SITAN JE, AL DINAMITAN! Brazilski predsednik oduševljen Orbanom, uputio mu nevrerovatan kompliment, a onda su se ostrvili na protivnike!

Autor: Republika

Svet

18.02.2022

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro i mađarski premijer Viktor Orban poslali su žestoke poruke iz Budimpešte koje se tiču migracija i progona hriščana.

SITAN JE, AL DINAMITAN! Brazilski predsednik oduševljen Orbanom, uputio mu nevrerovatan kompliment, a onda su se ostrvili na protivnike!

Foto: Tanjug/AP

Bolsonaro i Orban u zagrljaju

Brazil i Mađarska dele pristup prema globalnim izazovima, rekli su brazilski predsednik krajnje desnice Žair Bolsonaro koji je dan nakon posete Moskvi u četvrtak boravio u Budimpešti i izrazio ideološku bliskost s premijerom Viktorom Orbanom.

Oslabljen u tri godine mandata i diplomatski izolovan, Bolsonaro je najpre u jeku krize Rusije i Zapada zbog Ukrajine istakao solidarnost s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a zatim u Mađarskoj pred izbore u toj zemlji, zakazane za april, pružio podršku Orbanu.   

U Mađarskoj su brazilski predsednik i mađarski premijer poslali poruku suglasnosti u brojnim pitanjima i spremnost na privrednu i vojnu suradnju.

Bolsonaro je pozdravio "mađarskog brata, malenog stasom, ali velikog po vrednostima koje predstavlja, a koje se mogu sažeti u četiri reči: Bog, domovina, porodica i sloboda". 

Bolsonarova poseta predstavlja prvi put da je 9,8 milionska Mađarska primila šefa države najveće latinoameričke privrede.

- Odnosi dve zemlje ojačali su poslednjih godina jer njihovi čelnici dele stavove po pitanju migracija, progona hrišćana, odbrane porodičnih vrednosti, ali i predanosti slobodnoj trgovini i vojnom razvoju - rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji i najavio da će se Brazil i Mađarska suprotstaviti velikim međunarodnim organizacijama koje žele ozakoniti da se migracija predstavlja kao pozitivna pojava.

- Postoje zemlje, nazovimo ih trezvenima, koje ne žele da menjaju svet migracijama - naglasio je mađarski premijer, a zatim se dotakao hrišćanstva.  

- Smatramo apsurdnim da je hrišćanstvo danas najprogonjenija religija na svetu, kao i da je civilizacija rođena na hriišćanskim korenima, prvenstveno europska civilizacija, činiti tako malo da zaštiti one koji su progonjeni zbog svoje vere - napomenuo je Orban.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Žair Bolsonaro oduševljen Mađarskom 

Dvojica lidera potpisali su sporazum kojim će zajedno pomagati progonjenim hrišćanskim zajednicama u Africi, a potpisale su i druge ugovore o saradnji, među kojima su i oni o odbrani.

Podsetimo, otkako se vratio na vlast 2010. Viktor Orban želi da učvrsti veze s državama izvan Evropske unije budući da ga ta zajednica redovno optužuje za kršenje demokratije. Zato se otvorio prema istoku - ka Rusiji i Kini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading