ORBAN U PAKTU S TRAMPOM! Bivši američki predsednik stiže u susedstvo Srbije?

Autor: Republika

Svet

11.02.2022

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvori bliski stranci Fides mađarskog premijera Viktora Orbana tvrde da bi dolazak Donalda Trampa u Budimpeštu imao ogroman uticaj na predstojeće izbore u zemlji naših severnih suseda.

ORBAN U PAKTU S TRAMPOM! Bivši američki predsednik stiže u susedstvo Srbije?

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp i Viktor Orban hoće da sarađuju

Mađarski premijer Viktor Orban nada se da će ga u narednim nedeljama posetiti bivši američki predsednik Donald Tramp kako bi dao novi zamah njegovoj kampanji za reizbor, piše britanski Gardijan.

- Organizacija povezana s Orbanovom vladom, Centar za temeljna prava, uputila je Trampu i službeni poziv - otkrio je izvor iz vlade.

Inače, o Trumpovom dolasku je počelo da se spekuliše u trenutku kad Orban započinje kampanju za izbore koji bi trebalo da se održe 3. aprila i na kojima će se njegova stranka Fides boriti s ujedinjenom opoziciom, što će za mađarskog premijera biti najveći izazov u njegovih 12 godina vladavine.

- Članovi Fidesa bi zaista jako želeli da vide Trampa u Budimpešti u martu - kazao je izvor iz vlade i dodao kako bivši šef Bele kuće još nije odgovorio na upućeni poziv.

Ako se poseta zaista dogodi, to će Trumpu biti prvo putovanje izvan SAD nakon što je 2020. izgubio izbore.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Viktor Orban 

Orban je, podsetimo, oduvek Trampov simpatizer, a podržao ga je još daleke 2016, kao i na izborima 2020. Tramp i Orban su razgovarali telefonski u januaru, a poznati republikanac je javno podržao Orbana u trci za još jedan mandat. Lična poseta američkog predsednika uveliko bi pomogla Orbanovoj kampanji.

- Ovakve posete imaju veliki uticaj u mađarskoj konzervativnoj zajednici koja na Trampa gleda kao na pravu ikonu koji je svoj čitav mandat vladao čvrstom rukom - kazao je izvor blizak stranci Fides.

Jedan bivši službenik Trampove kancelarije kazao je kako se bivši američki predsednik jako boji da negde na putu ne pokupi KOVID-19 zbog čega se suzdržava od putovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading