DAME I GOSPODO, DOVIĐENJA: Centarfor evropskog formata odlučio da završi karijeru!

Autor: Irena Đurđević

Sport

25.01.2024

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iskusni golgeter brojnih srpskih i inostranih timova, Andrija Kaluđerović je, po mišljenju odabranog, većeg dela fudbalske javnosti, prerano odlučio da okači kopačke “o klin”.

DAME I GOSPODO, DOVIĐENJA: Centarfor evropskog formata odlučio da završi karijeru!

Foto: Starsport

Od debija za AIK iz Bačke Topole do poslednjeg meča u karijeri za OFK Beograd prošlo je pune 23 takmičarske godine. U toliko fudbalskih sezona širom sportskog “fudbalskog sveta”, centarfor evropskog formata Andrija Kaluđerović (37) je doslovno ostavio - celog sebe.

Republika


Bespoštednog fajtera lavljeg srca ni istinski uspesi ni evro golovi u brojim klubovima za koje je igrao nisu ni malo promenili. Ostao je “dečko iz komšiluka” koji ima privilegiju da radi ono što voli, trese mreže rivala.

Zapisano je da je na Staru Karaburmu stigao sa samo 14 godina, da je za prvi tim “romantičara” debitovao u sezoni 2003/2004. ali i da se u dresu OFK Beograda istakao tek dve takmičarske godine kasnije posle “kaljenja” u: Njegošu iz Lovćenca, šabačkoj Mačvi, Hajduku sa Liona, Spartaku iz Subotice i pirotskog Radničkog.

Pravi sportski iskorak Kaluđerović je napravio na Banjici 2009.godine kada se 21 put upisao u strelce na 45 odigranih utakmica za Rad što mu je otvorilo vrata beogradske Marakane gde je takođe golgeterskim bravurama obezbedio titulu najboljeg stelca lige sa 13 pogodaka deobom prvog mesta sa hitronogim Ivicom Ilievim, tada predvodnikom navale Partizana. Bogatu internacionalnu karijeru započeo je angažmanom u Pekingu, nastavio je u: Rasingu, AEL-u, Tunu, Brizbejnu, Al Šahaniju, Žalgirisu, Velingtonu, Olimpiji, Delhi Dinamosu, Interu iz Zaprešića, Rigi, Nasafu… i u gotovo svakom klubu je, po nepisanom pravilu, bio na samom vrhu liste strelaca jer su golovi njegova najveća sportska strast.
“Građevinarima” kao ekipi u kojoj se apsolutno fudbalski afirmisao, Andrija nije ostao dužan pa je plavi dres, kako sportska statistika uz njegovo fudbalsko ime i prezime pokazuje, oblačio još četiri puta u različitim vremenskim intervalima. Kaluđerović je u Srbiji još igrao i za: Vojvodinu, Proleter iz Novog Sada (dva puta) i Grafičar.
Na mestu uspeha, u svoj OFK Beograd vratio se u sam smiraj karijere.

Zlatnim slovima u istoriji kluba sa Stare Karaburme ostaće upisano da je baš lucidni Andrija Kaluđerović čovek odluke, strelac pogotka za povratak “romantičara” na stare staze napretka u gradskom derbiju sa Zemunom.

Oproštajne utakmice će, sigurno je, biti a dok se ne utvrde tačan termin i rival za konačni oproštaj velikog Andrije od “bubamare” fudbalskim sladokuscima ostaje da vagaju da li je dokazani napadač prerano otišao u igračku penziju.

Bilo kako bilo, Kaluđerović je odlučio da profesionalnom fudbalu danas zauvek kaže “doviđenja”.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading