OD MIJATOVE PREČKE DO NOLETOVOG KRIKA: Najbolniji porazi srpskih sportista od raspada SFRJ do danas

Autor:

Sport

02.08.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plakali smo za fudbalerima, košarkašima, odbojkašima, atletičarima, plivačima koji su na gotovo nestvaran način ostajali bez već viđenih pobeda i medalja

Republika

Foto: Tanjug/AP/Youtube.com/Printscreen

Bolni srpski porazi

 

Srce je htelo, ali telo nije izdržalo, objasnio je pre dva dana dečački iskreno Novak Đoković (34) zbog čega nije uspeo da donese već viđenu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju posle poraza od Medvedeva u polufinalu i Buste u borbi za bronzu. Na taj način ušao je Nole u krug naših sportista čiji su nas porazi najviše boleli.

Veruje da će uzeti medalju za tri godine u Parizu, a dok on kuje planove za nove poduhvate, mi smo se prisetili najbolnijih poraza srpskog sporta od raspada SFR Jugoslavije.

Uh, bilo je tu svega, decenijama čekanih i nedočekanih podviga fudbalske reprezentacije, sudijskih krađa, kojima su košarkašima oduzeta po igri zaslužena odličja, pa onog nestvarnog slučaja plivača Milorada Čavića... Nakupilo se mnogo sete u nama za ove tri decenije, koliko nema stare Juge, a mi vam donosimo nekoliko najupečatljivijih sportskih drama sa, po nas, nesrećnim krajem.

PROKLETE "LALE" I "KENGURI"

Prošle su 23 godine od čuvenog dvoboja tadašnje strašne SR Jugoslavije i još strašnije Holandije u osmini finala Svetskog prvenstva u Francuskoj, ali detalj iz 52. minuta meča u Tuluzu i dalje nam je pred očima. Predrag Mijatović, kod rezultata 1:1, izvodi penal, uzima zalet i, umesto mreže, pogađa prečku. Trese se i dan-danas budući da smo golom Edgara Davidsa u 92. minutu eliminisani.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Youtube.com/Printscreen

Poraz od Australije

 

Plakali smo tada, ali i 2010. na Mundijalu u Južnoj Africi posle poraza od Australije (2:1), kojim nismo prošli grupnu fazu. Imala je Antićeva Srbija zicer da pobedom nad, naoko nezainteresovanim "kengurima", ode u eliminacionu fazu, gde je imala savršen žreb, ali.. Eh, to veliko ali... Promašili su "orlovi" četiri zicera u prvom poluvremenu, a onda su nas u nastavku kaznili Kejhil i Holman.

NEPRAVDA PREMA ČAVIĆU

"Ajmo, Milorade, plivaj, junačino! Poslednjih 20 metara, Milorad Čavić ide ka olimpijskom zlatu. Ne, ipak je drugi!" Ove reči legendarnog komentatora Radoslava Simića i finiš trke na 100 metara delfin stilom u finalu Olimpijskih igara u Pekingu 2008, kada je američki đak izgubio trku od najtrofejnijeg olimpijca svih vremena Majkla Felpsa, proganjaće nas večno.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Youtube.com/Printscreen

"Nije" pipnuo

 

Čavić jeste bio brži od ikone američkog sporta, ali je zvanično objašnjenje glasilo da nije dovoljno snažno rukom dodirnuo taster-senzor, koji registruje vreme. Osta samo utešno srebro...

TURCI, NE GAZ'TE LINIJE

More, Turci, ne gaz'te linije! Ali zgazili su, tačnije Karim Tundžeri u prodoru ka košu, a sudije se napravile slepima pred 15.000 domaćih navijača u "Sinan Erdem" dvorani u Istanbulu, te je Srbiji oduzet plasman u finale Mundobasketa 2010. i okršaj sa američkim timom snova (83:82).

Republika

Foto: Tanjug/AP/Youtube.com/Printscreen

Momenat kad Tunčeri gazi liniju

 

Daleko od toga da je samo taj detalj iz poslednjeg napada bio sporan. Pamtimo i kako je Omer Ašik glumio da mu je oko toliko povređeno da ne može da izvede slobodna bacanja (imao je jeziv procenat), pa je na liniju penala išao neko precizniji.

Evropsko prvenstvo pet godina ranije donelo nam je nestvarnu tugu usred Srbije. Nikad jača reprezentacija SCG doživela je debakl već u osmini finala od Francuske u Novom Sadu (74:71), a selektor Želimir Obradović nervni slom na konferenciji za medije, kada je izneo prljav veš iz svlačionice.

AJNDHOVENSKA TUGA

Devedesetih se igrala možda i najbolja odbojka, u doba kad su mečevi bili po drugačijim pravilima i znali da traju i po tri sata. Ako me je u to doba moćne generacije braće Grbić, Tanaskovića, Gerića, Meštrea, Boškana neki poraz posebno zaboleo, onda je reč o finalu Evropskog prvenstva u Ajndohevnu protiv domaćina Holandije (3:1).

Republika

Foto: Tanjug/AP/Youtube.com/Printscreen

Epski duel Jugoslavije i Holandije

Imali smo šansu za toliko čekano zlato, ali nismo mogli preko braće De Gor, Blažea, Helda... Cela hala u narandžastom videla je tužne, ali ponosne buduće olimpijske prvake.

IVANIN EPSKI MALER

Ivana Španović je možda i najveća srpska atletičarka svih vremena, a osim njenih rekorda i uspeha, pamtimo i peh za rubriku verovali ili ne. Naime, na Svetskom prvenstvu u Londonu 2017. Zrenjaninka je u šestoj, poslednjoj seriji u finalu skočila preko sedam metara, što bi joj donelo zlato, ali joj se otkačio takmičarski broj sa dresa i ostavio trag u pesku.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Youtube.com/Printscreen

Maler Ivane Španović

 

Skok je proglašen nevažećim, pa je Ivana završila tek kao četvrta. Da se čovek triput prekrsti.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading