NATO PUCA NA ISTOKU EVROPE! Zbog Putina razdor u Alijansi kakvom se nisu nadali, ključna članica im je okrenula leđa: NEĆEMO RAT S RUSIJOM!

Autor: Republika

Svet

11.02.2022

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alijansa je u trenutku ekstremno napetih odnosa s Rusijom od jedne članice doživeo udarac kom se nije nadao.

NATO PUCA NA ISTOKU EVROPE! Zbog Putina razdor u Alijansi kakvom se nisu nadali, ključna članica im je okrenula leđa: NEĆEMO RAT S RUSIJOM!

Foto: Tanjug/AP

Mađarska je odbila zahtev SAD i NATO da ide protiv Putina

U trenutku ekstremno napetih odnosa na relaciji Ruska Federacija-Zapad zbog Ukrajine, saveznici predvođeni Sjedinjenim Američkim Državama i NATO pobrinuli su se da istok Evrope postane pravo bojno polje, poslavši na hiljade vojnika, ali i vojne opreme na to područje, u slučaju da šef Kremlja Vladimir Putin naredi invaziju na bivšu republiku SSSR. 

Potpuno očekivano, najviše vojnika i oružja stiglo je u Poljsku, najverniju američku uzdanicu na evropskom tlu, a odmah potom i u Baltičke zemlje, kao i u Rumuniju. Međutim, ono što je zapadnim saveznicima, uprkos činjenici da imaju dovoljno snaga za direktnu konfrontaciju s ruskom vojskom, posebno zasmetalo jeste činjenica da je Mađarska, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, rekla jedno veliko "ne" Alijansi.

Naime, ministar odbrane te zemlje Tibor Benko rekao je kako "ne vidi razlog da se na mađarskom tlu rasporede dodatne NATO snage u slučaju eskalacije sukoba oko Ukrajine", čime je postao veći ljubimac Moskve od Zorana Milanovića.

- Iako SAD sa svim svojim saveznicima vode intenzivne razgovore, jedino je Mađarska dala odbijenicu, i to samo nekoliko dana nakon što je njihov premijer Viktor Orban bio u poseti Vladimiru Putinu, s kojim je dogovorio isporuku ruskog gasa po veoma povoljnim cenama i zaobilazeći Ukrajinu u transportu - podsećaju mediji. 

Takođe, Mađarska je nedavno blokirala pristup Ukrajini u NATO centar za saradnju u borbi protiv sajber-napada.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Tibor Benko okrenuo leđa NATO 

U Kijevu smatraju da je to Orbanov "ustupak" Putinu.

Mađarska je tako postala prva otvorena "pukotina" u NATO među istočnoevropskim članicama, dijametralno različitog stava od Poljske i baltičkih država i Češke, koja je takođe zasad jedina zemlja koja je objavila da bi u slučaju ruskog napada, osim oružja Ukrajini, poslala i pomoć u vojsci.

Inače, SAD su najavile da u slučaju ruske intervencije NATO ne bi slao svoje trupe u Ukrajinu, nego samo u istočnoevropske zemlje članice tzv. B 9 grupe. Tako i Francuska podržava slanje NATO snaga u Rumuniju. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Viktor Orban 

Podsetimo, Zapad optužuje Moskvu da je ka granici sa Ukrajinom izmestila čak 100.000 vojnika i da planira invaziju na tu zemlju, a tokom ove nedelje smirivanju napetosti između Istoka i Zapada nisu doprinele ni intenzivne diplomatske aktivnosti nekih od ključnih evropskih lidera. Takođe, ni u pregovorima Rusije i Ukrajine nisu načinjeni značajniji pomaci. 

Stoltenberg: Rizik od sukoba je stvaran

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovo je danas upozorio na "stvarnu opasnost novog oružanog sukoba" u Evropi, dok je bio u poseti vojnoj bazi u Rumuniji, jednoj od najvažnijih za Savez.

- Broj ruskih vojnika raste, a rokovi za upozorenje su sve kraći - rekao je Stoltenberg u bazi Mihail Kogalniceanu, na jugoistoku zemlje, blizu Crnog mora dok zapadne zemlje optužuju Moskvu da priprema vojnu agresiju na Ukrajinu.

Osim toga, na hiljade američkih vojnika, koje je Vašington poslao kao pojačanje, treba da stignu tokom dana kako bi konsolidovali istočno krilo Saveza.

- Mogući su i drugi scenariji, osim invazije na Ukrajinu - dodao je Stoltenberg, spomenuvši pokušaje rušenja vlade u Kijevu i hibridne hakerske napade.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading