST/Tamara Pavišić

Mostar

Most je na Neretvi stajao 427 godina dok nije uništen u granatiranju 1993. godine.

Ostaci nekadašnjeg lepotana su izvučeni iz Neretve, i most je kamen po kamen, restauriran i otvoren za javnost 2004. godine.

Republika

Foto: ST/Tamara Pavišić

Mostar Stari most

Najviša tačka mosta je na 24 metra iznad Neretve i odatle svake godine skaču najhrabriji učesnici legendarnih skokova sa Starog mosta.

Ove godine, ova nezaboravna fešta je zakazana za 28. jul.

Republika

Foto: ST/Tamara Pavišić

Mostar Stari most

Možda vam ta 24 metra ne deluju strašno, ali verujte, kada stanete na most i pogledate dole u brzu Neretvu koja je na tom delu i prilično uska, neće vam biti svejedno.

Zato svaka čast svakom ko ima prođe kroz ovaj svojevrsni test odlučnosti i hrabrosti.

Foto: ST/Tamara Pavišić

Mostar

Naravno, Mostar je mnogo više od Starog mosta, tu je i prelepi stari deo grada sa uglačanom kaldrmom, Sinan-pašina džamija koja je posle obnove ponovo otvorena 2018. godine, kao i Saborna crkva Svete Trojice koja je od 2010. godine u procesu obnove.

Foto: ST/Tamara Pavišić

Mostar

Danas je Mostar grad koji je okrenut budućnosti i turizmu. Zaista je lepo videti goste iz celog sveta, od Južne Koreje i Filipina, do Italijana, Poljaka i Francuza.

Ono što obavezno morate da uradite u Mostaru je da pored Neretve sednete u neku od kafana i popijete domaću kafu, koju vam naravno donose u fildžanima.

Foto: ST/Tamara Pavišić

Mostar

Ćevape i da ne pominjemo...

Zahvaljujući svom fantastičnom položaju, iz Mostara možete brzo da stignete gde god ste naumili - Žitomislić, Međugorje, predivni vodopadi Kravica i Koćuša, Blagajska Tekija, Stolac, Neum, Dubrovnik...

Na kraju, za one koji to ne znaju, Mostar je vekovima bio i veliki kulturni centar, a bez Alekse Šantića i "Mostarskih kiša" čiji je autor Pero Zubac, nije se mogla zamisliti obavezna lektira u školama nekadašnje Jugoslavije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

     

Komentari (0)

Loading