Direktor SZO: Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro, ona treba da postane javni proizvod

Autor: Tanjug, Republika

Svet

07.08.2020

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus osudio je "nacionalističko" svojatanje potencijalne vakcine za korona virus i upozorio bogate zemlje da, ako način lečenja zadrže za sebe, ne mogu da očekju da će biti bezbedne, ako siromašne zemlje ostanu izložene riziku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tedros Gebrejesus

Nakon što je broj zaraženih korona virusom u svetu premašio 19 miliona, Tedros je rekao da je u interesu bogatijih država da pomognu svakoj zemlji da se zaštiti od korona virusa, prenosi Gardijan.

- Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam neće pomoći - rekao je on na panelu Bezbednosnog foruma u Aspenu, obraćajući se putem video-linka iz Ženeve.

On je dodao da svet, da bi se brže oporavio od korona virusa, mora da to uradi zajedničkim snagama jer živimo u "globalizovanom svetu".

Istakao je da pretnja od Kovida-19 može jedino da se uguši saradnjom na globalnom nivou, naročito kada se razvije vakcina, prenosi NBC njuz.

- Trebalo bi da postoji konsenzus na globalnom nivou kako bi vakcina, bilo koji proizvod, postao globalni javni proizvod. I to je politički izbor, politička obaveza. I želimo da politički lideri odluče o tome - poručio je on.

Dodao je i da deljenje vakcine i drugih sredstava pomaže svetu da se oporavi i istakao da će na taj način ekonomski oporavak biti brži, a šteta od Kovida-19 umanjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading