GDE SU, ŠTA RADE #15: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - OFK Bačka!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

29.12.2023

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sportski kolektiv iz Bačke Palanke se nalazi na pragu polazne tačke sa koje su krenuli pre više od jedne decenije.

GDE SU, ŠTA RADE #15: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - OFK Bačka!

Foto: Starsport

Nakon neuspešne jeseni može se i mora postaviti pitanje da li ima nekoga na stadionu "Slavko Maletin Vava" koji bi mogao da "povuče ručnu" i zaustavi dalje poniranje nekadašnjeg superligaša.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa bačkopalanačke OFK Bačke zauzima petnaestu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorija kluba:

Pod imenom Torpedo klub je osnovan 1945. godina, a samo tri leta kasnije dobio je današnji naziv.

U sezoni 1968/69 stigli su do jednog od najvećih ostvarenja u istoriji. Izborili se plasman u četvrtfinale tadašnjeg Kupa Maršala Tita u kojem su eliminisani od splitskog Hajduka nakon izvođenja jedanaesteraca.

Značajno ostvarenje zabeleženo je i u sezoni 1988/89 kada su bili članovi jdinstvene Druge savezne lige SFR Jugoslavije.

Nestankom nekadašnje države, uglavnom su bili deo trećeg i četvrtog stepena takmičenj, da bi u takmičarskoj 2015/16 osvajanjem druge pozicije u okviru Prve lige Srbije, izborili plasman u elitni rang domaćeg fudbala.

Republika

Foto: OFK Bačka

Dom fudbalera OFK Bačke - stadion "Slavko Maletin Vava"

 

- OFK Bačka u Superligi Srbije:

Ekipa iz Bačke Palanke je od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno četiri puta. Odigrali su 149 utakmica tokom kojih su zabeležili 32 pobede, 26 remija i 91 poraz uz gol količnik 123:246.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u premijernoj sezoni 2016/17 kada su takmičenje okončali na trinaestoj poziciji superligaškog karavana sa skorom od 11 pobeda, tri remija i 23 poraza i ukupno 23 osvojena boda uz postignutih 27, a primljenih 46 pogodaka.

 

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite ekipa OFK Bačke je poslednji put bila u sezoni 2020/21 kada su takmičenje okončali na poslednjoj 20. poziciji sa učinkom od tri pobede, sedam remija i 28 poraza i ukupno 16 osvojenih bodova. Postigli su 24, a primili 68 golova.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 19. maja 2021. godine kada su na "Čairu" poraženi od ekipe Radničkog iz Niša ubedljivim rezultatom 5:1, a strelac poslednjeg superligaškog pogotka bio je Luka Ratković u 20. minutu navedenog susreta.

 

 

- OFK Bačka danas:

Ispadanjem iz elite Bačkopalančani su samo jednu sezonu bili deo drugog stepena takmičenja, da bi od sezona 2022/23 bili učesnici Srpske lige Vojvodina.

Prethodna jesen bila je izuzetno turbulentna u redovima kluba sa stadiona "Slavko Maletin Vava". Jesenji deo takmičenja okončan je na poslednjoj poziciji sa svega dva trijumfa u 15 odigranih prvenstvenih mečeva i u narednom periodu predstoji im grčevita borba kako bi izbegli eliminaciju u četvrti rang takmičenja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading