Hakovani američki serveri: Procureli poverljivi podaci

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.07.2020

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na zahtev vlade SAD, nemačke vlasti su zaplenile računarski server na kome se nalazio ogroman broj datoteka američkih saveznih, državnih i lokalnih agencija za sprovođenje zakona dobijenih u krađi podataka u Hjustonu prošlog meseca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tužilaštvo u Cvickauu, nemačkom gradu blizu češke granice saopštilo je juče da je server zaplenjen 3. jula na osnovu zahteva američkih vlasti, prenosi AP.

Server je koristio kolektiv Vikiliksa za transparentnost podataka pod nazivom Distribucija uskraćenih tajni (DDoSikrets) za deljenje dokumenata koji rasvetljuju američke policijske prakse.

Podaci koji datiraju iz 1996. godine uključuju e-poštu, audio i video datoteke i policijske i FBI obaveštajne izveštaje.

Osnivačica DDoSikrets-a Ema Best rekla je da podaci nazvani "BluLiks" dolaze iz više od 200 agencija. Iznete su reference na slučajeve seksualnog zlostavljanja i reference na decu, ali imena, brojevi telefona i imejlovi policajaca nisu redigovani, rekala je Best.

Ona je dodala da je DDoSikrets pribavio podatke od osobe sa strane koja je simpatizer protesta širom SAD protiv policijskih ubistava nenaoružanih crnaca. Prema njenim rečima, neki od dosijea nude uvid u odgovor policije na te proteste.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading